Blog posts

Ciasto piernikowe z kremem mlecznym

Ciasto piernikowe z kremem mlecznym

Ciasta i desery, Święta, Wypieki

Przepis na prosty, ale bardzo ładny i aromatyczny deser, czyli ciasto piernikowe z kremem mlecznym. Piernikowe smaki są tradycyjnie kojarzone z okresem końca roku. Z pewnością przywodzą na myśl wszystkie wypieki, ciasta i ciasteczka o korzennym smaku. Te smaki właśnie miały przypisywane właściwości lecznicze. Dlatego doprawianie nimi okolicznościowych, często tłustych potraw, miało wspomagać trawienie i w ten sposób przedłużać rodzinną biesiadę 😉.

Nasze ciasto jest więc piernikowe, z puszystą mleczną masą. Deser jest udekorowany siekanymi orzechami włoskimi i polewą czekoladową. Będzie bez wątpienia ozdobą stołu i wyjątkowo kuszącym, słodkim smakołykiem.

Zapraszamy Was również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne desery. Min. na wyjątkowo pyszne, kremowe, rozpływające się w ustach ciasto „pijak” bez pieczenia, piękne ciasto kokosowe na biszkopcie, oraz niekwestionowany hit naszego bloga, czyli sernik japoński na zimno.

Ciasto piernikowe z kremem mlecznym


Ciasto piernikowe z kremem mlecznym

Składniki:

Ciasto

  • mąka pszenna uniwersalna: 2 szklanki
  • kakao: 1 łyżka
  • mleko: 1 szklanka
  • jajka: 2 szt.
  • przyprawa korzenna: 1 łyżeczka
  • dżem śliwkowy: 2 łyżki
  • soda: 1 łyżeczka
  • cukier: 2 łyżki
  • olej: 0,5 szklanki

Masa

  • śmietana 30%: 0,5 l
  • mleko w proszku: 1 szklanka
  • mleko: 0,5 szklanki
  • żelatyna: 3 łyżeczki
  • cukier do smaku

Dekoracja

  • posiekane orzechy włoskie: 0,5 szklanki
  • czekolada gorzka: 50 g
  • masło: 1 łyżka
  • mleko: 1 łyżka

Ciasto piernikowe z kremem mlecznym


Ciasto piernikowe z kremem mlecznym

Wykonanie

1. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy jajka, cukier, dżem i dokładnie mieszamy aż się cukier rozpuści. Kakao ( to z wiatrakiem wystarczy) , przyprawę korzenną, mąkę i sodę przesiewamy razem i dodajemy do mokrych składników na 3 tury. Należy bardzo krótko mieszać, tylko tyle aby składniki połączyć.

2. Formę 20 x 20 smarujemy spód masłem i oprószamy mąką, boki zostają czyste, aby ciasto mogło się wspinać. Wylewamy do formy, wstawiamy do piekarnika (170 stopni) i pieczemy około 35 – 40 minut. Uchylamy  drzwiczki piekarnika, po 5 minutach wyjmujemy ciasto, przekładamy na kratkę aby ostygło.

3. W połowie szklanki mleka namaczamy żelatynę. Gdy namoknie, podgrzewamy, aby się rozpuściła. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy po łyżce mleka w proszku i cukier do smaku, cały czas wolno miksując. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.

4. Ciasto przekrawamy na pół, następnie na jednym placku rozprowadzamy ok. 80 % masy. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy resztą masy i posypujemy orzeszkami.

5. W kąpieli wodnej podgrzewamy mleko, masło i połamaną czekoladę. Gdy masa się dokładnie połączy, polewamy w nieregularny sposób wierzch ciasta.

Smacznego!

Ciasto piernikowe z kremem mlecznym

Ciasto piernikowe z kremem mlecznym

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *