Blog posts

Domowy sernik japoński na zimno

Domowy sernik japoński na zimno

Ciasta i desery, Święta

Bardzo łatwy w przygotowaniu i niezwykle, wręcz diabelnie kuszący domowy sernik japoński na zimno. Na delikatnym cieście, z pyszną pianką i orzeźwiającym wiśniowym wykończeniem. Sernik jest nieziemsko puszysty, kremowy, konsystencją przypomina wręcz suflet. A przepis jest jak prosty, że z pewnością każdy poradzi sobie z wykonaniem.

Sernik będzie bez wątpienia doskonałym deserem do kawy i herbaty. Także rewelacyjnym ciastem dla gości, których na pewno zachwyci wyglądem i smakiem. Sprawdzi się na wszystkich imprezach i na każdym przyjęciu. Ten sernik znika z patery raz dwa, dlatego radzimy przygotować go w większej formie 😊

A Wam który sernik smakuje bardziej? Pieczony czy na zimno? Podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach pod postem lub na naszym Facebook. Zapraszamy!

DOMOWY SERNIK JAPOŃSKI NA ZIMNO

Składniki: ( na blachę 24 x 36 cm)

Masa śmietankowo – serowa:

  • 1kg serka z wiaderka
  • 40 gram żelatyny
  • 100 ml mleka
  • sok z połowy cytryny
  • cukier do smaku
  • 400 ml śmietany 30 %
  • aromat waniliowy

Masa wiśniowa:

  • 400 ml wody
  • 0,5 kg wiśni mrożonych lub z kompotu
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 łyżka żelatyny

Ciasto:

  • 150 gr. masła
  • 150 gr. mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gr. cukru
  • 3 jajka

Sernik japoński


DOMOWY SERNIK JAPOŃSKI NA ZIMNO

Wykonanie:

Ciasto:

1. Suche składniki mieszamy razem. Następnie w rondelku rozpuszczamy masło.

2. Jajka lekko ubijamy z cukrem. Dodajemy partiami suche składniki wolno mieszając, a na końcu przestudzone masło.

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 – 35 minut.

Masa wiśniowa:

1. Wiśnie wkładamy do wody i zagotowujemy. Gdy puszczą sok i zrobi się ładny kompot, zlewamy płyn i w gorącym rozpuszczamy galaretkę i łyżkę żelatyny. Odstawiamy, żeby ostygło.

Masa śmietankowo serowa:

1. Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy, żeby napęczniała. Gdy napęcznieje, podgrzewamy, żeby się rozpuściła i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek natomiast miksujemy z cukrem, sokiem z cytryny i aromatem waniliowym. Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Następnie partiami ubitą śmietanę.

3. Wykładamy na przestudzone ciasto i wyrównujemy.

4. Do tężejącej galaretki dodajemy owoce wiśni, potem wykładamy na lekko stężałą śmietankową masę.

5. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Dekorujemy w lubiany sposób.

Równie dobrym rozwiązaniem, może nawet lepszym jest wykonanie spodu z herbatników kakaowych i wtedy mamy całe ciasto bez pieczenia.

Smacznego!

Sernik japoński na zimno


 

 

1 Comment

  1. https://mojewyroby.wordpress.com/
    18 września 2020 at 14:31
    Reply

    Wspaniały przepis

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *