Tradycyjne buraczki obiadowe na zimę to nasza propozycja wykorzystania sezonu na to popularne warzywo. Bez wątpienia warto się zaopatrzyć w co najmniej kilka słoików, ponieważ buraki to nie tylko pyszny dodatek do wielu dań. Przede wszystkim to bogactwo witamin C, A, B1 i beta – karotenu. Zawierają też minerały takie jak wapń, żelazo, potas i bor, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Niby zwykły burak, a tyle drogocennych właściwości.
Takie buraczki możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu lub sałatek. Zapraszamy więc na przepis na buraczki do słoików. A jak Wy wykorzystujecie to cenne warzywo? Może poza klasyczną sałatką na zimę, ktoś z Was ma oryginalny pomysł na buraczki? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzu pod postem lub naszym Facebook.
BURACZKI OBIADOWE NA ZIMĘ
Składniki:
- burak czerwony: 3 kg
Zalewa:
- woda: 1 szklanka
- ocet: 0,5 szklanki
- sól kamienna: 1 łyżka
- cukier: 0,5 szklanki
- olej: 4 łyżki
BURACZKI OBIADOWE NA ZIMĘ
Wykonanie:
1. Umyte, nie obrane buraki gotujemy do miękkości. Studzimy i obieramy. Następnie ścieramy na tarce, na dużych oczkach.
2. Składniki na zalewę (oprócz octu) zagotowujemy. Na koniec do gorącej zalewy wlewamy ocet i zdejmujemy z ognia.
3. Starte buraki wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy ok. 30 minut i pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!