Blog posts

Ciasto kawowe z mascarpone

Ciasto kawowe z mascarpone

Ciasta i desery, Święta

Jednym z powodów, dla których ten przepis na ciasto kawowe znajduje się wśród naszych ulubionych jest to, że zarówno biszkopt jak i krem są przepełnione kawowym aromatem. To pyszne warstwowe ciasto uzupełnia doskonała galaretka z suszonymi śliwkami. Podstawą ciasta jest kawowo – kakaowy biszkopt, przełożony delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki. Ciasto wzbogaciliśmy również odrobiną amaretto, które wyeksponowało jeszcze bardziej smak galaretki. Nasze ciasto będzie idealnym uzupełnieniem filiżanki kawy lub spienionego latte.

Tak jak jest w innych przypadkach, tak też przepisy na ciasta kawowe można podzielić na pieczone i bez pieczenia. Każdy, kto lubi tego typu desery, posiada z pewnością swój wypróbowany przepis i nie ma co do tego wątpliwości. Tym razem proponujemy ciasto z kremem kawowym na biszkopcie, ale czasem zdarza się, że podobne przygotowujemy w wersji na biszkoptach lub herbatnikach. Jeśli więc wolisz ciasto w nieco mniej pracochłonnym wydaniu, po prostu przełóż warstwy kremu wybranymi przez siebie ciastkami. Aby zachować w pełni charakter ciasta, pamiętaj o delikatnym zamoczeniu ciastek w kawie z dodatkiem alkoholu.

Jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywałaś ciasta kawowego i przeglądasz składniki, być może zastanawiasz się jakiej użyliśmy kawy: rozpuszczalnej czy mielonej? Zdecydowanie preferujemy kawę ziarnistą, którą zawsze mielimy w młynku, dzięki czemu możemy bezgranicznie cieszyć się jej świeżością. Wszyscy wiemy, jak intensywna i aromatyczna jest świeżo parzona kawa. W tym pysznym cieście podkreśla walory kakao i sprawia, że deser eksploduje czekoladowym smakiem. Jak zrobić ciasto z kremem kawowym i serkiem mascarpone? Zapraszamy na przepis!

Szklanka ma 250 ml

Forma do pieczenia: 25 x 25 cm

Ciasto kawowe 


Ciasto kawowe 

Składniki: 

Na biszkopt: 

  • mąka pszenna uniwersalna: 3/4 szklanki
  • jajka: 4 szt.
  • cukier: 4 łyżki
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • kakao: 1 łyżka
  • proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka (opcjonalnie)

Krem kawowy:

  • kawa: 2 łyżeczki
  • gorąca woda: 100 ml
  • śmietanka 30 – 36 %: 300 g
  • serek mascarpone: 250 g
  • żelatyna: 3 łyżeczki
  • mleko: 50 ml
  • cukier puder: 3 – 4 łyżki

Galaretka: 

  • galaretka czarna porzeczka: 2 op.
  • śliwki suszone: 100 g
  • amaretto: 50 ml
  • woda: 700 ml


Ciasto kawowe – przepis 

Przygotowanie: 

Śliwki zalej gorącą wodą i zostaw na 10 minut. Następnie odcedź, dodaj amaretto i pozostaw do czasu, aż śliwki zmiękną. Co pewien czas śliwki przemieszaj.

Biszkopt: 

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i dodawaj po łyżce cukru. Nadaj miksuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Odłóż mikser. Dodawaj po jednym żółtku i delikatnie mieszaj przy pomocy łyżki, aż składniki się połączą. Na koniec dodaj sok z cytryny.

Do szklanki wsyp kakao i do 3/4 jej wysokości uzupełnij mąką. Jeśli dodajesz proszek do pieczenia, wsyp go teraz. Przesiewaj wszystko do masy jajecznej i delikatnie mieszaj, aż mąka i kakao się wchłoną.

Spód formy wysmaruj odrobiną tłuszczu i wysyp mąką. Przełóż do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika (góra/dół) na 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika, a po 10 minutach z formy, aby ostygł.

Masa kawowa: 

Zaparz kawę i odstaw do wystudzenia. Żelatynę zalej zimnym mlekiem i odstaw, aby napęczniała. Następnie podgrzej i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia.

Śmietanę ubij na sztywno, a następnie dodawaj po łyżce serka na przemian z cukrem. Pamiętaj, aby nie ubijać go zbyt długo, ponieważ masa stanie się rzadka. Przeczytaj więcej na temat jak przygotować krem z mascarpone?

Pod koniec ubijania dodaj 1 – 2 łyżki kawy i delikatnie wymieszaj z masą. Na koniec ostrożnie wlej płynną, ale chłodną żelatynę. Gotową masą przełóż przekrojony, zimny biszkopt i lekko dociśnij.

Galaretka: 

Galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody. To bardzo ważne, ponieważ galaretka musi być stabilna i sztywna, aby ułatwić krojenie. Śliwki wraz z amaretto zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj do tężejącej galaretki i wymieszaj.

Ciasto ponownie umieść w formie i wylej na wierzch galaretkę. Udekoruj pokruszonym biszkoptem lub inną wybraną kompozycją. Odstaw do lodówki, aż stężeje galaretka.

 Sprawdź również inne nasze przepis na pyszne ciasta. Polecamy pyszne ciasto pijana śliwka, a także ciasto czekoladowe z kremem. Zobacz również przepis na szybkie ciasto z jabłkami.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

Ciasto kawowe 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.