Blog posts

Domowy sernik japoński na zimno

Domowy sernik japoński na zimno

Ciasta i desery, Święta

Bardzo łatwy w przygotowaniu i niezwykle, wręcz diabelnie kuszący domowy sernik japoński na zimno. Na delikatnym cieście, z pyszną pianką i orzeźwiającym wiśniowym wykończeniem. Sernik jest nieziemsko puszysty, kremowy, konsystencją przypomina wręcz suflet. A przepis jest jak prosty, że z pewnością każdy poradzi sobie z wykonaniem.

Sernik będzie bez wątpienia doskonałym deserem do kawy i herbaty. Także rewelacyjnym ciastem dla gości, których na pewno zachwyci wyglądem i smakiem. Sprawdzi się na wszystkich imprezach i na każdym przyjęciu. Ten sernik znika z patery raz dwa, dlatego radzimy przygotować go w większej formie 😊

A Wam który sernik smakuje bardziej? Pieczony czy na zimno? Podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach pod postem lub na naszym Facebook. Zapraszamy!

DOMOWY SERNIK JAPOŃSKI NA ZIMNO

Składniki: ( na blachę 24 x 36 cm)

Masa śmietankowo – serowa:

  • 1kg serka z wiaderka
  • 40 gram żelatyny
  • 100 ml mleka
  • sok z połowy cytryny
  • cukier do smaku
  • 400 ml śmietany 30 %
  • aromat waniliowy

Masa wiśniowa:

  • 400 ml wody
  • 0,5 kg wiśni mrożonych lub z kompotu
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 łyżka żelatyny

Ciasto:

  • 150 gr. masła
  • 150 gr. mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gr. cukru
  • 3 jajka

Sernik japoński


DOMOWY SERNIK JAPOŃSKI NA ZIMNO

Wykonanie:

Ciasto:

1. Suche składniki mieszamy razem. Następnie w rondelku rozpuszczamy masło.

2. Jajka lekko ubijamy z cukrem. Dodajemy partiami suche składniki wolno mieszając, a na końcu przestudzone masło.

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 – 35 minut.

Masa wiśniowa:

1. Wiśnie wkładamy do wody i zagotowujemy. Gdy puszczą sok i zrobi się ładny kompot, zlewamy płyn i w gorącym rozpuszczamy galaretkę i łyżkę żelatyny. Odstawiamy, żeby ostygło.

Masa śmietankowo serowa:

1. Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy, żeby napęczniała. Gdy napęcznieje, podgrzewamy, żeby się rozpuściła i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek natomiast miksujemy z cukrem, sokiem z cytryny i aromatem waniliowym. Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Następnie partiami ubitą śmietanę.

3. Wykładamy na przestudzone ciasto i wyrównujemy.

4. Do tężejącej galaretki dodajemy owoce wiśni, potem wykładamy na lekko stężałą śmietankową masę.

5. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Dekorujemy w lubiany sposób.

Równie dobrym rozwiązaniem, może nawet lepszym jest wykonanie spodu z herbatników kakaowych i wtedy mamy całe ciasto bez pieczenia.

Smacznego!

Sernik japoński na zimno


 

 

1 Comment

  1. https://mojewyroby.wordpress.com/
    18 września 2020 at 14:31
    Reply

    Wspaniały przepis

  2. Aniela
    1 marca 2021 at 12:18
    Reply

    Uwielbiam serniki pod każdą postacią. W tym się zakochałam. Wygląda bardzo ładnie i jest pyszny. Będę wracać do tego przepisu! Stronę dodaję do zakładek, bo wszystkie przepisy są godne uwagi! Pozdrawiam serdecznie!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *