Blog posts

Jak zrobić najlepszy sos borowikowy?

Jak zrobić najlepszy sos borowikowy?

Kolacja, Makaron, Obiady, Sosy, Święta

Jak zrobić najlepszy sos borowikowy?

Sezon grzybowy już otwarty, kto żyw dziś i jutro pójdzie w las. Taka weekendowa wycieczka to ulubiony relaks smakoszy suszonych, smażonych i gotowanych grzybów. Jest wśród nich też zapewne król grzybobrania, czyli borowik! Wychodząc więc naprzeciw wszystkim tym, którzy z lasu wracają, chcemy przedstawić kilka porad, które uczynią z sosu borowikowego prawdziwą fantazję smaku

Do sosu wybierajmy zwarte i w miarę młode borowiki. W tych starszych z zielono – oliwkowym hymenoforem, znajduje się sporo wody. Poza tym w smaku nie są one już tak intensywne jak te młodsze. Miąższ ich staje się gąbczasty i niezbyt elegancko wygląda w efekcie końcowym. 

Borowiki najlepiej oczyścić „na sucho”. To znaczy nie moczyć ich w wodzie! Jeśli to zrobimy, zaczną ją chłonąć i w rezultacie stracą na jędrności i smaku. A tego przecież nie chcemy. Jeśli jest to konieczne zmyjmy z nich piasek tylko lekko wilgotną ściereczką lub gąbką. 

Czyste kapelusze kroimy na dwie lub cztery części. Wrzucamy na mocno rozgrzane masło. Spowoduje to „zamknięcie” grzybów, a więc cały smak zostanie w środku, a nie wypłynie na patelnię. Smażymy partiami, czyli w ilości takiej, aby grzyby miały „luz” na patelni. Tak, żeby woda mogła swobodnie z nich wyparować. Nie solimy przed, ani w trakcie smażenia. 

Jak zrobić najlepszy sos borowikowy?

Składniki:

  • 0,5 kg kapeluszy borowika
  • 1 – 2 łyżki masła klarowanego
  • 200 ml słodkiej śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić najlepszy sos borowikowy?

Wykonanie:

1. Czyste pokrojone grzyby obsmażamy partiami na rozgrzanym maśle. Czekamy, aż odparuje woda, a grzyby się przyrumienią.

2. Grzyby zdejmujemy na talerz. Na tej samej patelni smażymy drobniutko pokrojoną cebulę, aż się zeszkli. 

3. Do usmażonej cebuli dodajemy borowiki, a następnie zalewamy słodką śmietanką i wolno dusimy pod przykryciem kilka minut. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem. 

Smacznego!

Sos borowikowy to klasyczny jesienny sposób na pyszny dodatek do ziemniaków. Świetnie smakują z nim również kluski i makarony, a także kasze. Pamiętajmy jednak, aby grzyby zbierać w sposób bezpieczny i mieć świadomość, że odpowiadamy za zdrowie, a czasem nawet życie swoje i swoich najbliższych.

Najlepszy sos borowikowy 2


 

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *