Blog posts

Domowa golonka w kapuście

Domowa golonka w kapuście

Jednogarnkowe, Obiady, Wieprzowina

Dziś dla odmiany coś dietetycznego, czyli domowa golonka w kapuście :). Klasyczne, swojskie danie, które w polskiej kuchni ma zagwarantowaną wysoką pozycję. Składa się na to bez wątpienia wyjątkowe połączenie smakowe tych dwóch składników, które wręcz idealnie ze sobą współgrają. Golonka z kapustą to doskonałe danie na chłodne jesienne dni.

Każdy z Was zapewne ma swój ulubiony sposób na przygotowanie golonek. Utarło się, że jest to danie typowo męskie, idealne do napoju chmielowego 😉. Jednak nie znam osobiście kobiety, która odmówiłaby zdecydowanie tym pysznym smakom. Dobrze przygotowana golonka może konkurować z wieloma bardziej wyszukanymi potrawami. Zapraszamy zatem na przepis na naszą wersję golonki w kapuście.

DOMOWA GOLONKA W KAPUŚCIE


DOMOWA GOLONKA W KAPUŚCIE

Składniki:

  • golonka wieprzowa tylna: 2 szt.
  • kapusta kiszona: 500 – 700 g
  • cebula: 1 szt.
  • suszone grzyby: garść
  • majeranek: 2 łyżki
  • pieprz kulki: łyżeczka
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 3 kulki
  • sól: 1 płaska łyżeczka
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • jałowiec kulki: 5 szt.
  • smalec: 1 łyżka
  • czosnek: 4 ząbki

DOMOWA GOLONKA W KAPUŚCIE


DOMOWA GOLONKA W KAPUŚCIE

Wykonanie:

1. Czyste golonki nacieramy czosnkiem, majerankiem, pieprzem ziołowym i połową soli. Następnie szczelnie zawijamy i na co najmniej dobę do lodówki. 

2. W garnku zagotowujemy wodę ( tyle, aby przykryła golonki). Dodajemy liść laurowy, kulki pieprzu, ziele angielskie i jałowiec. Do gotującej się wody wkładamy golonki wraz z przyprawami, w których były marynowane. Gotujemy na małym ogniu, aż golonki będą miękkie. Nie mogą się jednak „rozpadać”. 

3. Grzyby zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 20 minut. Odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą smażymy na smalcu. 

4. Ugotowane golonki wyjmujemy z wody, a do wywaru wkładamy kapustę i gotujemy ok. 30 minut. Obgotowaną kapustę łączymy z grzybami i cebulą, następnie doprawiamy do smaku według własnych upodobań. 

5. Naczynie żaroodporne przecieramy odrobiną tłuszczu, wykładamy połowę kapusty. Następnie na niej układamy golonki, a pozostałą kapustą uzupełniamy przerwy pomiędzy nimi. 

6. Przykrywamy naczynie, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni I pieczemy kolejne 40 minut. Potem zdejmujemy pokrywkę, podkręcamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy, aż golonki ładnie się zrumienią. 

INNE NASZE POMYSŁY NA SWOJSKIE OBIADY:

OBIAD GAŹDZINY DLA CAŁEJ RODZINY

ŚWIEŻONKA, CZYLI SWOJSKA UCZTA MIĘSNA

STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE

KAPUSTA BIDULA

Smacznego!

DOMOWA GOLONKA W KAPUŚCIE

 

Napisz komentarz