Ciasto pijana śliwka, to przepis na pyszny wypiek z suszonymi śliwkami w alkoholu oraz cudownym kremem ze śmietany i mleka w proszku. Smaków dopełnia spód z kakaowego biszkoptu, a także góra ciasta z chrupiącą polewą czekoladową. Staraliśmy się zadbać o idealne proporcje alkoholu w poszczególnych warstwach ciasta i końcowy efekt jest naprawdę świetny. Nasze pijane ciasto ze śliwkami jest cudowne, rumowo – adwokatowe, z rozpływającym się w ustach kremem. Bardzo wyraźne w smaku, stawiające lekki opór słodkie śliwki suszone, doskonale komponują się z polewą z gorzkiej czekolady. To bez wątpienia idealne ciasto na zimę, na domówki oraz na karnawałowe imprezy. Ciasto może wydawać się pracochłonne, jednak poszczególne warstwy przygotujesz w szybkim czasie, a efekt zaskoczy zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich oraz gości. W naszym przepisie podpowiemy krok po kroku, jak zrobić pyszne pijane ciasto ze śliwkami! Zapraszamy i gorąco polecamy!
Szklanka ma 250 ml.
Ciasto pijana śliwka
Składniki:
Na biszkopt:
- jajka: 4 szt.
- cukier: 3 łyżki
- kakao: 1 łyżka
- mąka pszenna: 1/2 szklanki
- szczypta soli
- rum: 1 łyżka
- woda: 1/3 szklanki
Na krem:
- śmietanka 36 %: 500 ml
- mleko w proszku: 1 szklanka
- likier advocat: 50 ml
- cukier puder: 2 – 3 łyżki
- żelatyna: 2 łyżeczki
- mleko świeże: 1/2 szklanki
Na wierzch ciasta:
- śliwki suszone: 500 g
- rum: 50 ml
- czekolada gorzka: 100 g
- masło: 2 łyżki
- mleko: 2 łyżki
Ciasto pijana śliwka – przepis
Przygotowanie:
Śliwki suszone pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski i zalej alkoholem. Odstaw na ok. 1 godzinę. W tym czasie śliwki kilka razy zamieszaj.
Spód:
Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Gdy będą już prawie ubite, dodawaj po łyżce cukru, nie przerywając ubijania. Miksuj, aż cukier się rozpuści.
Do szklanki wsyp 1 łyżkę kakao. Uzupełnij do 3/4 szklanki mąką pszenną, a następnie przesiej.
Do piany dodawaj po jednym żółtku i delikatnie mieszaj łopatką, aż się połączą. Następnie dodaj mąkę razem z kakao na 3 tury, delikatnie miesząc.
Standardową blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż i rozprowadź równo ciasto. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz 12 – 15 minut. Wyjmij biszkopt i pozostaw do wystygnięcia.
Z zimnego biszkoptu zdejmij papier i przekrój ciasto na dwa jednakowej wielkości placki.
Krem:
Do 1/2 szklanki mleka (płyn) wsyp żelatynę i zostaw do napęcznienia.
Następnie pogrzej i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia.
Śmietanę ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo mleko w proszku na przemian z likierem.
Na koniec dodaj cukier i delikatnie wymieszaj.
Do żelatyny dodaj dwie łyżki ubitej śmietany i wymieszaj. Następnie, cały czas mieszając, cienkim strumieniem dodaj do masy.
Na desce rozłóż papier do pieczenia. Połóż na niej jeden placek, nasącz połową wymieszanego z wodą rumu. Na placek wyłóż 3/4 przygotowanej masy i wyrównaj. Przykryj drugim plackiem i lekko dociśnij. Nasącz biszkopt resztą rumu. Na wierzchu rozprowadź pozostałą masą i wyrównaj, także boki.
Wierzch:
Ze śliwek odlej ewentualnie alkohol, który się nie wchłonął. Śliwki rozłóż równomiernie na kremie, delikatnie wciskając je w masę.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem i mlekiem. Gdy lekko ostygnie i zacznie delikatnie tężeć, udekoruj śliwki.
Ciasto wstaw do lodówki do stężenia.
Pijana śliwka
Przepis na ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami i kremem w alkoholu polecamy wszystkim szukającym deserów dla dorosłych. To ciasto nie będzie już tak wyjątkowe, jeśli pominiemy alkohol. To dodatek trunków sprawia, że pijana śliwka jest ciastem nieprzeciętnym i jedynym w swoim rodzaju. Tym razem przyjmijmy wiec, że jest to ciasto dla dorosłych i nie częstujmy nim naszych dzieci 🙂
Przepis na pijaną śliwkę
Przepisy na pijaną śliwkę często wykorzystują również w składzie serek mascarpone, nutellę oraz orzechy. Nasz przepis na pijaną śliwkę opiera się na sprawdzonym pomyśle na pyszny, delikatny krem bez mascarpone. Krem jest lekki, puszysty, a jednocześnie bardzo stabilny. Dzięki czemu ciasto świetnie się przechowuje. Zapraszamy również na inne nasze przepisy na pyszne ciasta. Polecamy nasz makowiec zawijany, sprawdzony przepis na piernik, seromakowiec łaciaty oraz biszkopt z makiem i kremem. Zobacz również ciasto z makiem i jabłkiem.
Życzymy smacznego!