Blog posts

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Przetwory, Sosy, Warzywa

Prosty, sprawdzony przepis na domowy ketchup z cukinii, papryki, cebuli i pomidorów. Do przygotowania tego pysznego ketchupu lubimy używać tylko świeżych warzyw i aromatycznych przypraw. Łatwy w wykonaniu, pełen smaku oraz zdecydowanie zdrowszy niż ketchup ze sklepu! Lekko pikantny, niezbyt słodki, z gęstą, ale płynną konsystencją. Uwielbiamy ten ketchup z frytkami, burgerami, jako dip do maczania i nie tylko! Jeśli nigdy nie próbowałeś przygotować ketchupu domowej roboty, koniecznie wypróbuj nasz przepis! Wspaniałą opcją domowego ketchupu jest też to, że możesz dowolnie podkręcić jego smak, używając swoich ulubionych przypraw. Wszystko zależy od Ciebie! Zapraszamy na przepis!

Ketchup z cukinii 


Ketchup z cukinii 

Składniki: 

  • cukinia: 2 kg
  • papryka czerwona: 4 szt.
  • cebula: 2 szt.
  • jabłka: 2 szt.
  • czosnek: 4 ząbki
  • ziemniaki: 2 szt.
  • sól: 1,5 łyżki
  • sok z jednej cytryny
  • słodka papryka mielona: 2 łyżki
  • imbir: 1 płaska łyżeczka
  • czarny pieprz mielony: 1 płaska łyżeczka
  • przecier pomidorowy: 1 litr
  • gorczyca: 1 łyżka
  • liść laurowy: 3 szt.
  • suszona bazylia: ok. 1,5 łyżki
  • ziele angielskie: 4 ziarna
  • ostra papryka mielona do smaku
  • opcjonalnie: 1 łyżka cukru


Ketchup z cukinii – przepis

Przygotowanie: 

Jeśli cukinia jest młoda, odcinamy od niej końcówki, a warzywo kroimy w kostkę. Jeżeli jest duża, usuwamy z niej pestki i obieramy ze skóry, a dopiero potem kroimy.

Z papryki i jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Obrane ziemniaki oraz cebulę też kroimy w kostkę.

Pokrojone warzywa wrzucamy do dużego garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy na niskiej mocy palnika bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną, wszystko blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy słodką paprykę, sól, pieprz oraz bazylię.

Pozostałe przyprawy, czyli imbir, gorczycę, liść laurowy oraz ziele angielskie umieszczamy w gazie lub torebce do parzenia ziół i zawiązujemy. Wrzucamy do zmiksowanej masy. Dodajemy passatę pomidorową i bardzo wolno gotujemy bez przykrycia do uzyskania odpowiedniej gęstości ketchupu. Należy uważać, ponieważ masa może chlapać. Ketchup należy również mieszać i nie dopuścić do przypalenia.

Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i doprawiamy ostatecznie do smaku. Wyjmujemy torebkę z przyprawami, a masę jeszcze raz miksujemy, tak aby była jednolita i gładka.

Ketchup z cukinii 

Gorący ketchup nakładamy do czystych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut od momentu zagotowania. Na koniec wyjmujemy z wody, przykrywamy ręcznikiem lub kocem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy tak jak inne przetwory.

Ketchup z cukini 

Nie będzie to wielkim odkryciem, jeśli wspomnimy, że sklepowe ketchupy są pełne dziwnych składników. W domowym ketchupie wszystkie produkty są bezpośrednio z ogródka lub ze spiżarni. Nie bądź przerażony przepisem, ponieważ jest on bardzo prosty, a większość procesu przygotowania nie zaangażuje Cię bezpośrednio w stanie przy kuchence. Pamiętaj, że nawet domowy ketchup z cukini bez koncentratu, zawiera węglowodany, które pochodzą z naturalnego cukru zawartego w warzywach. W sezonie, passatę możesz zastąpić świeżymi pomidorami. Zamiennie potrzebne Ci będzie 2,5 kg pomidorów, które należy rozgotować, zmiksować, a następnie odparować i dodać do ketchupu zamiast passaty. Naszym zdaniem nigdy nie próbowałeś prawdziwego ketchupu, dopóki sam go nie zrobiłeś. Poznaj również inne nasze pomysły na pyszne domowe sosy. Polecamy przepis na domowy sos słodko – kwaśny, oryginalny przepis na sos boloński oraz przecier z dyni na zimę. Zobacz również jak zrobić pyszny sos pomidorowy, a także domowy sos pieczeniowy.

Życzymy smacznego!

Ketchup z cukinii 

Ketchup z cukinii 

Napisz komentarz