Wieloletni, sprawdzony przepis na pyszny domowy pszenno – żytni chleb na drożdżach. Prosty w wykonaniu chleb z piekarnika z chrupiącą skórką, to świetny pomysł na udany domowy wypiek. Jak upiec dobry chleb na drożdżach? Nasz przepis na domowy chleb z piekarnika z pewnością nie sprawi nikomu żadnych trudności. Idealne, świeże i pachnące pieczywo na śniadanie, na kolację i kanapki do pracy.
Chleb domowy to bez wątpienia świetna alternatywa dla pieczywa ze sklepu. Jakości domowego chleba i radości z wypieku chleba własnej roboty nie można w żaden sposób porównać z tym drugim. Prosty domowy chleb o wiele dłużej zachowuje świeżość. Mamy pełną świadomość jakości takiego wypieku oraz produktów do niego użytych.
Chleb to tradycja. Często spotykamy się z pytaniem: Jak zrobić domowy chleb jak z piekarni? Zapewniamy, że pieczenie chleba w domu to zupełnie inna wartość i szacunek dla tego najważniejszego ze wszystkich wypieków. Nie należy go w żaden sposób porównywać z chlebem z piekarni. Przygotowanie, pieczenie oraz zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia chleba, za każdym razem sprawiają wyjątkową satysfakcję.
Przepis na chleb pszenno – żytni powinien zadowolić przede wszystkim tych, którzy zaczynają swoją przygodę z domowym pieczywem. Jeśli więc pytasz: Jak upiec chleb w domu? oraz Jak upiec chleb w piekarniku? To mamy nadzieję, że w naszym przepisie znajdziesz odpowiedzi! Polecamy!
Domowy chleb
Składniki:
-
0,5 kg mąki pszennej TYP 500 – 650 dobrej jakości
-
0,25 kg mąki żytniej
-
22 g świeżych drożdży lub 6 g suszonych
-
łyżeczka cukru
-
łyżka soli
-
2 szklanki wody
- naczynie do pieczenia z przykryciem
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki mąki żytniej
- 3 łyżki oleju do formy i reszta do ciasta
- mak
- folia spożywcza
Domowy chleb
Przygotowanie:

Domowy chleb
Pieczenie:
Na dole piekarnika umieszczamy miskę z wodą i nagrzewamy. Dzięki parze chleb będzie jeszcze smaczniejszy, a skórka chrupiąca.
Ponownie smarujemy wcześniej przygotowaną mieszanką, posypujemy makiem i wstawiamy do gorącego piekarnika (200 stopni) na 40 minut. Dzięki glazurze powstanie ładna wierzchnia, błyszcząca skórka.


Anna
2 stycznia 2021 at 10:55Chleb jest przepyszny. Polecam przepis 🙂
KuchniaNaWypasie
2 stycznia 2021 at 12:32Dziękujemy. Cieszymy się bardzo, że nie tylko nam smakuje 🙂
Pozdrawiamy.
Dominika
10 stycznia 2021 at 17:58Pierwszy mój chleb 🥖 i od razu wyszedł przepyszny, i świetnie wygląda zarazem 😍 zostanę przy tym przepisie i dziękuję 😘
KuchniaNaWypasie
10 stycznia 2021 at 18:26Gratulujemy i cieszymy się bardzo razem z Panią 😊
My również dziękujemy.
Takie opinie zawsze są dla nas bardzo ważne.
Pozdrawiamy serdecznie 🙂
Kasia
13 stycznia 2021 at 16:04Ja również zostanę przy tym przepisie, najbardziej mi się sprawdził 🙂 a do wypiekania polecam garnki żeliwne vintage cuisine, bo z tym też miałam na początku problem (ze znalezieniem odpowiedniego garnka)- może komuś pomoże 🙂