Bardzo ekonomiczne i proste w przygotowaniu ciasto widelcem mieszane z jogurtem, czyli idealny pomysł na szybki deser z owocami. To ciasto spod widelca możesz przygotować na wiele sposobów. Składniki są bardzo proste do zapamiętania, ponieważ do ich odmierzenia użyjesz klasycznej szklanki. Jeśli lubisz łatwe w wykonaniu, miękkie i niedrogie ciasta bez masła, koniecznie zobacz ten przepis!
Ciasto z owocami mieszane widelcem czy też łyżką mieszane, to bez wątpienia jeden z najprostszych do przygotowania wypieków, jakie znamy. Wszystkie składniki wymieszasz w jednej misce przy pomocy kuchennego sztućca. Na nic nie musisz czekać! Od razu wstawiasz do piekarnika. Prosto, smacznie i ekonomicznie. Koniecznie wypróbuj!
Przepis na ciasto widelcem mieszane z jagodami i malinami możesz również przygotować z kefirem lub maślanką. Zobacz też inne nasze przepisy proste domowe ciasta, jak ciasto Prince Polo bez pieczenia, a także lekkie ciasto jogurtowe. Sprawdź również pomysł na doskonały sernik śmietankowy bez masła. Jeśli interesuje Cię przepis na proste ciasto z owocami, to serdecznie zapraszamy i polecamy!
Forma do pieczenia: 25 x 25 cm
Szklanka ma 250 ml
Ciasto widelcem mieszane
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna uniwersalna: 3 szklanki
- jajka: 4 szt.
- cukier: 0,5 szklanki
- jogurt naturalny: 1 szklanka
- olej: 0,5 szklanki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki z małym brzuszkiem
- owoce: 200 g
Kruszonka:
- mąka pszenna: 6 łyżek
- cukier waniliowy: 1 łyżka
- cukier: 1 łyżka
- masło: 2 łyżki
- opcjonalnie: 1 łyżka zimnej wody
Ciasto widelcem mieszane
Przepis
Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
Jogurt, jajka, olej oraz cukier mieszamy razem. Gdy cukier się rozpuści, a składniki połączą, dodajemy partiami (na 3 razy), przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Chwilę mieszamy przy pomocy widelca lub łyżki, aby mąka połączyła się z pozostałymi składnikami. Nie używajmy miksera! Nawet jeśli w masie pozostaną grudki, nie przejmujmy się tym, ponieważ w czasie pieczenia wszystko się wyrówna. Zbyt długie mieszanie spowoduje, że ciasto będzie twarde i gumowate.
Kruszonka:
Zimne masło, mąkę oraz cukry dodaj do miski i palcami zacznij je mieszać, aż składniki zaczną się łączyć, tworząc grudki. Jeśli kruszonka jest zbyt drobna, dodaj odrobinę zimnej wody.
Spód formy wysmaruj masłem i oprósz mąką. Masę wyłóż do formy i wyrównaj. Na wierzchu rozłóż owoce i posyp kruszonką.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (półka niżej niż środek, góra/dół) i piecz przez 40 – 45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Po wyłączeniu piekarnika wyjmij ciasto i pozwól mu ostygnąć.
Życzymy smacznego!