Blog posts

Ciasto 3 BIT – bez pieczenia

Ciasto 3 BIT – bez pieczenia

Ciasta i desery, Święta

Prosty deser na herbatnikach, czyli pyszne ciasto 3 BIT – bez pieczenia! 3 BIT to już klasyka wśród najlepszych słodkich ciast i ma spore grono wielbicieli. Dlatego nie mogło go zabraknąć na naszym blogu. Ty też, jak zapewne większość z nas, lubisz łatwe w przygotowaniu, warstwowe ciasta, idealne do miłego posiedzenia przy pachnącej kawie. Sukcesem tego pysznego deseru są niewątpliwie świetnie dobrane składniki, a więc kajmak, delikatna, lekko maślana masa budyniowa i bita śmietana!

Bez wątpienia najlepiej i najsmaczniej będzie, gdy kajmak zrobimy sami, ale możemy wykorzystać również gotową masę. Jednak według nas, ciasto będzie wtedy bardziej mdłe. Wybór należy do Was. 

Podsumowując! Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, to nasza propozycja jest w sam raz dla Ciebie! Zapraszamy! (blacha 24 x 38 cm)

Ciasto 3 bit bez pieczenia


CIASTO 3 BIT – BEZ PIECZENIA 

Masa pierwsza:

  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 100 g miękkiego masła

Masa druga:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru / na 0,5 litra mleka każdy
  • 150 g masła
  • cukier do smaku

Masa trzecia:

  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • cukier waniliowy
  • 3 – 4 łyżki mleka w proszku

Oraz

  • 0,5 kg herbatników
  • 250 g krakersów
  • 50 g gorzkiej czekolady 

CIASTO 3 BIT – BEZ PIECZENIA

Wykonanie:

1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników.

2. Puszkę z mlekiem wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy ok. dwóch godzin. Następnie mleko wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Zarówno kajmak jak i gotową masę krówkową (jeśli z niej będziemy korzystać) należy zmiksować z miękkim masłem, a następnie wyłożyć na pierwszą warstwę herbatników.  

3. Na masę kajmakową układamy krakersy. 

4. Pół litra mleka zagotowujemy razem z masłem. W pozostałej części mleka rozprowadzamy proszek budyniowy z 2 – 3 łyżkami cukru. Dodajemy do gotującego się mleka. Gorącą masę wylewamy na krakersy i przykrywamy warstwą herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia.

5. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Do ubitej dodajemy po łyżce mleka w proszku. To zapobiegnie podchodzeniu wody pod masę. Śmietanę wykładamy na zimne ciasto, posypujemy startą czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Ciasto 3 BIT - bez pieczenia


4 Comments

  1. Ewelina
    4 grudnia 2021 at 00:38
    Reply

    W 500ml mleka rozporowadzamy proszek budyniowy? Proszę mi powiedzieć jeśli użyje gotowej masy kajmakowej i zmiksuje z masłem nie zrobią się grudki? Ile czasu miksować i na jakich obrotach?

    • KuchniaNaWypasie
      4 grudnia 2021 at 09:41

      Proszę wrzucić do rondla masę kajmakową oraz masło (w temperaturze pokojowej) i lekko podgrzewać, cały czas mieszając.
      Bez problemu się rozpuści, nie będzie żadnych grudek.
      Nic nie trzeba miksować. Wystarczy wystudzić i wyłożyć na ciasto.

    • Ewelina
      4 grudnia 2021 at 16:40

      A co z tym budyniem? Na całą masę budyniową trzeba zużyć litr mleka?

  2. KuchniaNaWypasie
    4 grudnia 2021 at 16:53
    Reply

    Szanowna Pani wszystko jest napisane…. Pół litra mleka zagotowujemy razem z masłem. W pozostałej części mleka rozprowadzamy proszek budyniowy z 2 – 3 łyżkami cukru. Dodajemy do gotującego się mleka…. A więc połowę mleka Pani zagotowuje, w drugiej połowie rozprowadza proszek budyniowy, a następnie dodaje Pani do gotującego się mleka z masłem i razem gotuje. Jeżeli chce Pani mniej masy budyniowej może Pani zrobić z połowy składników i wtedy ciasto będzie niższe.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *