Blog posts

Domowy chleb

Domowy chleb

Pieczywo, Wypieki, Z piekarnika

Wieloletni, sprawdzony przepis na pyszny domowy pszenno – żytni chleb na drożdżach. Prosty w wykonaniu chleb z piekarnika z chrupiącą skórką, to świetny pomysł na udany domowy wypiek. Jak upiec dobry chleb na drożdżach? Nasz przepis na domowy chleb z piekarnika z pewnością nie sprawi nikomu żadnych trudności. Idealne, świeże i pachnące pieczywo na śniadanie, na kolację i kanapki do pracy.

Chleb domowy to bez wątpienia świetna alternatywa dla pieczywa ze sklepu. Jakości domowego chleba i radości z wypieku chleba własnej roboty nie można w żaden sposób porównać z tym drugim. Prosty domowy chleb o wiele dłużej zachowuje świeżość. Mamy pełną świadomość jakości takiego wypieku oraz produktów do niego użytych.

Chleb to tradycja. Często spotykamy się z pytaniem: Jak zrobić domowy chleb jak z piekarni? Zapewniamy, że pieczenie chleba w domu to zupełnie inna wartość i szacunek dla tego najważniejszego ze wszystkich wypieków. Nie należy go w żaden sposób porównywać z chlebem z piekarni. Przygotowanie, pieczenie oraz zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia chleba, za każdym razem sprawiają wyjątkową satysfakcję.

Przepis na chleb pszenno – żytni powinien zadowolić przede wszystkim tych, którzy zaczynają swoją przygodę z domowym pieczywem. Jeśli więc pytasz: Jak upiec chleb w domu? oraz Jak upiec chleb w piekarniku? To mamy nadzieję, że w naszym przepisie znajdziesz odpowiedzi! Polecamy!

domowy chleb pszenno - żytni


Domowy chleb 

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej TYP 500 – 650 dobrej jakości
  • 0,25 kg mąki żytniej
  • 22 g świeżych drożdży lub 6 g suszonych
  • łyżeczka cukru
  • łyżka soli
  • 2 szklanki wody
Oraz:
  • naczynie do pieczenia z przykryciem
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mąki żytniej
  • 3 łyżki oleju do formy i reszta do ciasta
  • mak
  • folia spożywcza

Domowy chleb na drożdżach


Domowy chleb 

Przygotowanie:

Do garnka przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, następnie dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Po środku robimy dołek. W lekko ciepłej wodzie, rozprowadzamy drożdże z cukrem. Kiedy się wszystko dokładnie rozpuści, wlewamy do dołka w mące.
Przykrywamy i zostawiamy na jakiś czas, aż drożdże zaczną pracować. Mieszamy łyżką aby połączyć składniki, przykrywamy folią, pokrywką i odstawiamy na noc lub co najmniej na 6 godzin do lodówki.
Przez ten czas ciasto nam wyrośnie, opadnie i co najważniejsze pozbędzie się drożdżowego zapachu.
Naczynie, w który będziemy piec domowy chleb, smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy żytnią mąką. Boki lekko, spód powinien być pokryty dość obficie.
Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i zaczynamy wyrabiać. Dodatek oleju sprawi, że chleb jest wilgotniejszy, ładniej i dłużej się nam przechowa, a także lepiej się będzie wyrabiać .
Olejem kilkakrotnie ( aż do wyczerpania) skrapiamy dłonie i wyrabiamy ciasto. Tu trzeba chwilę czasu poświęcić, jak to drożdżowym wypiekom.
Jeśli mamy robot z hakiem, polecamy go użyć.
Kiedy ciasto odstaje od ręki lub ścianek naczynia i ma w środku pęcherze powietrza, wkładamy do naczynia i smarujemy glazurą ( łyżka mąki na 0.5 szklanki wody).
Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 – 40 minut do wyrośnięcia.
Jeśli po tym czasie ciasto zbyt wyrośnie można w nim zrobić kilka dziurek wykałaczką lub ponacinać nożem. My lubimy kiedy chleb jest naturalnie popękany, dlatego nie robiliśmy nacięć.

Domowy chleb

Pieczenie: 

Na dole piekarnika umieszczamy miskę z wodą i nagrzewamy. Dzięki parze chleb będzie jeszcze smaczniejszy, a skórka chrupiąca.

Ponownie smarujemy wcześniej przygotowaną mieszanką, posypujemy makiem i wstawiamy do gorącego piekarnika (200 stopni) na 40 minut. Dzięki glazurze powstanie ładna wierzchnia, błyszcząca skórka.

Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 -15 minut, aż uzyskamy satysfakcjonujący nas kolor. Po wyłączeniu piekarnika, uchylamy lekko drzwiczki. Trzymamy go tak jeszcze z 10 minut i wyjmujemy z formy na kratkę, aby nam nie odparował.
Chleb według tego przepisu jest przepyszny, delikatny, lekko wilgotny, bez posmaku drożdży. Kromka takiego  świeżego pieczywa z masłem… po prostu poezja…
Polecamy również inne nasze wypieki jak np. domowy chleb bez wyrabiania, puszyste bułeczki pszenne śniadaniowe, oraz pyszna domowa ciabatta.
Przepis sprawdzony przez nas wielokrotnie pochodzi z zaprzyjaźnionej strony DIETA MOJA PASJA
Życzymy smacznego!
domowy chleb pszenno - żytni
Chleb z piekarnika

7 Comments

  1. Anna
    2 stycznia 2021 at 10:55
    Reply

    Chleb jest przepyszny. Polecam przepis 🙂

    • KuchniaNaWypasie
      2 stycznia 2021 at 12:32

      Dziękujemy. Cieszymy się bardzo, że nie tylko nam smakuje 🙂
      Pozdrawiamy.

  2. Dominika
    10 stycznia 2021 at 17:58
    Reply

    Pierwszy mój chleb 🥖 i od razu wyszedł przepyszny, i świetnie wygląda zarazem 😍 zostanę przy tym przepisie i dziękuję 😘

    • KuchniaNaWypasie
      10 stycznia 2021 at 18:26

      Gratulujemy i cieszymy się bardzo razem z Panią 😊
      My również dziękujemy.
      Takie opinie zawsze są dla nas bardzo ważne.
      Pozdrawiamy serdecznie 🙂

  3. Kasia
    13 stycznia 2021 at 16:04
    Reply

    Ja również zostanę przy tym przepisie, najbardziej mi się sprawdził 🙂 a do wypiekania polecam garnki żeliwne vintage cuisine, bo z tym też miałam na początku problem (ze znalezieniem odpowiedniego garnka)- może komuś pomoże 🙂

  4. Arek
    3 maja 2021 at 08:47
    Reply

    Mój wyrósł jak placek w górę:/ ciekawe czemu

    • KuchniaNaWypasie
      4 maja 2021 at 09:37

      Trudno stwierdzić jaka mogła być przyczyna.
      Zbyt ciepła woda, która zabiła drożdże lub drożdże nie pierwszej świeżości to najczęstsze przyczyny.
      Sklepy często sprzedają drożdże, które są na granicy przydatności.
      Jeśli wszystkie czynności wykonał Pan według przepisu, to obstawiamy jak wyżej.
      Proszę spróbować jeszcze raz i nie poddawać się 🙂
      Pozdrawiamy.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *