Blog posts

Domowy chleb

Domowy chleb

Pieczywo, Wypieki, Z piekarnika

Wieloletni, sprawdzony przepis na pyszny domowy pszenno – żytni chleb na drożdżach. Prosty w wykonaniu chleb z piekarnika z chrupiącą skórką, to świetny pomysł na udany domowy wypiek. Jak upiec dobry chleb na drożdżach? Nasz przepis na domowy chleb z piekarnika z pewnością nie sprawi nikomu żadnych trudności. Idealne, świeże i pachnące pieczywo na śniadanie, na kolację i kanapki do pracy.

Chleb domowy to bez wątpienia świetna alternatywa dla pieczywa ze sklepu. Jakości domowego chleba i radości z wypieku chleba własnej roboty nie można w żaden sposób porównać z tym drugim. Prosty domowy chleb o wiele dłużej zachowuje świeżość. Mamy pełną świadomość jakości takiego wypieku oraz produktów do niego użytych.

Chleb to tradycja. Często spotykamy się z pytaniem: Jak zrobić domowy chleb jak z piekarni? Zapewniamy, że pieczenie chleba w domu to zupełnie inna wartość i szacunek dla tego najważniejszego ze wszystkich wypieków. Nie należy go w żaden sposób porównywać z chlebem z piekarni. Przygotowanie, pieczenie oraz zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia chleba, za każdym razem sprawiają wyjątkową satysfakcję.

Przepis na chleb pszenno – żytni powinien zadowolić przede wszystkim tych, którzy zaczynają swoją przygodę z domowym pieczywem. Jeśli więc pytasz: Jak upiec chleb w domu? oraz Jak upiec chleb w piekarniku? To mamy nadzieję, że w naszym przepisie znajdziesz odpowiedzi! Polecamy!

domowy chleb pszenno - żytni


Domowy chleb 

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej TYP 500 – 650 dobrej jakości
  • 0,25 kg mąki żytniej
  • 22 g świeżych drożdży lub 6 g suszonych
  • łyżeczka cukru
  • łyżka soli
  • 2 szklanki wody
Oraz:
  • naczynie do pieczenia z przykryciem
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mąki żytniej
  • 3 łyżki oleju do formy i reszta do ciasta
  • mak
  • folia spożywcza

Domowy chleb na drożdżach


Domowy chleb 

Przygotowanie:

Do garnka przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, następnie dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Po środku robimy dołek. W lekko ciepłej wodzie, rozprowadzamy drożdże z cukrem. Kiedy się wszystko dokładnie rozpuści, wlewamy do dołka w mące.
Przykrywamy i zostawiamy na jakiś czas, aż drożdże zaczną pracować. Mieszamy łyżką aby połączyć składniki, przykrywamy folią, pokrywką i odstawiamy na noc lub co najmniej na 6 godzin do lodówki.
Przez ten czas ciasto nam wyrośnie, opadnie i co najważniejsze pozbędzie się drożdżowego zapachu.
Naczynie, w który będziemy piec domowy chleb, smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy żytnią mąką. Boki lekko, spód powinien być pokryty dość obficie.
Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i zaczynamy wyrabiać. Dodatek oleju sprawi, że chleb jest wilgotniejszy, ładniej i dłużej się nam przechowa, a także lepiej się będzie wyrabiać .
Olejem kilkakrotnie ( aż do wyczerpania) skrapiamy dłonie i wyrabiamy ciasto. Tu trzeba chwilę czasu poświęcić, jak to drożdżowym wypiekom.
Jeśli mamy robot z hakiem, polecamy go użyć.
Kiedy ciasto odstaje od ręki lub ścianek naczynia i ma w środku pęcherze powietrza, wkładamy do naczynia i smarujemy glazurą ( łyżka mąki na 0.5 szklanki wody).
Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 – 40 minut do wyrośnięcia.
Jeśli po tym czasie ciasto zbyt wyrośnie można w nim zrobić kilka dziurek wykałaczką lub ponacinać nożem. My lubimy kiedy chleb jest naturalnie popękany, dlatego nie robiliśmy nacięć.

Domowy chleb

Pieczenie: 

Na dole piekarnika umieszczamy miskę z wodą i nagrzewamy. Dzięki parze chleb będzie jeszcze smaczniejszy, a skórka chrupiąca.

Ponownie smarujemy wcześniej przygotowaną mieszanką, posypujemy makiem i wstawiamy do gorącego piekarnika (200 stopni) na 40 minut. Dzięki glazurze powstanie ładna wierzchnia, błyszcząca skórka.

Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 -15 minut, aż uzyskamy satysfakcjonujący nas kolor. Po wyłączeniu piekarnika, uchylamy lekko drzwiczki. Trzymamy go tak jeszcze z 10 minut i wyjmujemy z formy na kratkę, aby nam nie odparował.
Chleb według tego przepisu jest przepyszny, delikatny, lekko wilgotny, bez posmaku drożdży. Kromka takiego  świeżego pieczywa z masłem… po prostu poezja…
Polecamy również inne nasze wypieki jak np. domowy chleb bez wyrabiania, puszyste bułeczki pszenne śniadaniowe, oraz pyszna domowa ciabatta.
Przepis sprawdzony przez nas wielokrotnie pochodzi z zaprzyjaźnionej strony DIETA MOJA PASJA
Życzymy smacznego!
domowy chleb pszenno - żytni
Chleb z piekarnika

5 Comments

  1. Anna
    2 stycznia 2021 at 10:55
    Reply

    Chleb jest przepyszny. Polecam przepis 🙂

    • KuchniaNaWypasie
      2 stycznia 2021 at 12:32

      Dziękujemy. Cieszymy się bardzo, że nie tylko nam smakuje 🙂
      Pozdrawiamy.

  2. Dominika
    10 stycznia 2021 at 17:58
    Reply

    Pierwszy mój chleb 🥖 i od razu wyszedł przepyszny, i świetnie wygląda zarazem 😍 zostanę przy tym przepisie i dziękuję 😘

    • KuchniaNaWypasie
      10 stycznia 2021 at 18:26

      Gratulujemy i cieszymy się bardzo razem z Panią 😊
      My również dziękujemy.
      Takie opinie zawsze są dla nas bardzo ważne.
      Pozdrawiamy serdecznie 🙂

  3. Kasia
    13 stycznia 2021 at 16:04
    Reply

    Ja również zostanę przy tym przepisie, najbardziej mi się sprawdził 🙂 a do wypiekania polecam garnki żeliwne vintage cuisine, bo z tym też miałam na początku problem (ze znalezieniem odpowiedniego garnka)- może komuś pomoże 🙂

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *