Jak zrobić domowy sos słodko – kwaśny w 20 minut? Wystarczy kilka składników i trochę chęci, aby cieszyć się tym pysznym sosem. Proponujemy bardzo prosty w przygotowaniu, aromatyczny i esencjonalny sos. To idealna baza do azjatyckich dań mięsnych oraz wersji wegetariańskich z warzywami i grzybami mun. Jeśli poszukujesz odpowiedzi na pytanie: Jak zrobić sos słodko – kwaśny do chińszczyzny? lub szukasz przepisu na sos słodko – kwaśny jak u Chińczyka, to zapraszamy Cię do przygotowania naszego zdrowego sosu domowego!
Domowy sos słodko – kwaśny przepis, dzięki któremu możesz przyrządzić idealny dodatek do kurczaka, sajgonek, wieprzowiny, owoców morza i ryżu. Jednocześnie zyskując przy tym korzyści zdrowotne. Ten prosty sos nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, ani zagęszczaczy. Nasz sos nie jest również sztucznie barwiony, jak to często ma miejsce w azjatyckich barach, aby „podkręcić” kolor sosu. Tylko naturalne i aromatyczne składniki oraz łatwe wykonanie, to wszystko znajdziesz w przepisie na domowy sos słodko – kwaśny. Zapraszamy!
Domowy sos słodko – kwaśny
Składniki
- sok ananasowy 100 %: 1 szklanka
- ocet ryżowy 3,5 %: 2 – 3 łyżki
- sos pomidorowy: 1/4 szklanki
- cukier brązowy: 1/3 szklanki
- skrobia kukurydziana lub ziemniaczana: 1 łyżka
- sól: 1 łyżeczka (lub 1 łyżka sosu sojowego)
- olej: 1 łyżka
- posiekane nasiona zielonej papryki: 1 łyżka
Domowy sos słodko – kwaśny
Przepis
W misce wymieszaj sok ananasowy, 2 łyżki octu ryżowego, sos pomidorowy, cukier oraz sól lub sos sojowy. Mieszaj dokładnie, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie dodaj skrobię i mieszaj, aż pozbędziesz się ewentualnych grudek. Spróbuj, czy sos odpowiada Twoim oczekiwaniom smakowym. Jeśli jest według Ciebie zbyt mało kwaśny, dodaj nieco octu, jeśli zbyt mało słodki – cukru.
Ocet ryżowy możesz zastąpić naszym rodzimym octem. Pamiętaj tylko o tym, że octu spirytusowego należy dodać mniej. W tym wypadku będzie to ok. 3/4 łyżki stołowej.
W rondelku rozgrzej olej i dodaj posiekane nasiona papryki. Na średnim ogniu pozwól im się lekko podsmażyć. Następnie dodaj sos i wciąż na wolnym ogniu doprowadź do zagotowania ciągle mieszając miotełką, aż uzyskasz gęstą konsystencję.
Jak zrobić sos słodko – kwaśny z warzywami?
Sos słodko – kwaśny z warzywami to niekwestionowany lider wśród innych azjatyckich sosów i skuteczny dodatek do wielu dań. Możesz zostawić go w wersji wegetariańskiej, z dodatkiem tofu lub podać tylko z ryżem. Możesz też uzupełnić ulubionym mięsnym dodatkiem. Pokrojona w kostkę pierś kurczaka lub z indyka czy też np. polędwica wieprzowa. Krewetki lub inne owoce morza. Sprawdzą się znakomicie i stworzą wraz z sosem niepowtarzalny azjatycki klimat w Twoim domu. Jeśli chcesz przygotować sos słodko – kwaśny z warzywami do podanych wyżej składników dodaj:
- 1 cebulę czerwoną lub białą pokrojoną w piórka
- 1 dużą marchew pokrojoną w cienkie paseczki
- 3/4 szklanki pokrojonego ananasa najlepiej świeżego (opcjonalnie z zalewy)
- 1 czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paski
- ok. 50 g świeżej kukurydzy
- 50 g groszku cukrowego pokrojonego w długie paski (opcjonalnie)
- nieco oleju do smażenia
Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Na patelnię włóż cebulę, marchewkę, paprykę oraz kukurydzę i smaż na średnim ogniu, aż zaczną mięknąć. Powinno to zająć nie więcej niż 5 – 7 minut. Dodaj ananasa i smaż jeszcze przez minutę.
Wymieszaj dokładnie sok ananasowy, ocet ryżowy, sos pomidorowy, cukier oraz sól (sos sojowy) i dodaj do warzyw. Doprowadź na małym ogniu do wrzenia, dodaj groszek cukrowy i smaż jeszcze przez ok 2 minuty.
Pomysłów na pyszne obiady z dodatkiem tego popularnego sosu jest tak mnóstwo, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Polecamy inne nasze propozycje na doskonały obiad. Wypróbuj jak smakuje nasza karkówka z pieczarkami i cebulą, zapiekanka makaronowa z brokułami i jajkiem, doskonały kapsalon, czyli niderlandzki kebab oraz karkówka duszona w sosie.
Życzymy smacznego!
Basia
27 lutego 2021 at 8:16 pmMuszę w końcu zrobić sosik. Przepis wydaje się być prosty i pięknie wygląda. 😊
KuchniaNaWypasie
27 lutego 2021 at 8:20 pmKoniecznie 😊
Polecamy 🙂
Monika
27 lutego 2021 at 8:33 pmBardzo ciekawy pomysł, muszę wypróbować! Na pewno smakuje wiele lepiej niż ten sklepowy. Pozdrawiam!
KuchniaNaWypasie
27 lutego 2021 at 8:36 pmDziękujemy i czekamy na opinię 🙂
Pozdrawiamy również
Mati
27 lutego 2021 at 8:37 pmDziś zrobiłem! Rewelacja! Polecam!
Beata
28 lutego 2021 at 9:57 pmCzy te pestki z papryki nie dodają jakiejś goryczki lub większej ostrości sosu? Bardzo mnie zaintrygował ten dodatek.
KuchniaNaWypasie
2 marca 2021 at 12:08 pmSos nabiera dzięki tym pestkom posmaku paprykowego.
Nie wpływają na jego ostrość.
Jeśli ktoś chce większej „naturalnej” ostrości może dodać posiekane drobno pestki z papryczki chili.
Oczywiście w nieco mniejszej ilości 😉
Robert
2 marca 2021 at 2:52 pmZastanawiałem się jak ten sos się robi, a to jest takie proste.