Przepis na prosty, ale bardzo ładny i aromatyczny deser, czyli ciasto piernikowe z kremem mlecznym. Piernikowe smaki są tradycyjnie kojarzone z okresem końca roku. Z pewnością przywodzą na myśl wszystkie wypieki, ciasta i ciasteczka o korzennym smaku. Te smaki właśnie miały przypisywane właściwości lecznicze. Dlatego doprawianie nimi okolicznościowych, często tłustych potraw, miało wspomagać trawienie i w ten sposób przedłużać rodzinną biesiadę 😉.
Nasze ciasto jest więc piernikowe, z puszystą mleczną masą. Deser jest udekorowany siekanymi orzechami włoskimi i polewą czekoladową. Będzie bez wątpienia ozdobą stołu i wyjątkowo kuszącym, słodkim smakołykiem.
Zapraszamy Was również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne desery. Min. na wyjątkowo pyszne, kremowe, rozpływające się w ustach ciasto „pijak” bez pieczenia, piękne ciasto kokosowe na biszkopcie, oraz niekwestionowany hit naszego bloga, czyli sernik japoński na zimno.
Ciasto piernikowe z kremem mlecznym
Składniki:
Ciasto
- mąka pszenna uniwersalna: 2 szklanki
- kakao: 1 łyżka
- mleko: 1 szklanka
- jajka: 2 szt.
- przyprawa korzenna: 1 łyżeczka
- dżem śliwkowy: 2 łyżki
- soda: 1 łyżeczka
- cukier: 2 łyżki
- olej: 0,5 szklanki
Masa
- śmietana 30%: 0,5 l
- mleko w proszku: 1 szklanka
- mleko: 0,5 szklanki
- żelatyna: 3 łyżeczki
- cukier do smaku
Dekoracja
- posiekane orzechy włoskie: 0,5 szklanki
- czekolada gorzka: 50 g
- masło: 1 łyżka
- mleko: 1 łyżka
Ciasto piernikowe z kremem mlecznym
Wykonanie
1. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy olej, jajka, cukier, dżem i dokładnie mieszamy aż się cukier rozpuści. Kakao ( to z wiatrakiem wystarczy) , przyprawę korzenną, mąkę i sodę przesiewamy razem i dodajemy do mokrych składników na 3 tury. Należy bardzo krótko mieszać, tylko tyle aby składniki połączyć.
2. Formę 20 x 20 smarujemy spód masłem i oprószamy mąką, boki zostają czyste, aby ciasto mogło się wspinać. Wylewamy do formy, wstawiamy do piekarnika (170 stopni) i pieczemy około 35 – 40 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika, po 5 minutach wyjmujemy ciasto, przekładamy na kratkę aby ostygło.
3. W połowie szklanki mleka namaczamy żelatynę. Gdy namoknie, podgrzewamy, aby się rozpuściła. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy po łyżce mleka w proszku i cukier do smaku, cały czas wolno miksując. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.
4. Ciasto przekrawamy na pół, następnie na jednym placku rozprowadzamy ok. 80 % masy. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy resztą masy i posypujemy orzeszkami.
5. W kąpieli wodnej podgrzewamy mleko, masło i połamaną czekoladę. Gdy masa się dokładnie połączy, polewamy w nieregularny sposób wierzch ciasta.
Smacznego!
Ilona
20 grudnia 2020 at 11:33Witam. W przepisie jest olej a wykonaniu nie ma o nim mowy, dodaje się go do mleka? Czy na koniec?
KuchniaNaWypasie
20 grudnia 2020 at 11:39Witamy. Tak, olej dodajemy do mleka.
Rzeczywiście w wykonaniu nam umknął 😉
Już poprawione.
Dziękujemy i pozdrawiamy.