Blog posts

Ciasto cappuccino na biszkopcie

Ciasto cappuccino na biszkopcie

Ciasta i desery, Święta, Wypieki

Pyszne ciasto z masą cappuccino na biszkopcie, to doskonały deser, który nie wymaga wcale zbyt wiele pracy. Przygotujesz go z prostych składników, a najwięcej czasu poświęcisz na wykonanie biszkoptu. To sprawdzony przepis na ciasto cappuccino, które zawsze się udaje. Zobacz przepis i zaskocz wszystkich tym doskonałym deserem!

Nasze ciasto cappuccino to wersja na biszkopcie. Jeśli chcesz, możesz sobie ułatwić nieco pracę i przygotować wersję bez pieczenia. Wystarczy wówczas masę przełożyć klasycznymi biszkoptami. Sprawdzą się zarówno podłużne jak i okrągłe ciastka. Warto tylko pamiętać, aby biszkopty namaczać w słabej zimnej kawie lub w zimnym mleku.

Ciasto cappuccino przepis na jeden z wielu pysznych wypieków, jakie znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym. Sprawdź przepis na doskonałe ciasto kokosowe na biszkopcie. Jeśli lubisz ciasta z galaretką, z pewnością zainteresuje Cię nasze lekkie ciasto jogurtowe na biszkopcie oraz ciasto malinowa chmurka na kruchym spodzie. Zapraszamy na przepis na deser cappuccino 🙂

Ciasto cappuccino na biszkopcie 


Tortownica 22 – 24 cm.

Szklanka ma 250 ml

Ciasto cappuccino na biszkopcie 

Składniki: 

Biszkopt: 

  • mąka pszenna: 3/4 szklanki
  • jajka: 4 szt.
  • cukier z prawdziwą wanilią: 3 łyżki
  • sok z cytryny: 1 łyżka

Masa cappuccino:

  • śmietana kremówka 30 %: 500 g
  • kawa cappuccino waniliowe: 50 g
  • cukier puder do smaku
  • czekolada gorzka lub deserowa: 30 g

Ciasto cappuccino na biszkopcie 


 

Przepis na ciasto cappuccino na biszkopcie 

Przygotowanie: 

Jak zrobić ciasto cappuccino?

Ciasto cappuccino bez żelatyny, przekładane pysznym kremem z dekoracją ze startej czekolady. Zobacz nasz przepis, nawet jeśli masz swój sprawdzony sposób na ten pyszny deser. Polecamy!

Biszkopt 

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

Oddziel żółtka od białek. Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj, aż się rozpuści. Następnie dodawaj po jednym żółtku i bardzo delikatnie mieszaj miotełką, aż się idealnie połączą. Dodaj sok z cytryny oraz mąkę, którą również dodawaj partiami i delikatnie mieszaj.

Jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu biszkoptu lub nie ufasz swojemu piekarnikowi, możesz dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Jednak dobrze przygotowane ciasto na biszkopt nie sprawi żadnej niespodzianki podczas pieczenia.

Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.

Biszkopt wyjmujemy z piekarnika, po kilku minutach oddzielamy nożem biszkopt od obręczy i odpinamy.

Kiedy biszkopt wystygnie, przekrawamy go na dwa placki.

Masa cappuccino

Śmietanę ubij na sztywno. Kiedy zaczną tworzyć się na niej wzorki, stopniowo wsypuj cappuccino i delikatnie mieszaj. Gdy masa lekko się zabarwi, to znak, że kawa się rozpuściła. Spróbuj, czy odpowiada Ci poziom słodkości. Dodaj ewentualnie cukru pudru i ponownie wymieszaj.

Jeden placek biszkoptu połóż na paterze, której będziesz serwować ciasto. Polecamy obłożyć go wokół papierem, aby nie pobrudzić patery masą. Na biszkopt nałóż połowę przygotowanej masy cappuccino. Dokładnie wyrównaj i przykryj drugim plackiem.

ciasto

Resztę masy rozprowadź na górze oraz na bokach ciasta.

ciasto

Dobrze wyrównaj i posyp startą czekoladą. Wyjmij papier i wstaw ciasto cappuccino do lodówki, aby stężało.

Jeśli chodzi o nasączanie biszkoptu, uważamy, że w tym wypadku jest ono zbyteczne. Suche ciasto zbiera wilgoć z masy śmietanowej.

Życzymy smacznego!

Ciasto cappuccino na biszkopcie 

ciasto

Ciasto cappuccino na biszkopcie 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *