Blog posts

Chrupiące kanapki z patelni

Chrupiące kanapki z patelni

Chleb i bułki, Obiady, Przekąski, Śniadanie

Super pomysł na szybkie i aromatyczne zapiekanki z chleba, czyli chrupiące kanapki z patelni. To bez wątpienia wyjątkowo pyszna przekąska na ciepło, którą zrobisz w kilka chwil. Do tego przepisu możesz wykorzystać podeschnięty już lekko chleb oraz skrawki wędlin i żółtego sera, które zalegają w lodówce. 

Większość z nas, jeśli nie wszyscy, lubimy podsmażany na masełku chleb. Kilka prostych składników, które dodamy sprawi, że będzie jeszcze lepszy. W ten sposób klasyczny chlebek z patelni stanie się wyjątkowo pyszną zapiekanką

Jeśli szukasz więc przepisu na pomysłowe wykorzystanie pieczywa sprzed weekendu, to nasze kanapki z patelni będą dla Ciebie idealne.

CHRUPIĄCE KANAPKI Z PATELNI


CHRUPIĄCE KANAPKI Z PATELNI

 

Składniki:

  • chleb: 10 kromek
  • jajka: 3 szt.
  • szczypiorek: kilka listków
  • ser żółty: 100 g
  • wędlina: 100g
  • papryka czerwona: 1/4 szt.
  • sól i pieprz
  • olej lub masło do smażenia

CHRUPIĄCE KANAPKI Z PATELNI

Wykonanie:

1. Z każdej kromki chleba wykrawamy środek, tak aby przy skórce została krawędź ok. 1 cm. Wykrojone części kroimy w kostkę.

2. Wędlinę, paprykę i ser kroimy małą kosteczkę. 

3. Na patelnię dajemy odrobinę masła i podsmażamy na rumiano pokrojoną w kostkę miękką część chleba oraz wędlinę.

4. Do miseczki wbijamy trzy jajka, a następnie dodajemy grzanki, wędlinę, ser, oraz czerwoną paprykę i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. 

5. Na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości tłuszczu kładziemy kilka wydrążonych kromek i do każdej nakładamy odpowiednią ilość farszu.

CHRUPIĄCE KANAPKI Z PATELNI


Musi być ułożony dość ściśle, tak aby nie było pustych miejsc i wyrównujemy na pozom chleba. Smażymy na średnim ogniu. Po ok. 2 minutach przekładamy na drugą stronę i dosmażamy. Na koniec przekładamy na ręczniki papierowe i osuszamy.

Smacznego!

CHRUPIĄCE KANAPKI Z PATELNI

 

Napisz komentarz