Blog posts

Buraczki obiadowe na zimę

Buraczki obiadowe na zimę

Obiady, Przetwory, Sałatki

Tradycyjne buraczki obiadowe na zimę to nasza propozycja wykorzystania sezonu na to popularne warzywo. Bez wątpienia warto się zaopatrzyć w co najmniej kilka słoików, ponieważ buraki to nie tylko pyszny dodatek do wielu dań. Przede wszystkim to bogactwo witamin C, A, B1 i beta – karotenu. Zawierają też minerały takie jak wapń, żelazo, potas i bor, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Niby zwykły burak, a tyle drogocennych właściwości. 

Takie buraczki możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu lub sałatek. Zapraszamy więc na przepis na buraczki do słoików. A jak Wy wykorzystujecie to cenne warzywo? Może poza klasyczną sałatką na zimę, ktoś z Was ma oryginalny pomysł na buraczki? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzu pod postem lub naszym Facebook.

BURACZKI OBIADOWE NA ZIMĘ

Składniki:

  • burak czerwony: 3 kg

Zalewa:

  • woda: 1 szklanka
  • ocet: 0,5 szklanki
  • sól kamienna: 1 łyżka
  • cukier: 0,5 szklanki
  • olej: 4 łyżki

BURACZKI OBIADOWE NA ZIMĘ

Wykonanie:

1. Umyte, nie obrane buraki gotujemy do miękkości. Studzimy i obieramy. Następnie ścieramy na tarce, na dużych oczkach.

2. Składniki na zalewę (oprócz octu) zagotowujemy. Na koniec do gorącej zalewy wlewamy ocet i zdejmujemy z ognia.

3. Starte buraki wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy ok. 30 minut i pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

BURACZKI OBIADOWE NA ZIMĘ


Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *