Tradycyjny przepis na domowe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem w sosie pomidorowym, które zawinęliśmy w liście kapusty włoskiej i zapiekliśmy w piekarniku. Istnieje wiele sposobów przyrządzania gołąbków i każdy opiera się zawsze o rodzinną tradycję i lokalizację. Klasyczne polskie gołąbki zwykle zawierają ryż i mięso mielone. Podczas gdy niektórzy dodają surowe mięso i ryż, u nas zawsze ryż był wstępnie gotowany. Przepis na te gołąbki pochodzi od mojej Mamy i Babci. W kuchni jednej i drugiej zawsze pachniało pysznym, domowym jedzeniem. Pomiędzy wiosennymi gołąbkami z młodej kapusty, a zimowymi, wigilijnymi gołąbkami z kaszą i grzybami, jesienią, a nawet latem często gościły właśnie gołąbki z ryżu i mięsa.
To przepyszne danie nafaszerowane jest mnóstwem smaków i tekstur. Od delikatnego ryżu, poprzez soczyste mięso, aż po miękkie liście kapusty, które cudownie otulają pozostałe składniki. To również danie, które idealnie nadaje się do przygotowania z wyprzedzeniem. Tym bardziej, że gołąbki można przygotować zarówno w piekarniku jak i na kuchence. Ktoś, kto nigdy nie jadł gołąbków, mógłby niedowierzać, że faszerowane liście kapusty mogą być tak pyszne! My wiemy! Ten smak i zapach po prostu uszczęśliwia! Co kryje się w naszym przepisie na gołąbki? Poniżej znajdziesz listę składników, której będziesz potrzebować oraz kartę przepisu, w której znajdziesz wszystkie potrzebne informacje krok po kroku. Polecamy!
Gołąbki z ryżem i mięsem
Składniki:
Farsz do gołąbków:
- mięso mielone: 1 kg
- ryż surowy: 200 g
- duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę: 1 szt.
- masło: 2 łyżki
- czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany: 3 ząbki
- sól: 1 łyżeczka
- czarny pieprz: 1/2 łyżeczki
- pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
- majeranek: 1 łyżka
Sos do gołąbków:
- kapusta kiszona: 1/2 kg
- masło: 1 łyżka
- koncentrat pomidorowy: 2 – 3 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- cukier: 1 łyżeczka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- słodka papryka mielona
Oraz:
- średniej wielkości główka kapusty włoskiej
- gorąca woda lub gorący bulion
Wyżej wymienione składniki wystarczą, aby przygotować 20 – 22 gołąbki z ryżem i mięsem. Warto pamiętać, że do zawijania użyliśmy kapusty włoskiej. Jeśli wykorzystasz inną kapustę, ta ilość może się zmienić.
Gołąbki z ryżem i mięsem – przepis
Przygotowanie:
Do przygotowania przepisu na gołąbki z ryżem i mięsem potrzebne będą: duży garnek o pojemności 6 – 7 litrów, patelnia, deska do krojenia, miska, naczynie do zapiekania lub gęsiarka oraz klasyczne akcesoria kuchenne.
Nasze proporcje ryżu i mięsa do gołąbków, to 200 g ryżu na 1 kg mięsa. Według nas zapewnia to idealny farsz do gołąbków z mięsem mielonym, który jest odpowiednio delikatny i miękki. Jednocześnie ani ryż, ani mięso nie dominuje, co gwarantuje właściwą równowagę smaków.
Najlepsze mięso na gołąbki, to naszym zdaniem świeżo zmielona łopatka lub karkówka wieprzowa, z kolei jeśli chodzi o najlepszy ryż, to sprawdzą się zarówno odmiany krótko jak i długoziarniste. Warto jednak wybrać klasyczny biały ryż w 1 kg opakowaniach, a nie ten w plastikowych 100 g woreczkach.
