Blog posts

Ciasto widelcem mieszane z owocami

Ciasto widelcem mieszane z owocami

Ciasta, Ciasta z owocami, Szybkie ciasta, Tanie ciasta

Bardzo ekonomiczne i proste w przygotowaniu ciasto widelcem mieszane z jogurtem, czyli idealny pomysł na szybki deser z owocami. To ciasto spod widelca możesz przygotować na wiele sposobów. Składniki są bardzo proste do zapamiętania, ponieważ do ich odmierzenia użyjesz klasycznej szklanki. Jeśli lubisz łatwe w wykonaniu, miękkie i niedrogie ciasta bez masła, koniecznie zobacz ten przepis!

Ciasto z owocami mieszane widelcem czy też łyżką mieszane, to bez wątpienia jeden z najprostszych do przygotowania wypieków, jakie znamy. Wszystkie składniki wymieszasz w jednej misce przy pomocy kuchennego sztućca. Na nic nie musisz czekać! Od razu wstawiasz do piekarnika. Prosto, smacznie i ekonomicznie. Koniecznie wypróbuj!

Przepis na ciasto widelcem mieszane z jagodami i malinami możesz również przygotować z kefirem lub maślanką. Zobacz też inne nasze przepisy proste domowe ciasta, jak ciasto Prince Polo bez pieczenia, a także lekkie ciasto jogurtowe. Sprawdź również pomysł na doskonały sernik śmietankowy bez masła. Jeśli interesuje Cię przepis na proste ciasto z owocami, to serdecznie zapraszamy i polecamy!

Forma do pieczenia: 25 x 25 cm

Szklanka ma 250 ml

Ciasto widelcem mieszane


Ciasto widelcem mieszane

Składniki: 

Ciasto:

  • mąka pszenna uniwersalna: 3 szklanki
  • jajka: 4 szt.
  • cukier: 0,5 szklanki
  • jogurt naturalny: 1 szklanka
  • olej: 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia: 2 łyżeczki z małym brzuszkiem
  • owoce: 200 g

Kruszonka: 

  • mąka pszenna: 6 łyżek
  • cukier waniliowy: 1 łyżka
  • cukier: 1 łyżka
  • masło: 2 łyżki
  • opcjonalnie: 1 łyżka zimnej wody

Ciasto widelcem mieszane


Ciasto widelcem mieszane 

Przepis

Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

Jogurt, jajka, olej oraz cukier mieszamy razem. Gdy cukier się rozpuści, a składniki połączą, dodajemy partiami (na 3 razy), przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Chwilę mieszamy przy pomocy widelca lub łyżki, aby mąka połączyła się z pozostałymi składnikami. Nie używajmy miksera! Nawet jeśli w masie pozostaną grudki, nie przejmujmy się tym, ponieważ w czasie pieczenia wszystko się wyrówna. Zbyt długie mieszanie spowoduje, że ciasto będzie twarde i gumowate.

Kruszonka: 

Zimne masło, mąkę oraz cukry dodaj do miski i palcami zacznij je mieszać, aż składniki zaczną się łączyć, tworząc grudki. Jeśli kruszonka jest zbyt drobna, dodaj odrobinę zimnej wody.

Spód formy wysmaruj masłem i oprósz mąką. Masę wyłóż do formy i wyrównaj. Na wierzchu rozłóż owoce i posyp kruszonką.

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (półka niżej niż środek, góra/dół) i piecz przez 40 – 45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Po wyłączeniu piekarnika wyjmij ciasto i pozwól mu ostygnąć.

Życzymy smacznego!

 

Ciasto widelcem mieszane

Napisz komentarz