Blog posts

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Jednogarnkowe, Kuchnia regionalna, Obiady, Wieprzowina, Ziemniaki, Zupa

Kapuśniak z kiszonej kapusty 

Tradycyjna polska zupa, czyli domowy kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach i wędzonce. Przepis na tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty to idealna propozycja na pyszną i rozgrzewającą zupę na zimowe dni. Na wyjątkowy smak tej bardzo lubianej przez nas zupy składają się wszystkie zawarte w niej składniki. Aromatyczne i soczyste żeberka, pachnący wędzonką boczek oraz pyszna swojska kiełbasa. Oczywiście pyszny kapuśniak nie może istnieć bez doskonałej kiszonej kapusty. Uzupełnieniem smaków są delikatne ziemniaki, a także cudowne przyprawy jak kminek, majeranek i nieodzowny czarny pieprz.

Kapuśniak przepisy

Kapuśniak na żeberkach to jedna z wersji tej pysznej zupy. Jak gotować kapuśniak? Żeberka i kiszona kapusta to wręcz idealne połącznie smaków. Poza tym występuje jeszcze kapuśniak na rosole, a wiosną na naszych talerzach pojawia się pyszny kapuśniak z młodej kapusty. W żadnej z tych wersji zupa nie jest zbyt czasochłonna. Kapuśniaku warto przygotować więcej. Możemy przełożyć go do słoików i przechować w lodówce ” na później”. Góralska wersja pysznej zupy kapuścianej, czyli kwaśnica,  to świetna propozycja dla wszystkich, którzy jeszcze nie mieli okazji jej skosztować. Za naszą południową granicą możemy spotkać słowacką odmianę kapuśniaku, czyli równie pyszna kapustnica.

Kapuśniak z kiszonej kapusty 

Składniki: 

  • żeberka wieprzowe: 0,5 kg
  • kapusta kiszona: 300 g
  • ziemniaki: 4 szt.
  • marchew: 1 szt.
  • pietruszka: 1 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • wędzonka: 200 g
  • kminek: 1 łyżeczka
  • majeranek: 1 łyżka
  • liść laurowy: 1 szt.
  • jałowiec: 3 kulki
  • ziele angielskie: 3 kulki
  • sól i pieprz do smaku
  • woda: 2 litry

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Przepis: 

Czyste mięso zalewamy wodą, dodajemy pietruszkę, marchew, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz jałowiec. Następnie gotujemy na wolnym ogniu. Po 30 minutach, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy, aż mięso będzie al dente. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną wędzonkę. Gotujemy razem do miękkości.

W osobnym garnku gotujemy do miękkości pokrojoną kapustę razem z sokiem i szklanką wody.

Miękką kapustę dodajemy do wywaru mięsnego z ziemniakami w ilości, która nam będzie odpowiadać smakowo. Na koniec dodajemy kminek i majeranek oraz doprawiamy do smaku. Gotujemy razem jeszcze przez 5 minut.

Kapuśniak przepis na doskonałą zupę, która od lat króluje w polskiej kuchni. Do jej przygotowania bez wątpienia zachęcają proste składniki i łatwe wykonanie. Co więcej, my po prostu zwyczajnie kapuśniak bardzo lubimy. Każdy z nas jest zapewne przyzwyczajony do konkretnej wersji kapuśniaku i nie lubi na talerzu wielkich zmian ;). Na wędzonce, na rosole, na żeberkach oraz w wersji wegetariańskiej kapuśniak z kiszonej kapusty to zawsze godny uwagi pomysł na pyszny obiad.

Przepisy na kapuśniak z kiszonej kapusty często się od siebie delikatnie różnią. Podsmaża się np. kapustę przed dodaniem do wywaru. Ziemniaki gotuje oddzielnie, a nie w wywarze mięsnym. Kapustę często również odsącza z nadmiaru soku. Mimo różnic w wykonaniu, smak zupy jest bardzo podobny. Może różnić się kwaśnością zupy i dodatkiem przypraw. Bez względu na te różnice, kapuśniak to pyszna i bardzo pożywna zupa, szczególnie w okresie jesienno – zimowym.

Życzymy smacznego!

Kapuśniak z kiszonej kapusty


Oceń wpis

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń wpis