Pyszna, mięciutka karkówka z patelni, duszona z cebulką i czosnkiem. Jeden z naszych ulubionych sposobów na przygotowanie aromatycznej wieprzowiny w mięsnym sosie. Doskonałe, domowe danie, wypełnione delikatnymi kawałkami mięsa z dodatkami, które świetnie z nim współgrają, czyli cebulką i czosnkiem. Nieco stereotypowo, ale zawsze aktualnie, ponieważ wszyscy wiemy, że wieprzowina z cebulą i czosnkiem, to połącznie wręcz idealne. Czasem do tego dania dodajemy również pieczarki, jednak tym razem postawiliśmy je pominąć. Czyli skromnie, a jednak w dobrym guście.
Szczerze mówiąc, uważamy, że każdy każdy kawałek mięsa duszony w pysznym sosie zawsze będzie pyszny. Jest coś szykownego w sposobie, w jaki naturalne smaki kotletów wieprzowych, są wzmacniane przez bogaty sos. Dlatego bez względu na kalorie, ten prosty przepis na karkówkę z duszoną z cebulką polecamy wszystkim szukającym pomysłu na pyszne danie z patelni. Ta pyszna wieprzowina wypełni dom cudownym zapachem, na który żaden z domowników nie pozostanie obojętny. Karkówkę możesz podać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, kaszą oraz kluskami śląskimi.
Karczek duszony w cebuli, to bez wątpienia godne uwagi danie, które często uzupełniane jest grzybami, ogórkiem kiszonym, papryką lub porem. Karkówkę można przygotować tak jak my na patelni, lub też w garnku. Ze składników przez nas podanych wykonasz ok. 5 – 6 porcji. Danie świetnie przechowa się w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 3 dni. Jeśli trzeba, karkówkę można również zamrozić. Jak każde danie z sosem, doskonale smakuje odgrzane na drugi, trzeci dzień, gdy smaki się ze sobą przegryzą. Zapraszamy na przepis i bardzo gorąco polecamy!
Karkówka duszona z cebulką
Składniki:
- karkówka wieprzowa: 1 kg
- cebula: 5 – 6 szt.
- czosnek: 2 – 3 ząbki
- bulion mięsny: 1/2 – 3/4 szklanki
- papryka słodka mielona: 1 łyżeczka
- papryka ostra mielona do smaku
- sól i pieprz
- smalec do smażenia
Karkówka duszona z cebulką – przepis
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w ok. 1,5 – 2 cm plastry. Przekładamy do płaskiego naczynia. Kotlety oprószamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, słodką papryką oraz odrobiną ostrej. Dokładnie obtaczamy w przyprawach. Następnie przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 – 60 minut do lodówki.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Na dużej, głębokiej patelni lub w gęsiarce rozgrzewamy nieco smalcu i osmażamy karkówkę, pamiętając, aby robić to partiami. Dzięki temu mięso szybko i dokładnie się obsmaży, a wszystkie soki i aromaty zostaną w środku. Karkówkę smażymy do zrumienienia z obu stron. Następnie zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy przez chwilę czosnek i dodajemy pokrojoną cebulkę. Kiedy delikatnie zmięknie wkładamy mięso i zalewamy bulionem. Przykrywamy i dusimy na niskiej mocy palnika do miękkości karczku, czyli ok. 40 – 50 minut. Warto pamiętać, aby mniej więcej w połowie duszenia, mięso obrócić na drugą stronę.
Jeśli jest taka konieczność, na koniec sos możemy zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej rozrobionej z małą ilością wody. Karkówka duszona świetnie smakuje podana z kaszą gryczaną lub kaszą pęczak.
Sprawdź również jak smakuje nasza karkówka pieczona na kapuście, a także karkówka wieprzowa w sosie własnym. Pyszna jest również domowa karkówka na kanapki oraz roladki z karkówki z pieczarkami. Polecamy też karkówkę z piekarnika jak z grilla.
Życzymy smacznego!