Blog posts

Chrupiące tortellini z serem

Chrupiące tortellini z serem

Przekąski, Z piekarnika

Oryginalny przepis na bardzo proste w przygotowaniu chrupiące tortellini lub ravioli z serem z piekarnika. Pierożki tortellini to świetny pomysł na szybką i pyszną przekąskę, przystawkę lub nawet obiad. Jeśli zatem skończyły Ci się pomysły na tortellini lub szukasz odpowiedzi na pytanie: Co zrobić z tortellini? To nasz przepis powinien Cię zainteresować i zachęcić do przygotowania chrupiących tortellini z serem. Zwłaszcza, że wykonanie tej pysznej przekąski nie zajmie więcej niż 30 minut!

Przepis na tortellini z piekarnika to doskonały sposób na sylwestrową lub imprezową przekąskę. Do przygotowania tych chrupiących pierożków możesz wykorzystać również: tortellini z grzybami, tortellini ze szpinakiem, tortellini z mięsem oraz z szynką. Jak zrobić tortellini z piekarnika? Pierożki należy ugotować al dente, a następnie wymieszać z panierką i umieścić w gorącym piekarniku na kilkanaście minut.

Przekąski z tortellini cieszą się wciąż niesłabnącą popularnością. Te pierożki są niewątpliwie bardzo uniwersalne. Na polskich stołach cieszą oko sałatki z tortellini, zapiekanki z tortellini oraz tortellini z sosem bolońskim. Mamy nadzieję, że nasz przepis również Cię zainteresuje i przy najbliższej okazji z niego skorzystasz. Polecamy!

Nasze dzisiejsze pierożki to akurat ravioli. Dlatego, że takie mieliśmy. Jedne i drugie wychodzą tak samo pyszne! Sprawdzaliśmy!

Chrupiące tortellini z serem


Chrupiące tortellini z serem 

Składniki: 

  • tortellini lub ravioli z serem: 2 op.

Panierka: 

  • starty na drobnych oczkach żółty ser: 3/4 szklanki
  • mąka: 3/4 szklanki
  • bułka tarta: 1 szklanka
  • jajka: 4 szt.
  • suszony czosnek: 1 łyżeczka
  • masło stopione: 2 łyżki
  • sól: 1 łyżeczka
  • papryka ostra: 0,5 łyżeczki
  • papryka słodka: 1 łyżka
  • natka pietruszki do dekoracji

Chrupiące tortellini z serem 


Chrupiące tortellini z serem 

Przygotowanie: 

W dużym garnku z osoloną wrzącą wodą ugotuj zgodnie z instrukcją tortellini al dente. Odsącz z wody i odstaw, aby lekko ostygły.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Ser, bułkę tartą, suszony czosnek, masło, sól oraz papryki wymieszaj w misce. Mąkę wsyp do oddzielnego naczynia, jajka dokładnie wymieszaj.

Każdy pierożek dokładnie obtocz w mące, jajku i bułce tartej z przyprawami. Ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 15 – 20 minut do momentu, aż pierożki ładnie się zrumienią.

Chrupiące tortellini z serem

Udekoruj natką pietruszki. Znakomicie smakują z pikantnym sosem pomidorowym.

Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na pyszne przekąski. Polecamy przepisy na: pikantne skrzydełka w chrupiącej panierce, aromatyczne zapiekanki gyros, chrupiące kanapki z pastą jajeczną oraz doskonałe roladki z serem i szynką na dwa kęsy.

Pierożki nawet po ostygnięciu są nadal chrupiące i wciąż bardzo smaczne. Nie spodziewamy się jednak, aby na na domówce, imprezowicze pozwolili na ich wystygnięcie 😊. Znikają z półmiska zawsze pierwsze!

Życzymy smacznego!

Chrupiące tortellini z serem 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *