Co powiesz na pyszny, kremowy chłodnik ogórkowy na jogurcie z rzodkiewką i koperkiem? Nasz przepis na orzeźwiający chłodnik z ogórka i rzodkiewki, to idealna propozycja na na upalne letnie dni. Jego przygotowanie nie zajmie Ci dłużej niż 15 minut! Jeśli szukasz więc pomysłu na łatwy i super orzeźwiający posiłek na gorący letni dzień, nie ma nic lepszego jak pyszny chłodnik ogórkowy na zimno.
Pomysł na prosty chłodnik z ogórków i rzodkiewki jest idealny na orzeźwiającą przystawkę, którą możesz podać w małych filiżankach. Jako zdrowy, lekki obiad z chrupiącym chlebem lub jako pyszne danie bezmięsne. Chłodnik z ogórka jest pełen letnich, świeżych smaków, które po schłodzeniu doskonale uzupełnią potrzebne nam minerały i nawodnią organizm.
Chłodnik z ogórkami podajemy zazwyczaj jako zmiksowany lub w wersji pół na pół, czyli część warzyw kroimy w drobną kostkę i mieszamy ze zmiksowaną masą. Do Ciebie należy, którą wersję wybierzesz. Do przygotowania chłodnika polecamy użyć niezbyt dużych ogórków. Takie ogórki możesz zmiksować wraz ze skórą i pestkami. Jeśli ogórki będą większe, należy je obrać i usunąć pestki.
Przepis na chłodnik ogórkowy na jogurcie z miętą i czosnkiem polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu na szybkie i skuteczne orzeźwienie w upalne dni. Sprawdź również nasz przepis na lemoniadę z arbuza i cytryny, oraz domową lemoniadę pomarańczową. Zobacz też przepis na przepyszny chłodnik litewski. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić dobry chłodnik z zielonych ogórków? To polecamy nasz przepis i mamy nadzieję, że wielokrotnie przyniesie Wam orzeźwienie podczas upałów. Zapraszamy.
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
Składniki:
- jogurt naturalny: 400 g
- ogórki gruntowe: 6 szt.
- rzodkiewka: 6 – 8 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- liść mięty: 5 – 7 szt.
- koperek posiekany: 3 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny: 2 – 3 łyżki
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
Przepis:
Jak zrobić chłodnik ogórkowy?
Rzodkiewki kroimy w niewielką kostkę. Połowę ogórków kroimy w kostkę, a pozostałe w cienkie plasterki. Koperek drobno siekamy.
Do schłodzonego jogurtu dodajemy połowę ogórków, rzodkiewki, czosnek, umyte i osuszone liście mięty, 1 łyżkę koperku oraz sok z cytryny.
Miksujemy na jednolitą masę. Jeżeli chłodnika nie będziemy bezpośrednio podawać, wstawiamy go do lodówki. Przed podaniem dodajemy ogórki, pozostałą rzodkiewkę oraz koperek. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Życzymy smacznego!