Blog posts

Biała kiełbasa z ziemniakami

Biała kiełbasa z ziemniakami

Dania mięsne, Obiady, Wielkanoc

Szukasz pomysłu na proste danie z białej kiełbasy z piekarnika? Sprawdź jak smakuje biała kiełbasa zapiekana z ziemniakami i porem! Przygotowanie tego przepisu nie może być prostsze! Wystarczy, że pokroisz ziemniaki, pora i cebulkę. Kiełbasy nie musisz wyparzać ani gotować, ponieważ w tym przepisie nie jest to konieczne. Składniki umieszczasz w naczyniu do zapiekania, a resztę pracy wykona już za Ciebie piekarnik! Ten przepis na białą kiełbasę z ziemniakami, podobnie zresztą jak na białą kiełbasę pieczoną w piwie, sprawdzi się idealnie podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych, a też wcześniej lub później jako pomysł na smaczny obiad z piekarnika!

Wystarczy jeden lub dwa dodatkowe kroki, aby biała kiełbasa surowa, pieczona z ziemniakami w piekarniku była jeszcze smaczniejsza! Do podanych niżej składników możesz dodać pieczarki, paprykę oraz ulubione przez siebie zioła. Pieczenie surowej, białej kiełbasy sprawia, że mięso jest wyjątkowo pachnące i soczyste, a skórka rumiana i chrupiąca, a więc taka, jaką lubimy najbardziej! Co najważniejsze, jej pyszne soki przechodzą do innych składników tego prostego dania. W połączeniu z maślano – chrzanowym smakiem ziemniaków zapewnia to nie tylko wspaniały smak i cudowny zapach, który rozchodzi się po domu podczas pieczenia.

Zdarza się czasem, że ziemniaki pieczone z białą kiełbasą podajemy z prostym domowym sosem z zasmażonej na maśle mąki oraz bulionu. Jako warzywny dodatek, najczęściej najczęściej wybieramy surówkę z kiszonej lub białej kapusty. Z dodatkami, czy bez, to bardzo prosty przepis, który potrzebuje tylko kilku minut przygotowania oraz 60 minut pieczenia. To danie, które w łatwy sposób dostosujesz do własnych upodobań, dodając na przykład własne ulubione przyprawy do białej kiełbasy. Jeśli szukasz więc pomysłu na szybki obiad z białej kiełbasy i ziemniaków, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Biała kiełbasa zapiekana z ziemniakami


Biała kiełbasa z ziemniakami 

Składniki:

  • domowa biała surowa kiełbasa: 4 – 5 szt.
  • ziemniaki: 4 – 5 szt.
  • biała część dużego pora
  • duża cebula: 1 szt.
  • czosnek: 3 ząbki
  • chrzan zwykły lub jabłkowy: 2 – 3 łyżki
  • masło: 1 łyżka
  • oliwa: 1 łyżka
  • suszony tymianek: 2 łyżeczki
  • suszony rozmaryn: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Chociaż składniki na kiełbasę zapiekaną z ziemniakami skupiają się wokół kiełbasy białej, to z powodzeniem możesz użyć też innej kiełbasy wieprzowej lub drobiowej.

Jeżeli chcesz, pokrojone cebule i pora można przed pieczeniem przesmażyć na maśle, ale nie jest to konieczne.

Jeśli nie masz chrzanu jabłkowego, bez problemu możesz użyć klasycznego chrzanu lub wymieszać go z drobno startym jabłkiem.

Biała kiełbasa z ziemniakami


Biała kiełbasa z ziemniakami – przepis

Sposób przygotowania: 

Przygotowanie przepisu na białą kiełbasę zapiekaną z ziemniakami jest tak samo proste jak lista składników. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200°C. Odrobiną masła wysmaruj naczynie do zapiekania i odłóż na bok.

W czasie, gdy nagrzewa się piekarnik, przygotuj składniki. Ziemniaki obierz i w zależności od ich wielkości pokrój na ćwiartki lub ósemki. Cebulkę oraz pora pokrój w półplasterki. Wszystkie składniki przełóż do większej miski.

W rondelku lub na małej patelni delikatnie rozgrzej masło (tak, aby zmieniło postać na płynną), a następnie przelej do miseczki. Dodaj chrzan, oliwę oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Dopraw zmiażdżonym w moździerzu suszonym tymiankiem i rozmarynem oraz solą i pieprzem.

Tak przygotowany sos wymieszaj dokładnie z ziemniakami, cebulą i porem. Do uszykowanego wcześniej naczynia do zapiekania włóż białą kiełbasę, którą można zostawić w całości lub pokroić na mniejsze kawałki. Dodaj też pozostałe składniki. Możesz to zrobić tak jak my lub użyć innego, bardziej nowatorskiego sposobu.

 Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę (grzanie góra – dół). Czas pieczenia białej kiełbasy z ziemniakami, to około 60 – 65 minut, z czego pierwsze 50 minut pieczemy pod przykryciem, ostatnie 10 – 15 minut bez przykrycia (może być z górną grzałką), aby kiełbasa i ziemniaki lekko się zrumieniły.

Zobacz też przepis na pierogi z białą kiełbasą.

Biała kiełbasa z ziemniakami

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz