Blog posts

Domowe ptasie mleczko

Domowe ptasie mleczko

Bez pieczenia, Ciasta i desery

Domowe ciasto ptasie mleczko bez pieczenia kusi dwukolorową pianką oraz pyszną czekoladową polewą. To wyjątkowo prosty w przygotowaniu przepis na ptasie mleczko z białek i śmietany bez galaretki. Pyszne, delikatne ciasto bez spodu z puszystą śmietankowo – kakaową pianką. Tylko 5 głównych składników na masę, którą wykonasz w kilkanaście minut. Jeśli szukasz pomysłu na nieskomplikowany deser na zimno, ten przepis powinien Cię zainteresować.

Przepis na ptasie mleczko na zimno z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom deserów bez pieczenia. Postawiliśmy na ciasto bez spodu i tym samym stało się jak najbliższe oryginałowi. Oczywiście jeśli wolisz, możesz przygotować ptasie mleczko na biszkoptach lub na herbatnikach. Wystarczy, że wyłożysz spód formy ulubionymi ciastkami.

Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia to oczywiście jedna z wielu wersji przygotowania tego popularnego deseru. Ptasie mleczko bez jajek, czy też ptasie mleczko z galaretką lub z mleka skondensowanego to kolejne odsłony tego popularnego ciasta. My stawiamy na klasyczny sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Proste składniki oraz szybkie wykonanie, to najważniejsze zalety tego przepisu. Jak zrobić domowe ptasie mleczko? Zapraszamy 🙂

Szklanka ma 250 ml

Tortownica z odpinanym rantem: 18 cm

Domowe ptasie mleczko


Domowe ptasie mleczko

Składniki: 

Masy: 

  • śmietana 30 %: 0,5 l
  • białka jaj: 4 szt.
  • mleko: 1/2 szklanki
  • żelatyna: 6 łyżeczek
  • cukier puder do smaku
  • kakao: 2 łyżki
  • mleko w proszku: 2 łyżki

Polewa:

  • czekolada: 50 g
  • masło: 1 łyżka
  • mleko: 2 łyżki

Domowe ptasie mleczko


Domowe ptasie mleczko

Przygotowanie: 

Połowę śmietany ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy mleko w proszku oraz cukier puder do smaku.

Dwa białka ubijamy. Gdy masa jest prawie sztywna, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy na najwyższych obrotach, aż cukier się rozpuści.

W połowie szklanki mleka podgrzewamy żelatynę. Podgrzewamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.

Delikatnie łączymy pianę z ubitą śmietaną. Dodajemy połowę przestudzonej żelatyny. Po wymieszaniu przekładamy do tortownicy 18 cm. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

ciasto

Dokładnie tak samo postępujemy z drugą masą, tylko zamiast mleka w proszku do śmietany, dodajemy 1 łyżkę kakao. Drugą łyżkę kakao dodajemy do piany z białek w trakcie miksowania. To ułatwi połączenie i nie będziemy mieć w masie białych smug. Łączymy masy, dodajemy żelatynę i mieszamy. Wykładamy na związaną białą warstwę ptasiego mleczka. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

ciasto

Gdy masy stężeją, przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem. Aby polewa ładnie pokryła ciasto, polecamy zrobić to w dwóch etapach. Ciasto wyjmujemy z lodówki i przy pomocy noża, delikatnie odcinamy od rantu formy i rozpinamy.

ciasto

Możemy również pomóc sobie, lekko podgrzewając tortownicę. Jeżeli chcesz, aby warstwa biała była na górze ciasta, przykryj podgrzaną tortownicę talerzem i obróć ptasie mleczko. Następnie delikatnie zdejmij formę. Na stężoną masę wylewamy połowę czekolady i wyrównujemy. Odstawiamy na kilka minut do lodówki. Następnie kładziemy drugą warstwę, również wyrównujemy i odstawiamy, aby związała.

Jeżeli wolisz ptasie mleczko w wersji tylko śmietankowej, wystarczy, że pominiesz kakao, a z pozostałych składników przygotujesz jedną masę.

Poznaj również inne nasze przepisy na proste domowe ciasta bez pieczenia: pyszne ciasto straciatella na herbatnikach. A także piękne ciasto góra lodowa z podłużnymi biszkoptami. Zobacz też oryginalne ciasto budyniowe na biszkoptach.

Życzymy smacznego!

Domowe ptasie mleczko

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *