W całym roku, na żadną potrawę tak bardzo nie czekam, jak na domowy bigos szwagra Zbyszka! Ten bigos jest zawsze pachnący i ma bardzo bogaty bukiet smaków. Wydaje mi się, że to zrównoważony dobór mięs, wędlin i kapusty oraz mieszanka odpowiednich przypraw decyduje o jego sukcesie. Do przepisu została przez nas wykorzystana kapusta kiszona oraz kapusta biała w proporcjach mniej więcej 2 : 1. Bigos jednak tak samo pysznie będzie smakował z samej kapusty kiszonej. Jak zrobić dobry bigos? Według przepisu szwagra!😎.
Na Blogu znajduje się już przepis na kotlety siekane według szwagra Zbyszka i cieszą się dużą oglądalnością. Mamy nadzieję, że przepis na Jego bigos wzbudzi u Was co najmniej podobne zainteresowanie.
Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na kapustę. Jak doskonała kapusta z grochem, postna kapusta z grzybami, oraz wyjątkowy kapuśniak z kaszą jęczmienną. Polecamy również przepis na śląską ciapkapustę.
Domowy bigos szwagra Zbyszka
Składniki:
- kapusta kiszona: 700 g
- kapusta biała: 300 g
- cebula duża: 1 szt.
- marchew: 1 szt.
- łopatka wieprzowa: 300 g
- karczek: 300 g
- wędzony boczek: 200 g
- wędzona kiełbasa: 300 g
- grzyby suszone namoczone: 1 szklanka
- śliwki wędzone: 3 – 4 szt.
- jabłko duże: 1 szt.
- skrawki ze słoniny: 2 – 3 łyżki
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- kulki jałowca: 3 szt.
- słodka papryka: 1 łyżka
- koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
- szyszka sosnowa: 1 szt.
- majeranek: 2 łyżki
- kminek: 0,5 łyżeczki
- pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Domowy bigos szwagra Zbyszka
Wykonanie:
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru kwasu, białą szatkujemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, marchew, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, śliwki, grzyby (bez płynu) oraz szyszkę. Zalewamy dwoma szklankami wody i wolno podgrzewamy.
Mięsa i boczek kroimy w kostkę. Cebulę w piórka. Następnie podsmażamy razem z papryką na odrobinie smalcu, ale tylko chwilę, żeby się lekko przyrumieniło. Dodajemy do kapusty. Na patelnię wlewamy odrobinę wody i zbieramy smaki, które na niej pozostały. Na koniec wlewamy do kapusty. Jeśli podczas gotowania, ubędzie nam płynu, podlewamy wodą z suszonych grzybów.
Kiedy kapusta zrobi się prawie miękka, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wrzucamy też skwarki ze słoniny. Gotujemy do miękkości i ostatecznie doprawiamy pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem kminkiem i solą. Wyłączmy palnik i zostawiamy bigos do następnego dnia.
Drugiego dnia podgrzewamy, dodajemy koncentrat. Jeśli jest taka konieczność, na koniec jeszcze raz doprawiamy.
Życzymy smacznego!