Blog posts

Domowe ptasie mleczko

Domowe ptasie mleczko

Ciasta, Ciasta bez pieczenia, Ciasta na Boże Narodzenie, Ciasta na Wielkanoc, Wielkanoc

Domowe ciasto ptasie mleczko bez pieczenia kusi dwukolorową pianką oraz pyszną czekoladową polewą. To wyjątkowo prosty w przygotowaniu przepis na ptasie mleczko z białek i śmietany bez galaretki. Pyszne, delikatne ciasto bez spodu z puszystą śmietankowo – kakaową pianką. Tylko 5 głównych składników na masę, którą wykonasz w kilkanaście minut. Jeśli szukasz pomysłu na nieskomplikowany deser na zimno, ten przepis powinien Cię zainteresować.

Przepis na ptasie mleczko na zimno z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom deserów bez pieczenia. Postawiliśmy na ciasto bez spodu i tym samym stało się jak najbliższe oryginałowi. Oczywiście jeśli wolisz, możesz przygotować ptasie mleczko na biszkoptach lub na herbatnikach. Wystarczy, że wyłożysz spód formy ulubionymi ciastkami.

Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia to oczywiście jedna z wielu wersji przygotowania tego popularnego deseru. Ptasie mleczko bez jajek, czy też ptasie mleczko z galaretką lub z mleka skondensowanego to kolejne odsłony tego popularnego ciasta. My stawiamy na klasyczny sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Proste składniki oraz szybkie wykonanie, to najważniejsze zalety tego przepisu. Jak zrobić domowe ptasie mleczko? Zapraszamy 🙂

Szklanka ma 250 ml

Tortownica z odpinanym rantem: 18 cm

Domowe ptasie mleczko


Domowe ptasie mleczko

Składniki: 

Masy: 

  • śmietana 30 %: 0,5 l
  • białka jaj: 4 szt.
  • mleko: 1/2 szklanki
  • żelatyna: 6 łyżeczek
  • cukier puder do smaku
  • kakao: 2 łyżki
  • mleko w proszku: 2 łyżki

Polewa:

  • czekolada: 50 g
  • masło: 1 łyżka
  • mleko: 2 łyżki

Domowe ptasie mleczko


Domowe ptasie mleczko

Przygotowanie: 

Połowę śmietany ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy mleko w proszku oraz cukier puder do smaku.

Dwa białka ubijamy. Gdy masa jest prawie sztywna, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy na najwyższych obrotach, aż cukier się rozpuści.

W połowie szklanki mleka podgrzewamy żelatynę. Podgrzewamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.

Delikatnie łączymy pianę z ubitą śmietaną. Dodajemy połowę przestudzonej żelatyny. Po wymieszaniu przekładamy do tortownicy 18 cm. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

ciasto

Dokładnie tak samo postępujemy z drugą masą, tylko zamiast mleka w proszku do śmietany, dodajemy 1 łyżkę kakao. Drugą łyżkę kakao dodajemy do piany z białek w trakcie miksowania. To ułatwi połączenie i nie będziemy mieć w masie białych smug. Łączymy masy, dodajemy żelatynę i mieszamy. Wykładamy na związaną białą warstwę ptasiego mleczka. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

ciasto

Gdy masy stężeją, przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem. Aby polewa ładnie pokryła ciasto, polecamy zrobić to w dwóch etapach. Ciasto wyjmujemy z lodówki i przy pomocy noża, delikatnie odcinamy od rantu formy i rozpinamy.

ciasto

Możemy również pomóc sobie, lekko podgrzewając tortownicę. Jeżeli chcesz, aby warstwa biała była na górze ciasta, przykryj podgrzaną tortownicę talerzem i obróć ptasie mleczko. Następnie delikatnie zdejmij formę. Na stężoną masę wylewamy połowę czekolady i wyrównujemy. Odstawiamy na kilka minut do lodówki. Następnie kładziemy drugą warstwę, również wyrównujemy i odstawiamy, aby związała.

Jeżeli wolisz ptasie mleczko w wersji tylko śmietankowej, wystarczy, że pominiesz kakao, a z pozostałych składników przygotujesz jedną masę.

Poznaj również inne nasze przepisy na proste domowe ciasta bez pieczenia: pyszne ciasto straciatella na herbatnikach. A także piękne ciasto góra lodowa z podłużnymi biszkoptami. Zobacz też oryginalne ciasto budyniowe na biszkoptach.

Życzymy smacznego!

Domowe ptasie mleczko

5 Comments

  1. Eliza
    4 czerwca 2022 at 2:47 pm

    Przepis pięknie brzmi i ślinka cieknie, niestety jest daleki od rzeczywistości za mało żelatyny w przepisie, dodałam łyżeczkę więcej i się nie ścięło tak jak powinno być masa jest leista. Zrobienie żelatyny, a potem drugiej części jest zła kolejnościa, powinno się zrobić obie masy najpierw, a później rozpuścić żelatynę, zrobiłam jak przepis najpierw biała masa potem żelatyna, a potem czekoladowa masa i zanim zrobiłam czekoladowa masę żelatyna tak się ostudziła, że wlewałam do masy grudy już chłodnej żelatyny, mimo że robiłam szybko druga masę. Więc przede wszystkim więcej żelatyny przynajmniej o trzy łyżeczki i najpierw masy a na końcu żelatyna. Mam lekko ścięta bita śmietanę z grudami żelatyny, która szkoda wyżucić i trzeba będzie jakoś to zjeść. Przepis trzeba dopracować, idea ok. Lepiej kupić ptasie mleczko w sklepie niż robić ten przepis.

    • KuchniaNaWypasie
      4 czerwca 2022 at 8:36 pm

      Witam Panią, nie wiem jakie Pani miała łyżeczki, ale standardowo na 250 ml śmietanki dodaje się 1 płaską łyżeczkę żelatyny. Gdy podawaliśmy wagowo, czytelnicy byli też niezadowoleni bo nie każdy ma w domu wagę aby odważyć.
      W przepisie jest 500 ml śmietanki i 4 białka a więc przyjmijmy że jest to 650 ml. To góra 3 łyżeczki aby masa była stabilna jak np. do pucharka lub dekoracji, żeby dała się kroić 6 łyżeczek wystarczy. I jest jak w przepisie i na załączonym obrazie. Jest to stabilna pianka, a nie galareta.
      Co do drugiej części Pani problemu, jeżeli żelatyna zaczyna tężeć należy ją delikatnie podgrzać aby była płynna jak pierwsza. Można to zrobić w kąpieli wodnej, mikrofali i dopiero wlać do masy. I o żadnych grudach nie ma mowy. Można też żelatynę podzielić na pół i rozpuścić w dwóch różnych naczyniach. Jedną wcześniej dodać do jednej masy drugą później.

    • Sylwia
      7 czerwca 2022 at 4:12 pm

      Przecież to logiczne że jak żelatyna stygnie to tężeje a więc trzeba ją podgrzać. A jak stężała i zrobiły się gluty to nie związało masy. Ludzie trochę wyobraźni.

  2. Iza
    7 czerwca 2022 at 4:07 pm

    Robiłam ciasto już dwa razy, teraz dodałam do białej warstwy truskawki. Dzieciaki bardzo lubią a i mąż łasuch podjada z ukrycia 😁

    • KuchniaNaWypasie
      7 czerwca 2022 at 7:21 pm

      Super 🙂

Napisz komentarz