Blog posts

Chałwa przepis – jak zrobić domową chałwę?

Chałwa przepis – jak zrobić domową chałwę?

Ciasta i desery, Dla dzieci, Kuchnie świata

Domowa chałwa, czyli sprawdzony przepis na pyszną chałwę sezamową. Jak zrobić domową chałwę? Wystarczą tylko 3 podstawowe składniki, aby przygotować idealną i przede wszystkim zdrową chałwę domowej roboty. Do wykonania potrzebne Ci będą: sezam, jedno białko i cukier. Dodatki to tylko ekstrakt z wanilii i odrobina soli. U nas znajdziesz bardzo dokładny, prosty przepis wraz ze zdjęciami. Dowiesz się również o zdrowotnych właściwościach chałwy oraz o najlepszych warunkach przechowywania.

Domowa chałwa to pyszny i bardzo prosty do przygotowania deser z którym każdy sobie poradzi. Chałwa sezamowa to najbardziej lubiana w naszej rodzinie wersja tego irańskiego przysmaku. Czasem przygotowujemy też chałwę orzechową z pistacji. Polecamy, ponieważ jest równie pyszna. Chałwę możesz również zrobić z nasion słonecznika. Zasada wykonania jest w każdym przypadku bardzo podobna. Domowa chałwa sezamowa. Jak zrobić samemu? Zapraszamy na przepis 🙂

Składniki na formę 15 x 15 cm lub inną o podobnej objętości.

Chałwa przepis


Chałwa przepis 

Składniki: 

  • nasiona sezamu (najlepiej BIO): 400 g
  • cukier: 200 g
  • białko jajka: 1 szt.
  • woda: 55 ml
  • ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
  • sól: 1/2 łyżeczki

Chałwa przepis


Chałwa przepis 

Jak przygotować?

Nasiona sezamu wrzuć na suchą patelnię i podpraż przez ok 10 minut. Pamiętaj, aby sezam mieszać. Nie może się przypalić, bo zrobi się gorzki. Nasiona powinny w tym czasie zmienić kolor na lekko złoty. Podprażony sezam przesyp do szerszego naczynia i odstaw do wystygnięcia. Następnie nasiona zmiel blenderem lub młynkiem do kawy. Jeśli wolisz chałwę kruchą, nasion nie miel zbyt długo. Wystarczy, że masa będzie lekko kleista. Jeżeli lubisz chałwę twardą, nasiona muszą puścić olej, a masa stać się oleista. Wówczas mielenie potrwa dłużej.

chałwa

Naczynie wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia.

Białko dobrze ubij ze szczyptą soli. Cukier wymieszaj z wodą. Podgrzewaj na średniej mocy palnika, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok 10 minut, cały czas mieszając, aż cukier dobrze się rozpuści. Prosty sposób, aby sprawdzić, czy syrop jest gotowy. Na płaski talerz nalej nieco wody, a następnie dodaj porządną “kroplę” syropu. Jeśli po wzięciu w dwa palce, tworzy się coś w rodzaju nici, to oznacza, że syrop jest dobrej konsystencji.

Wlewaj bardzo ostrożnie cienkim strumieniem wrzący syrop do ubitego białka cały czas miksując. Dodaj resztę soli. Piana stanie się szklista i lśniąca. Musisz to zrobić bezpiecznie, ale jednocześnie energicznie, ponieważ syrop bardzo szybko gęstnieje.

Do masy dodaj zmiksowane nasiona sezamu i delikatnie wymieszaj łopatką. Szybko przenieś do formy i wyrównaj. Odstaw do wystygnięcia.

chałwa

Chałwa jak przechowywać? Chałwę przechowuj w lodówce, ponieważ zawiera dużo tłuszczu i w temperaturze pokojowej szybko jełczeje.

Zobacz również inne nasze przepisy na pyszne desery i ciasta. Poznaj również przepis na doskonałe trufle sezamowe bez cukru. Poniżej przeczytasz o właściwościach prozdrowotnych sezamu, a tym samym i chałwy. Polecamy!

Życzymy smacznego!

Właściwości chałwy sezamowej

Sezam do doskonałe źródło wapnia, manganu, cynku oraz magnezu. Bogaty również w witaminę piękności, czyli F. Wpływa bardzo pozytywnie na pracę układu naczyniowego, pomaga w regeneracji po wysiłku fizycznym oraz spowalnia procesy starzenia. Dzięki niemu chałwa zawiera wysokiej jakości tłuszcze roślinne oraz kwasy tłuszczowe, które przeciwdziałają miażdżycy. Jest źródłem pełnowartościowego białka, a także błonnika pokarmowego. Sezam to również źródło przeciwutleniaczy, a także witamin B1, C i E, które działają przeciwnowotworowo i wspomagają układ oddechowy.

Pamiętaj jednak, że to nadal słodki deser, a nie lekarstwo. Dlatego należy jak we wszystkim zachować umiar. Chałwa sezamowa zawiera sporo kalorii oraz pokaźną dawkę cukru. Nie powinna ona więc być naszym codziennym deserem. W szczególności dotyczy to osób, które mają problemy z otyłością lub cukrzycą. Poza tym należy wspomnieć, że nasiona sezamu są jednym z silniejszych alergenów i mogą uczulać.

Chałwa przepis 

 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *