Cukinia duszona na maśle z marchewką, cebulą i pomidorami, to sprawdzony pomysł na warzywny dodatek do obiadu lub lekką kolację na ciepło. Przepis jest prosty: pokroić warzywa, podsmażyć na maśle i dusić na patelni do miękkości, a nie zajmie to dłużej niż 30 minut! Mamy więc słodką, o lekko orzechowym smaku cukinię, aromatyczną cebulkę, delikatną marchewkę oraz z lekka kwaskowe pomidory. Teoretycznie niepozorny skład jest tak smaczny, że można zjeść same warzywa i nie oczekiwać już dodatku mięsa. Mimo to cukinię w plasterkach duszoną z cebulą i czosnkiem lubimy podawać do smażonej lub pieczonej ryby, klasycznych schabowych, kurczaka ale również do kaszy oraz klusek. Pyszna jest również z domowymi grzankami! A Ty jak podajesz cukinię z marchewką i cebulą?
W tym przepisie warzywa cudownie wchłaniają aromaty czosnku oraz masła. Rezultatem jest przepełniony smakami i zapachami pomysł na duszone warzywa, a składniki możesz uzupełnić też na przykład bakłażanem, selerem naciowym lub fasolką szparagową. Co więcej, duszoną cukinię możesz przyrządzić nie tylko w centrum sezonu. Podobnie jak nasza chrupiąca cukinia smażona w panierce oraz cukinia pieczona w piekarniku ten przepis również może być wykorzystany przez cały rok. Niepozorna cukinia jest jednym z najbardziej wszechstronnych warzyw i świetnie pasuje do większości diet. Cukinia dodaje subtelnego, świeżego smaku zarówno daniom z dodatkiem mięsa jak w przepisie na cukinię faszerowaną kurczakiem, ale też bezmięsnym jak cukinia z pieczarkami.
Dlaczego warto przygotować naszą cukinię z warzywami na maśle z koperkiem? Po pierwsze, to przepis całkowicie wegetariański, a jeśli użyjesz odpowiedniego zamiennika masła, wręcz wegański. Po drugie jest przepisem, który idealnie dostosujesz do składników, które akurat masz w ogródku lub spiżarni. A po trzecie, możesz dowolnie zwiększyć lub zmniejszyć ilość użytych warzyw bez obawy, że wpłynie to bezpośrednio na smak gotowego dania. I wreszcie po czwarte, cały przepis od początku do końca przygotujesz w jednym naczyniu! Chociaż my uwielbiamy połączenie smaków masła i czosnku, to możesz użyć też ponadplanowych przypraw i dostosować przepis do własnych smaków. Jeśli masz więc świeżą cukinię i szukasz prostego sposobu na jej przygotowanie, zobacz koniecznie nasz przepis! Zapraszamy!
Cukinia duszona do obiadu
Składniki:
- średniej wielkości cukinia: 2 szt.
- marchew: 2 – 3 szt.
- cebula: 1 szt.
- pomidor: 2 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- masło: 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- koperek do podania
Cukinia duszona do obiadu przepis
Przygotowanie:
Do przygotowania tego przepisu potrzebne będą tylko garnek lub patelnia, deska do krojenia oraz nóż.
Polecamy do podsmażenia warzyw użyć masła, a nie oleju.
Cukinie dokładnie myjemy i odcinamy końce. Pamiętaj aby nie obierać cukinii, ponieważ stanie się papkowata. Cukinia ze skórką zachowa lekką chrupkość i nie rozpadnie podczas smażenia. Warzywo przecinamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w plasterki o grubości minimum. 0,5 cm.
Obrane marchewki też kroimy w cienkie plasterki. Z kolei cebulę i pomidory w drobną kostkę.
W garnku lub na patelni (na średniej mocy palnika) rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną cebulkę. Smażymy do chwili, aż się zeszkli i wrzucamy marchewkę. Smażymy kilka minut, co pewien czas mieszając, aż marchewka nieco zmięknie. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Warto pamiętać, aby nie solić cukinii na początku duszenia, ponieważ sól wyciąga wodę. Przykrywamy garnek i dusimy na niskiej mocy palinka, aż cukinia i marchew będą prawie miękkie. W tym momencie dodajemy pomidory i jeszcze kilka minut razem smażymy, aż pomidory zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Tak przygotowaną cukinię można zjeść jako samodzielne danie lub podać jako dodatek do mięsa, ziemniaków lub kaszy.
Warzywa najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu. Następnego dnia cukinia będzie bardzo rozmoczona. Można oczywiście ją zjeść, ale już nie będzie tak smaczna.
Cukinia z warzywami na patelni
Aby przepis na duszoną cukinię bez mięsa wyszedł tak, jak sobie założyliśmy, kluczowe jest dodanie czosnku, nawet wówczas gdy wydaje się to oczywiste. Cukinia duszona bez czosnku, to już nie to samo danie. Drugim bardzo ważnym elementem jest grubość plasterków cukinii. Jeśli będą zbyt cienkie, cukinia stanie się szybko miękka i rozgotowana. Rezultatem naszego gotowania mają być idealne, nie rozmoczone kawałki cukinii wielkości kęsa, które będą smacznie „pękać” pod zębem. Cukinia z warzywami na patelni, to danie do którego chce się wracać. Z kolei innym, niesmacznym pomysłem można zniechęcić do cukinii w kontekście masowym. Inne składniki, które możesz podać w połączeniu z cukinią to papryka, szpinak oraz grzyby. Cukinia, to warzywo, które jest nie tylko pyszne z patelni (placki z cukinii), z piekarnika (frytki z cukinii), ale także w wersji grillowanej (cukinia z grilla). Wypróbuj wszystkie nasze przepisy na cukinię.
Cukinia duszona z warzywami
Przygotowując przepis warto pamiętać o niskim punkcie dymienia masła. Jeśli będziemy ostrożnie obchodzić się z temperaturą, czyli mocą palnika, masło z pewnością nam się nie przypali. Jest to szczególnie ważne w pierwszej fazie gotowania. Potem kolejno dodawane warzywa oddadzą wodę, a co za tym idzie, ryzyko zmniejszy do minimum. Nie polecamy podlewać warzyw wodą, ponieważ spowoduje ona szybkie szybkie ich rozmoknięcie i danie stanie się niesmaczne. Osią, która łączy w tym przepisie wszystkie składniki jest właśnie masło. Dlatego dajmy mu zabłysnąć i sprawić, by cukinia duszona z warzywami stała się częstszym gościem na naszych stołach. To bardzo wdzięczne w przygotowaniu, zdrowe danie z kilku prostych składników. Natomiast wszystkim tym, którzy lubią przetwory z cukinii, polecamy cukinię na zimę w słoikach.
Smacznego!
Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl