Bardzo łatwy w przygotowaniu i niezwykle, wręcz diabelnie kuszący domowy sernik japoński na zimno. Na delikatnym cieście, z pyszną pianką i orzeźwiającym wiśniowym wykończeniem. Sernik jest nieziemsko puszysty, kremowy, konsystencją przypomina wręcz suflet. A przepis jest jak prosty, że z pewnością każdy poradzi sobie z wykonaniem.
Sernik będzie bez wątpienia doskonałym deserem do kawy i herbaty. Także rewelacyjnym ciastem dla gości, których na pewno zachwyci wyglądem i smakiem. Sprawdzi się na wszystkich imprezach i na każdym przyjęciu. Ten sernik znika z patery raz dwa, dlatego radzimy przygotować go w większej formie 😊
A Wam który sernik smakuje bardziej? Pieczony czy na zimno? Podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach pod postem lub na naszym Facebook. Zapraszamy!
DOMOWY SERNIK JAPOŃSKI NA ZIMNO
Składniki: ( na blachę 24 x 36 cm)
Masa śmietankowo – serowa:
- 1kg serka z wiaderka
- 40 gram żelatyny
- 100 ml mleka
- sok z połowy cytryny
- cukier do smaku
- 400 ml śmietany 30 %
- aromat waniliowy
Masa wiśniowa:
- 400 ml wody
- 0,5 kg wiśni mrożonych lub z kompotu
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 łyżka żelatyny
Ciasto:
- 150 gr. masła
- 150 gr. mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 gr. cukru
- 3 jajka
DOMOWY SERNIK JAPOŃSKI NA ZIMNO
Wykonanie:
Ciasto:
1. Suche składniki mieszamy razem. Następnie w rondelku rozpuszczamy masło.
2. Jajka lekko ubijamy z cukrem. Dodajemy partiami suche składniki wolno mieszając, a na końcu przestudzone masło.
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 – 35 minut.
Masa wiśniowa:
1. Wiśnie wkładamy do wody i zagotowujemy. Gdy puszczą sok i zrobi się ładny kompot, zlewamy płyn i w gorącym rozpuszczamy galaretkę i łyżkę żelatyny. Odstawiamy, żeby ostygło.
Masa śmietankowo serowa:
1. Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy, żeby napęczniała. Gdy napęcznieje, podgrzewamy, żeby się rozpuściła i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek natomiast miksujemy z cukrem, sokiem z cytryny i aromatem waniliowym. Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Następnie partiami ubitą śmietanę.
3. Wykładamy na przestudzone ciasto i wyrównujemy.
4. Do tężejącej galaretki dodajemy owoce wiśni, potem wykładamy na lekko stężałą śmietankową masę.
5. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Dekorujemy w lubiany sposób.
Równie dobrym rozwiązaniem, może nawet lepszym jest wykonanie spodu z herbatników kakaowych i wtedy mamy całe ciasto bez pieczenia.
Smacznego!
https://mojewyroby.wordpress.com/
18 września 2020 at 2:31 pmWspaniały przepis
Aniela
1 marca 2021 at 12:18 pmUwielbiam serniki pod każdą postacią. W tym się zakochałam. Wygląda bardzo ładnie i jest pyszny. Będę wracać do tego przepisu! Stronę dodaję do zakładek, bo wszystkie przepisy są godne uwagi! Pozdrawiam serdecznie!