Blog posts

Gorące trójkąty z patelni

Gorące trójkąty z patelni

Bez mięsa, Obiady, Przekąski, Z patelni, Ziemniaki

Ziemniaczano – serowe gorące trójkąty z patelni to propozycja na smaczne wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Wystarczy kilka dodatków i przygotujemy pyszne i oryginalne danie. Trójkąty doskonale uzupełnia np. z sos grzybowy lub sos czosnkowy. Są mega aromatyczne, pachną czosnkiem, żółtym serem wędzonym oraz ziołami. Bez wątpienia są godnym uwagi pomysłem na przekąskę, a nawet na obiad, jeśli nie masz czasu lub pomysłu na nic innego.

Zachęcamy też do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania i przekąski z patelni. Min. kraszankę, czyli pyszne ziemniaki z patelni, pyszne, chrupiące kromeczki chlebowe, oraz karbonāde, czyli kotlet schabowy w nieco innym wydaniu.

Gorące trójkąty z patelni


Gorące trójkąty z patelni

Składniki na patelnię 28 – 30 cm.

  • ziemniaki gotowane: 0,5 kg
  • mąka pszenna: 1 szklanka (250ml)
  • jajko: 1 szt.
  • żółty ser wędzony: ok. 100 g
  • suszony czosnek: 1 łyżeczka
  • czarny pieprz: 0,5 łyżeczki
  • sól: 1 płaska łyżeczka
  • pietruszka: 1 – 2 łyżka
  • masło: 1 łyżka
  • proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka
  • mleko: 3 łyżki

Gorące trójkąty z patelni


 

 

Gorące trójkąty z patelni

Wykonanie:

1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy wszystkie składniki i niezbyt długo wyrabiamy na jednolitą masę. Zbyt długie wyrabianie spowoduje bowiem coraz większe rozrzedzanie masy.

2. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i rozklepujemy na okrągły placek o wielkości patelni. Następnie kroimy go na 8 części.

3. Patelnię przecieramy niewielką ilością oleju. Następnie przenosimy na nią po kolei poszczególne trójkąty i smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obu stron pod przykryciem.

Smacznego!

Gorące trójkąty z patelni

 

Gorące trójkąty z patelni

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *