Blog posts

Ciasto barbórkowe z polewą czekoladową

Ciasto barbórkowe z polewą czekoladową

Ciasta i desery, Święta

Nasze ciasto barbórkowe z polewą czekoladową to przepis na mocno kakaowy, pyszny deser na wyjątkowe okazje. Aromatyczne , kakaowe placki przełożone śmietanowo – czekoladową masą z pewnością sprawią dużo radości jako główny imieninowy deser. Ale ciasto barbórkowe, to świetna propozycja nie tylko na ciasto związane z 4 grudnia. To również doskonała i łatwa w przygotowaniu propozycja na inne, nieco mniej oficjalne okazje. Sprawdzi się również doskonale jako pyszny deser do kawy i herbaty i jako ciasto weekendowe. Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że spodoba Wam się nie mniej, niż najbardziej znany przepis na ciasto barbórkowe siostry Anastazji.

Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na doskonałe desery. Min. wyjątkowo aromatycznego i wręcz rozpływającego się w ustach ciasta “pijak” bez pieczenia, pysznego ciasta 3 BIT – również bez pieczenia, oraz ciasta Prince Polo bez pieczenia.

Ciasto barbórkowe z polewą czekoladową


Ciasto barbórkowe z polewą czekoladową

Składniki:

  • mąka pszenna uniwersalna: 2 szklanki
  • kakao: 1 łyżka
  • mleko: 1 szklanka
  • jajka: 2 szt.
  • dżem śliwkowy: 2 łyżki
  • soda: 1 łyżeczka
  • cukier: 2 łyżki
  • olej: 0,5 szklanki

Masa:

  • śmietana 30 % : 0,5 l
  • czekolada deserowa: 100 g
  • żelatyna: 1 łyżeczka
  • cukier puder: 2 łyżki
  • mleko: 4 łyżki

Ciasto barbórkowe z polewą czekoladową


Ciasto barbórkowe z polewą czekoladową 

Wykonanie: 

1. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy jajka, cukier, dżem i dokładnie mieszamy aż się cukier rozpuści. Kakao ( to z wiatrakiem wystarczy), mąkę i sodę przesiewamy razem i dodajemy do mokrych składników na 3 tury. Należy bardzo krótko mieszać, tylko tyle aby składniki połączyć.

2. Formę 20 x 20 smarujemy spód masłem i oprószamy mąką, boki zostają czyste, aby ciasto mogło się wspinać. Wylewamy do formy, wstawiamy do piekarnika (170 stopni) i pieczemy około 35 – 40 minut. Uchylamy  drzwiczki piekarnika, po 5 minutach wyjmujemy ciasto, przekładamy na kratkę aby ostygło. Zimne ciasto przekrawamy na 3 placki.

3. W 100 ml śmietany rozpuszczamy połamaną czekoladę i odstawiamy do wystudzenia. Resztę zimnej śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy cukier. Żelatynę namaczamy w mleku. Kiedy namoknie, podgrzewamy, żeby się rozpuściła. Następnie dodajemy do rozpuszczonej czekolady.

4. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce masy czekoladowej i nadal ubijamy. Gotową masą przekładamy zimne placki. Postarajcie się ładnie to zrobić, ponieważ nam nie koniecznie się to udało 😊😁. Wierzch dekorujemy ulubioną polewą czekoladową.

Smacznego!

Ciasto barbórkowe z polewą czekoladową

Ciasto barbórkowe z polewą czekoladową

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *