Pachnące mięsne paseczki, czyli „frytki” z piersi kurczaka w cieście. To pyszna przekąska, przystawka lub mięsny dodatek do obiadu. Z pewnością przypadną do gustu szczególnie najmłodszym. Smakują jednak tak dobrze, że zapewne mama i tata też sobie nie odmówią tej frajdy 🙂
Warto wspomnieć w kilku słowach o mięsie, z którego będziemy wycinać „frytki”. Godne uwagi jest to, żeby pierś była lekko przymrożona. Wtedy o wiele łatwiej będzie nam się kroić w ładne i kształtne paseczki. Przed zanurzeniem w cieście, dobrze jest każdy kawałek piersi wysuszyć, ponieważ ciasto będzie się lepiej trzymać mięsa. Poza tym cały proces przygotowania i smażenia jest bardzo prosty.
Jeśli szukasz więc czegoś więcej, niż klasyczny pomysł na pierś z kurczaka, to nasze „frytki” powinny Cię zainteresować. Zapraszamy na przepis.
„FRYTKI” Z PIERSI KURCZAKA W CIEŚCIE
Składniki:
- pierś z kurczaka: ok. 60 dag
- olej do smażenia
Ciasto:
- mąka pszenna: 1 szklanka
- mleko: 0,5 szklanki
- woda gazowana: 1/4 szklanki
- jajko: 1 szt.
- sól: 0,5 łyżeczki
- pieprz czarny: 0,5 łyżeczki
- papryka słodka mielona: 1 łyżka
- ocet: 1 łyżeczka
- czosnek suszony: 1 łyżeczka
„FRYTKI” Z PIERSI KURCZAKA W CIEŚCIE
Wykonanie:
1. Pierś myjemy, osuszamy i wkładamy do zamrażalnika na ok. 0,5 godziny. Lekko zmrożoną pierś kroimy na pół, aby powstały dwa cienkie płaty, a następnie na paski przypominające frytki. Starajmy się, żeby były jednakowej wielkości i grubości z równymi brzegami.
2. Składniki na ciasto miksujemy razem na jednolitą masę.
3. Pokrojone w paski mięso obtaczamy dokładnie w cieście i układamy na kratce piekarnikowej, aby spłynął jego nadmiar.
4. Następnie smażymy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Osuszamy na ręcznikach papierowych.
„Frytki” świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami. Doskonale też komponują się z pikantnym keczupem jako przekąska w czasie filmu, ulubionego serialu lub meczu.
Smacznego!
Wiolka
2 marca 2021 at 2:46 pmNo i mam pomysł na obiad dla moich niejadków! Dzięki!