Do wykonania gołąbków nie jest potrzebna specjalna kapusta, trudno też jednoznacznie stwierdzić, która jest najlepsza, ponieważ każdy ma swoją ulubioną. Wiemy, że jedni, tak jak my, lubią gołąbki z kapusty włoskiej, inni z białej, a są też nawet pasjonaci kapusty czerwonej. Wybór należy do Ciebie.
Jak zrobić dobre gołąbki z ryżem i mięsem?
Od tego, czy Twoje gołąbki z ryżem i mięsem będą naprawdę dobre, zależy kilka czynników, min. również to, jak dobry zrobisz farsz. Od przygotowania farszu zacznij cały przepis. Na patelni rozpuść masło i dodaj pokrojoną cebulkę. Przesmaż do momentu, aż się zeszkli, następnie zdejmij z patelni i odstaw do wystudzenia.
Ryż do gołąbków gotujemy al dente w dość sporej ilości wody. Najlepiej jeśli na szklankę ryżu dasz ok. 1 litra wody. Ugotowany ryż odsącz na sitku i odstaw do przestygnięcia. Następnie do miski przełóż mięso mielone, dodaj wystudzony ryż oraz czosnek i cebulkę. Dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Do farszu na gołąbki nie dodajemy jajka, ponieważ zadziała ono jako swoisty utwardzacz i nadzienie będzie zbite i twarde. Ugotowanie ryżu do stopnia al dente sprawi, że podczas pieczenia lekko zbierze on wilgoć, dzięki czemu gołąbki będą zwarte, a jednocześnie delikatne. Tak wykonany farsz do gołąbków odstaw na bok i zajmij się przygotowaniem liści kapusty.
W tym celu odetnij z kapusty zewnętrzne lekko przywiędnięte liście. Następnie ostrym nożem usuń trzon (głąb). Oddziel delikatnie liście, ostrożnie zetnij zgrubienie na środku każdego liścia. W dużym garnku zagotuj sporą ilość wody. Następnie wkładaj do niej po 3 – 4 liście kapusty i gotuj na niskiej mocy palnika przez 2 – 3 minuty. Ugotowane liście odłóż do lekkiego wystudzenia.
Na wystudzony liść jak najbliżej byłego rdzenia nakładamy odpowiednią ilość farszu w zależności od wielkości liścia. Gołąbki zawijamy najpierw od grubszej strony dobrze dociskając farsz, tak aby znalazł się w środku. Następnie zaginamy do środka prawy i lewy bok liścia i zwijamy od siebie tworząc roladkę. Tak postępujemy z każdym liściem, aż do wyczerpania składników.
Następnie dno naczynia, w którym będziesz zapiekać gołąbki wykładamy odciśniętą, kiszoną kapustą. Gołąbki układamy obok siebie warstwami łączeniem do dołu i zalewamy gorącą wodą lub bulionem mniej więcej do połowy ich wysokości. Do naczynia wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie.
Gołąbki możesz teraz gotować pod przykryciem przez 40 – 50 minut na średniej mocy palnika w garnku/gęsiarce lub w piekarniku w zamykanym naczyniu, w temperaturze 190 – 200°C przez ok. 60 minut.
Jak zrobić sos do gołąbków?
Gotowe gołąbki wyjmij z naczynia (najlepiej chwycić każdy gołąbek łyżką i widelcem). Z wywaru wyjmij liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie przelej wywar do garnka i zmiksuj na gładką masę. Sos zagotuj i dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami.
Tak przygotowany sos do gołąbków nie potrzebuje zagęszczania mąką. Jest więc całkowicie bezglutenowym i zdrowym słodko – kwaśnym sosem, idealnym do tego dania.
Jak przechowywać gołąbki i jak mrozić?
Gołąbki możesz przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku do 3 – 4 dni. Gotowane gołąbki możesz również zamrozić, najlepiej w małych porcjach z niewielką ilością sosu. Aby podgrzać, wyjmij ją z zamrażalnika do chłodziarki na noc, a następnie odgrzewaj na patelni lub w rondlu z niewielką ilością wody i sosem.
Zobacz również przepis na gołąbki z ziemniakami.
Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl