Ziemniaczano – serowe gorące trójkąty z patelni to propozycja na smaczne wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Wystarczy kilka dodatków i przygotujemy pyszne i oryginalne danie. Trójkąty doskonale uzupełnia np. z sos grzybowy lub sos czosnkowy. Są mega aromatyczne, pachną czosnkiem, żółtym serem wędzonym oraz ziołami. Bez wątpienia są godnym uwagi pomysłem na przekąskę, a nawet na obiad, jeśli nie masz czasu lub pomysłu na nic innego.
Zachęcamy też do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania i przekąski z patelni. Min. kraszankę, czyli pyszne ziemniaki z patelni, pyszne, chrupiące kromeczki chlebowe, oraz karbonāde, czyli kotlet schabowy w nieco innym wydaniu.
Gorące trójkąty z patelni
Składniki na patelnię 28 – 30 cm.
- ziemniaki gotowane: 0,5 kg
- mąka pszenna: 1 szklanka (250ml)
- jajko: 1 szt.
- żółty ser wędzony: ok. 100 g
- suszony czosnek: 1 łyżeczka
- czarny pieprz: 0,5 łyżeczki
- sól: 1 płaska łyżeczka
- pietruszka: 1 – 2 łyżka
- masło: 1 łyżka
- proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka
- mleko: 3 łyżki
Gorące trójkąty z patelni
Wykonanie:
1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy wszystkie składniki i niezbyt długo wyrabiamy na jednolitą masę. Zbyt długie wyrabianie spowoduje bowiem coraz większe rozrzedzanie masy.
2. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i rozklepujemy na okrągły placek o wielkości patelni. Następnie kroimy go na 8 części.
3. Patelnię przecieramy niewielką ilością oleju. Następnie przenosimy na nią po kolei poszczególne trójkąty i smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obu stron pod przykryciem.
Smacznego!