Kto z nas nie lubi tego kultowego wafelka? Więc co powiecie na ciasto Prince Polo – bez pieczenia? To prosty deser na tych znanych i lubianych wafelkach. Wy też zapewne tak jak my lubicie łatwe w przygotowaniu, warstwowe ciasta, idealne do miłego spędzenia czasu przy kawie lub herbacie. Sukcesem tego pysznego ciasta są świetnie dobrane składniki. Do ciasta użyliśmy chrupiących wafelków Prince Polo, delikatna śmietanowo – mleczna masa i odrobina pysznej czekolady.
Najlepszą masę do tego pysznego deseru uzyskamy dodając do bitej śmietany mleko w proszku. Dzięki czemu będzie ona wyjątkowo puszysta, a zarazem kremowa. Dzięki słodkim wafelkom, do masy nie musimy dodawać już cukru. Odrobina cytryny podkreśli ich słodycz i wyrazisty smak.
Jeśli szukasz przepisu na proste i pyszne ciasto bez pieczenia, to ten deser jest właśnie dla Ciebie.
CIASTO PRINCE POLO – BEZ PIECZENIA
Składniki:
- wafelki Prince Polo XXL : 8 – 9 szt.
- śmietana 30 % : 800 ml
- mleko w proszku: 8 czubatych łyżek
- żelatyna : 3 łyżeczki
- mleko: 120 ml
- czekolada gorzka: 3 – 4 kostki
- sok z cytryny: 2 – 3 łyżki
Oraz:
- forma 20 x 20 cm
- folia spożywcza
CIASTO PRINCE POLO – BEZ PIECZENIA
Wykonanie:
1. Formę wykładamy folią ze sporym zapasem, żeby później zawinąć ciasto. Żelatynę zalewamy 120 ml mleka. Gdy namoknie, podgrzewamy, aby się rozpuściła.
2. Kilka wafelków rozdzielamy wzdłuż na dwie części. Tą od spodu wykładamy dno formy czekoladą do dołu.
3. Czterysta mililitrów śmietany ubijamy na sztywną masę. Gdy będzie odpowiednio ubita, dodajemy stopniowo 4 łyżki mleka. Na koniec wlewamy połowę soku z cytryny.
4. Dwa wafelki kroimy w bardzo drobną kosteczkę i delikatnie łączymy z mleczną masą. Następnie dodajemy połowę przestudzonej żelatyny i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy, wyrównujemy, przykrywamy połówkami ciastek tym razem czekoladą do góry.
5. Z pozostałą śmietaną postępujemy jak wyżej, lecz w tym wypadku masę pozostawiamy czystą, czyli bez dodatku ciastek.
6. Gotową masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki, żeby stężało. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Smacznego!