Blog posts

Golce – kaszubski specjał z ziemniaków

Golce – kaszubski specjał z ziemniaków

Jednogarnkowe, Kluski, Kuchnia regionalna, Obiady, Ziemniaki

Łyżką kładzione, tradycyjne kluski golce to kaszubski specjał z ziemniaków. Kuchnia kaszubska to nie tylko różnorodność i bogactwo smaków, ale również niezwykła prostota wykonania. Gospodynie tworzyły ze składników, które miały w ogródku, na polu lub z tego, co udało im się znaleźć w lesie. Ziemniaki, owoce i warzywa oraz grzyby to podstawa kuchni kaszubskiej. Mimo, że to region obfitujący w dużą ilość ryb, to jednak mięso i ryby jadano raczej od święta. Postawą codziennego menu były ziemniaki i wszystko, co tylko można było z nich „wyczarować”. Najpopularniejsze były właśnie kluski lub tzw. EINTOPF, czyli treściwe potrawy jednogarnkowe. 

Golce i róże ich odmiany to kluski – również formowane, które były podawane ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Dodatkiem była często kiszona kapusta. Innymi spotykanymi dodatkami były również: sos grzybowy, twaróg oraz zasmażana kapusta lub kapusta z grochem. 

Zapraszamy zatem na przepis na te pyszne kluski i chcemy Was zaprosić do komentarzy pod postem lub na naszym FACEBOOKU. Szczególnie czytelników z Kaszub, którzy zapewne dużo więcej będą w stanie powiedzieć o tym daniu oraz jego wielu wariantach. 

GOLCE - KASZUBSKI SPECJAŁ Z ZIEMNIAKÓW


GOLCE – KASZUBSKI SPECJAŁ Z ZIEMNIAKÓW

Składniki:

  • ziemniaki: 1 kg
  • jajko: 1 szt.
  • mąka ziemniaczana: 2 łyżki
  • boczek surowy wędzony: 100 g
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • kiszona kapusta z marchewką

GOLCE - KASZUBSKI SPECJAŁ Z ZIEMNIAKÓW


GOLCE – KASZUBSKI SPECJAŁ Z ZIEMNIAKÓW

Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy, a drugą połowę ścieramy i odciskamy z nadmiaru płynu. Płyn zostawiamy, ponieważ potrzebna nam będzie skrobia. 

2. Ugotowane ziemniaki, studzimy, przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Następnie łączymy obie masy ziemniaczane z jajkiem oraz skrobią po odsączeniu ziemniaków. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodajemy mąkę. 

3. Łyżeczką nakładamy masę na osolony wrzątek i gotujemy wolno 3 – 4 minuty od wypłynięcia klusek na wierzch. Ugotowane kluseczki przekładamy łyżką cedzakową na talerz i polewamy wytopionym boczkiem. Podajemy posypane zieleniną w towarzystwie kiszonej kapusty.

INNE NASZE PROPOZYCJE NA DANIA REGIONELNE:

KAPUSTA „BIDULA”

KAPUSTNICA CZYLI KAPUŚNIAK PO SŁOWACKU

ROSOŁEK Z GĄSEK 

STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE

Smacznego!

GOLCE - KASZUBSKI SPECJAŁ Z ZIEMNIAKÓW

GOLCE - KASZUBSKI SPECJAŁ Z ZIEMNIAKÓW

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *