Wieloletni, sprawdzony przepis na pyszny domowy pszenno – żytni chleb na drożdżach. Prosty w wykonaniu chleb z piekarnika z chrupiącą skórką, to świetny pomysł na udany domowy wypiek. Jak upiec dobry chleb na drożdżach? Nasz przepis na domowy chleb z piekarnika z pewnością nie sprawi nikomu żadnych trudności. Idealne, świeże i pachnące pieczywo na śniadanie, na kolację i kanapki do pracy.
Chleb domowy to bez wątpienia świetna alternatywa dla pieczywa ze sklepu. Jakości domowego chleba i radości z wypieku chleba własnej roboty nie można w żaden sposób porównać z tym drugim. Prosty domowy chleb o wiele dłużej zachowuje świeżość. Mamy pełną świadomość jakości takiego wypieku oraz produktów do niego użytych.
Chleb to tradycja. Często spotykamy się z pytaniem: Jak zrobić domowy chleb jak z piekarni? Zapewniamy, że pieczenie chleba w domu to zupełnie inna wartość i szacunek dla tego najważniejszego ze wszystkich wypieków. Nie należy go w żaden sposób porównywać z chlebem z piekarni. Przygotowanie, pieczenie oraz zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia chleba, za każdym razem sprawiają wyjątkową satysfakcję.
Przepis na chleb pszenno – żytni powinien zadowolić przede wszystkim tych, którzy zaczynają swoją przygodę z domowym pieczywem. Jeśli więc pytasz: Jak upiec chleb w domu? oraz Jak upiec chleb w piekarniku? To mamy nadzieję, że w naszym przepisie znajdziesz odpowiedzi! Polecamy!
Domowy chleb
Składniki:
-
0,5 kg mąki pszennej TYP 500 – 650 dobrej jakości
-
0,25 kg mąki żytniej
-
22 g świeżych drożdży lub 6 g suszonych
-
łyżeczka cukru
-
łyżka soli
-
2 szklanki wody
- naczynie do pieczenia z przykryciem
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki mąki żytniej
- 3 łyżki oleju do formy i reszta do ciasta
- mak
- folia spożywcza
Domowy chleb
Przygotowanie:
Domowy chleb
Pieczenie:
Na dole piekarnika umieszczamy miskę z wodą i nagrzewamy. Dzięki parze chleb będzie jeszcze smaczniejszy, a skórka chrupiąca.
Ponownie smarujemy wcześniej przygotowaną mieszanką, posypujemy makiem i wstawiamy do gorącego piekarnika (200 stopni) na 40 minut. Dzięki glazurze powstanie ładna wierzchnia, błyszcząca skórka.
Anna
2 stycznia 2021 at 10:55 amChleb jest przepyszny. Polecam przepis 🙂
KuchniaNaWypasie
2 stycznia 2021 at 12:32 pmDziękujemy. Cieszymy się bardzo, że nie tylko nam smakuje 🙂
Pozdrawiamy.
Dominika
10 stycznia 2021 at 5:58 pmPierwszy mój chleb 🥖 i od razu wyszedł przepyszny, i świetnie wygląda zarazem 😍 zostanę przy tym przepisie i dziękuję 😘
KuchniaNaWypasie
10 stycznia 2021 at 6:26 pmGratulujemy i cieszymy się bardzo razem z Panią 😊
My również dziękujemy.
Takie opinie zawsze są dla nas bardzo ważne.
Pozdrawiamy serdecznie 🙂
Kasia
13 stycznia 2021 at 4:04 pmJa również zostanę przy tym przepisie, najbardziej mi się sprawdził 🙂 a do wypiekania polecam garnki żeliwne vintage cuisine, bo z tym też miałam na początku problem (ze znalezieniem odpowiedniego garnka)- może komuś pomoże 🙂
Arek
3 maja 2021 at 8:47 amMój wyrósł jak placek w górę:/ ciekawe czemu
KuchniaNaWypasie
4 maja 2021 at 9:37 amTrudno stwierdzić jaka mogła być przyczyna.
Zbyt ciepła woda, która zabiła drożdże lub drożdże nie pierwszej świeżości to najczęstsze przyczyny.
Sklepy często sprzedają drożdże, które są na granicy przydatności.
Jeśli wszystkie czynności wykonał Pan według przepisu, to obstawiamy jak wyżej.
Proszę spróbować jeszcze raz i nie poddawać się 🙂
Pozdrawiamy.