Łyżką kładzione, tradycyjne kluski golce to kaszubski specjał z ziemniaków. Kuchnia kaszubska to nie tylko różnorodność i bogactwo smaków, ale również niezwykła prostota wykonania. Gospodynie tworzyły ze składników, które miały w ogródku, na polu lub z tego, co udało im się znaleźć w lesie. Ziemniaki, owoce i warzywa oraz grzyby to podstawa kuchni kaszubskiej. Mimo, że to region obfitujący w dużą ilość ryb, to jednak mięso i ryby jadano raczej od święta. Postawą codziennego menu były ziemniaki i wszystko, co tylko można było z nich „wyczarować”. Najpopularniejsze były właśnie kluski lub tzw. EINTOPF, czyli treściwe potrawy jednogarnkowe.
Golce i róże ich odmiany to kluski – również formowane, które były podawane ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Dodatkiem była często kiszona kapusta. Innymi spotykanymi dodatkami były również: sos grzybowy, twaróg oraz zasmażana kapusta lub kapusta z grochem.
Zapraszamy zatem na przepis na te pyszne kluski i chcemy Was zaprosić do komentarzy pod postem lub na naszym FACEBOOKU. Szczególnie czytelników z Kaszub, którzy zapewne dużo więcej będą w stanie powiedzieć o tym daniu oraz jego wielu wariantach.
GOLCE – KASZUBSKI SPECJAŁ Z ZIEMNIAKÓW
Składniki:
- ziemniaki: 1 kg
- jajko: 1 szt.
- mąka ziemniaczana: 2 łyżki
- boczek surowy wędzony: 100 g
- szczypiorek lub natka pietruszki
- kiszona kapusta z marchewką
GOLCE – KASZUBSKI SPECJAŁ Z ZIEMNIAKÓW
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy, a drugą połowę ścieramy i odciskamy z nadmiaru płynu. Płyn zostawiamy, ponieważ potrzebna nam będzie skrobia.
2. Ugotowane ziemniaki, studzimy, przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Następnie łączymy obie masy ziemniaczane z jajkiem oraz skrobią po odsączeniu ziemniaków. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodajemy mąkę.
3. Łyżeczką nakładamy masę na osolony wrzątek i gotujemy wolno 3 – 4 minuty od wypłynięcia klusek na wierzch. Ugotowane kluseczki przekładamy łyżką cedzakową na talerz i polewamy wytopionym boczkiem. Podajemy posypane zieleniną w towarzystwie kiszonej kapusty.
INNE NASZE PROPOZYCJE NA DANIA REGIONELNE:
KAPUSTNICA CZYLI KAPUŚNIAK PO SŁOWACKU
STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE
Smacznego!