Blog posts

Dżem z jabłek na zimę

Dżem z jabłek na zimę

Owoce, Przetwory

Jak zrobić dobry, domowy dżem z jabłek na zimę bez żelfixu? Ten prosty przepis zawiera tylko 4 składniki, a przygotujesz go w mniej niż godzinę! To idealny sposób na wykorzystanie obfitości jabłek w sezonie. Doskonale smakuje na chrupiącym toście, rogaliku lub kromce świeżego chleba. Ten pyszny dżem jabłkowy, to także świetny dodatek do wielu deserów.

Jabłka są bogate w naturalne pektyny, co czyni je jednymi z najlepszych owoców do przygotowania dżemu. Dlatego nie nasz przepis na dżem z jabłek do słoików nie zawiera żelfixu. Opiera się całkowicie na naturalnie występującej pektynie z jabłek, która tworzy wystarczająco gęsty dżem. Jabłka wydrążamy, siekamy i gotujemy z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny. Jakie jabłka na dżem? Naszym zdaniem świetnie sprawdzi się np. Reneta oraz Antonówka. Z innych odmian dżem będzie dużo ciemniejszy.

Dżem z jabłek przepis, do którego wykorzystaliśmy tylko klasyczne składniki. Jeśli chcesz możesz dodać do niego cynamon. My tego nie robimy, ponieważ dżem bez cynamonu jest bardziej uniwersalny, a tą aromatyczną przyprawę zawsze przecież można dodać później. Dżem z jabłek jak zrobić? Dżem z jabłek jak gotować? Zapraszamy na przepis!

Dżem z jabłek na zimę


Dżem z jabłek na zimę

Składniki: 

  • jabłka: 3 kg
  • cukier: 1,5 szklanki
  • sok z ok. 1,5 cytryny
  • woda: 0,5 szklanki

Dżem z jabłek na zimę


Dżem z jabłek na zimę

Przygotowanie: 

Jeśli chcesz, aby dżem miał ładny kolor i dobrze się przechowywał, wybierz tylko ładne, nieuszkodzone owoce.

Do gotowania dżemu przygotuj garnek o grubym dnie. Dzięki temu, jabłka będą miały mniejszą ochotę do przypalenia się. Wlej do niego wodę i włącz palnik.

Z cytryn wyciśnij dokładnie sok.

Nie obieraj na raz wszystkich jabłek, ponieważ zaczną ciemnieć. Najlepiej robić to partiami po kilka sztuk. Z obranych jabłek usuń dokładnie gniazda nasienne i pokój w kostkę.

Kiedy woda w garnku zacznie parować, dodaj kilka pokrojonych jabłek i połowę soku z cytryn. Wolno podgrzewaj, dodając stopniowo resztę jabłek.

Kiedy jabłka zaczną się rozpadać, dodawaj stopniowo cukier i ewentualnie sok z cytryny, cały czas mieszając. Najlepiej sprawdzać, czy dżem odpowiada nam smakowo. Może się okazać, że nie potrzebujemy tyle cukru. Za to sok z cytryny warto, ponieważ sprawi, że dżem będzie mieć bardzo ładny kolor.

Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zostawiamy 2 – 3 cm wolnej przestrzeni od wierzchu. Zakręcamy i wstawiamy do garnka, którego dno wykładamy ściereczką. Do garnka wlewamy bardzo ciepłą wodę (do wysokości zwężenia słoików) i pasteryzujemy na niskiej mocy palnik przez ok. 20 minut od chwili zagotowania wody.

Słoiki wystawiamy na blat i odstawiamy do wystudzenia. Można je przykryć ręcznikiem, aby jak najdłużej stygły. Dżem przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Polecamy także jabłka prażone do słoików na zimę, a także pyszne placki z kaszy jaglanej z jabłkiem. Natomiast racuchy drożdżowe z jabłkami i jabłka w cieście, to idealne propozycje na słodką przekąskę z patelni.

Życzymy smacznego!

Redakcja kuchnianawypasie.pl

Dżem z jabłek na zimę

Dżem z jabłek na zimę

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *