Blog posts

Domowa pomidorowa na żeberkach

Domowa pomidorowa na żeberkach

Makaron, Obiady, Przetwory, Wieprzowina, Zupa

Domowa pomidorowa na żeberkach

Bez wątpienia domowa pomidorowa na żeberkach, to jedna z naszych ulubionych zup. Dzisiejsza propozycja jest  z własnego przecieru pomidorowego, lekko kwaśna i z dodatkiem dobrej jakości śmietany. Oczywiście każdy ma swój najlepszy sposób na pomidorówkę ze świeżych pomidorów, z soku pomidorowego lub z koncentratu. 

Zupa pomidorowa zawsze będzie nam się kojarzyć z domem i rodzinnym obiadem. Doskonała zupa na każdą porę roku. Teraz, latem możemy ją przygotować ze świeżych pomidorów, jesienią i zimą z przetworów. Dlatego zawsze będzie smakować nieco inaczej i na tym polega jej wyjątkowość.

Co najważniejsze – pomidorówkę uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli, a to nie zdarza się zbyt często 🙂 Nasza dzisiejsza propozycja przygotowana została na żeberku, według nas jest dzięki temu bardziej wyrazista i “dosadna” w smaku. Zapraszamy!

Domowa pomidorowa na żeberkach skład:

  • 300 gram żeberek wieprzowych
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 liść laurowy 
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • 0,5 litra (przecieru pomidorowego)
  • 200 gram śmietany 30%
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek zieleniny (seler, por, natka pietruszki, lubczyk)
  • ulubiony makaron 

Domowa pomidorowa na żeberkach przepis:

1. Do garnka wkładamy czyste mięso, dodajemy przyprawy i warzywa (bez soli i zieleniny). Zalewamy przefilrowaną zimną wodą i gotujemy. 

2. Gdy mięso jest al dente dodajemy zieleninę,zostawiając odrobinę natki pietruszki do dekoracji. 

3. Po upływie ok. 15 minut, dodajemy przecier (ilość zależy od indywidualnych upodobań), cukier i sól do smaku. 

4. Kiedy zupa się zagotuje, dodajemy śmietanę, bez wątpienia należy pamiętać, żeby zahartować ją łyżką zupy. 

5. Podajemy z makaronem lub innym ulubionym dodatkiem. 

Dwa zdania na temat pomidorów i cukru. Z pewnością te dwa składniki mają na siebie bardzo dobry wpływ. Pomidory z dodatkiem cukru są bardziej wyraziste w smaku, w skrócie: mają więcej pomidora w pomidorze 🙂

Polecamy też naszą ogórkową 🙂 Smacznego!

Domowa pomidorowa na żeberkach


 

4 Comments

  1. 4oze
    10 sierpnia 2020 at 13:33
    Reply

    Mało że moja ulubiona to jeszcze na żeberkach.Trochę pracochłonna ale na pewno spróbujemy.

  2. KuchniaNaWypasie
    10 sierpnia 2020 at 16:19
    Reply

    To prawda, że nieco pracochłonna, ale na żeberkach smakuje naprawdę wyjątkowo.Dziękujemy!

  3. Gold Sushi
    12 sierpnia 2020 at 11:48
    Reply

    Wyjątkowy i niepowtarzalny smak.Wcześniej u nas zazwyczaj była na rosole który został z dnia poprzedniego,ale obiecuje sobie teraz tylko na żeberkach i polecam innym.

  4. KuchniaNaWypasie
    12 sierpnia 2020 at 13:29
    Reply

    Dziękujemy i zapraszamy na “Kuchnię” częściej!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *