Blog posts

Domowy bigos szwagra Zbyszka

Domowy bigos szwagra Zbyszka

Grzyby, Jednogarnkowe, Kuchnia regionalna, Obiady, Święta, Wędlina, Wieprzowina

W całym roku, na żadną potrawę tak bardzo nie czekam, jak na domowy bigos szwagra Zbyszka! Ten bigos jest zawsze pachnący i ma bardzo bogaty bukiet smaków. Wydaje mi się, że to zrównoważony dobór mięs, wędlin i kapusty oraz mieszanka odpowiednich przypraw decyduje o jego sukcesie. Do przepisu została przez nas wykorzystana kapusta kiszona oraz kapusta biała w proporcjach mniej więcej 2 : 1. Bigos jednak tak samo pysznie będzie smakował z samej kapusty kiszonej. Jak zrobić dobry bigos? Według przepisu szwagra!😎.

Na Blogu znajduje się już przepis na kotlety siekane według szwagra Zbyszka i cieszą się dużą oglądalnością. Mamy nadzieję, że przepis na Jego bigos wzbudzi u Was co najmniej podobne zainteresowanie.

Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na kapustę. Jak doskonała kapusta z grochem, postna kapusta z grzybami, oraz wyjątkowy kapuśniak z kaszą jęczmienną. Polecamy również przepis na śląską ciapkapustę.

Domowy bigos szwagra Zbyszka


Domowy bigos szwagra Zbyszka

Składniki:

  • kapusta kiszona: 700 g
  • kapusta biała: 300 g
  • cebula duża: 1 szt.
  • marchew: 1 szt.
  • łopatka wieprzowa: 300 g
  • karczek: 300 g
  • wędzony boczek: 200 g
  • wędzona kiełbasa: 300 g
  • grzyby suszone namoczone: 1 szklanka
  • śliwki wędzone: 3 – 4 szt.
  • jabłko duże: 1 szt.
  • skrawki ze słoniny: 2 – 3 łyżki
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 3 szt.
  • kulki jałowca: 3 szt.
  • słodka papryka: 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
  • szyszka sosnowa: 1 szt.
  • majeranek: 2 łyżki
  • kminek: 0,5 łyżeczki
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Domowy bigos szwagra Zbyszka


Domowy bigos szwagra Zbyszka

Wykonanie: 

Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru kwasu, białą szatkujemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, marchew, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, śliwki, grzyby (bez płynu) oraz szyszkę. Zalewamy dwoma szklankami wody i wolno podgrzewamy.

 Mięsa i boczek kroimy w kostkę. Cebulę w piórka. Następnie podsmażamy razem z papryką na odrobinie smalcu, ale tylko chwilę, żeby się lekko przyrumieniło. Dodajemy do kapusty. Na patelnię wlewamy odrobinę wody i zbieramy smaki, które na niej pozostały. Na koniec wlewamy do kapusty. Jeśli podczas gotowania, ubędzie nam płynu, podlewamy wodą z suszonych grzybów.

Kiedy kapusta zrobi się prawie miękka, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wrzucamy też skwarki ze słoniny. Gotujemy do miękkości i ostatecznie doprawiamy pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem kminkiem i solą. Wyłączmy palnik i zostawiamy bigos do następnego dnia.

 Drugiego dnia podgrzewamy, dodajemy koncentrat. Jeśli jest taka konieczność, na koniec jeszcze raz doprawiamy.

Życzymy smacznego!

Domowy bigos szwagra Zbyszka

Domowy bigos szwagra Zbyszka

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *