Blog posts

Kluseczki z serka homogenizowanego

Kluseczki z serka homogenizowanego

Dania bez mięsa, Dla dzieci, Kolacja, Obiady, Pierogi i kluski

Przepis na ekspresowe, mięciutkie kluseczki leniwe z serka homogenizowanego kładzione łyżką. Nasze lekkie, delikatne kluski z 3 składników, to idealny pomysł na proste danie, które przygotujesz w nieco więcej niż kwadrans! W tym przepisie dzielimy się naszą ulubioną metodą na te pyszne kluski, które możesz podać ze swoim ulubionym sosem lub wykorzystać jako dodatek do innych dań! Jeśli zastanawiasz się nad tym, do czego wykorzystać serek homogenizowany lub co można zrobić na obiad z serkiem homogenizowanym, koniecznie zobacz nasz przepis na te pyszne kluseczki!

Kluski z serków homogenizowanych, to oczywiście ani tradycyjne kluski leniwe z bułką tartą, ani klasyczne kluski leniwe kładzione, jednak idealnie wpisują się we współczesny trend kulinarny. Dlaczego? Po pierwsze, są bardzo szybkie w przygotowaniu, ponieważ pełen czas wykonania kluseczek wraz z ugotowaniem, to nie więcej niż 15 – 20 minut! Po drugie są bardzo uniwersalne, można je podać na słodko, jak i na słono, czyli sprawdzą się zarówno jako dodatek nie tylko do zup, ale również do deserów. I po trzecie, wcale nie mniej ważne, są lekkostrawne i bezglutenowe.

Ten prosty przepis na kluseczki leniwe z serkiem homogenizowanym dla dzieci blw wystarczy przygotować tylko raz, aby stał się jednym z ulubionych! Możesz je podać zarówno na ciepło jak i na zimno, a jedno nie wyklucza drugiego, ponieważ zmiana temperatury nie wpływa na miękkość i delikatność klusek. A jeśli słowo kluski, podobnie jak na naszej, tak i na Twojej twarzy zawsze wywołuje uśmiech, koniecznie zobacz również przepis na stalowe kluski łyżką kładzione według sprawdzonej receptury. A gdy zastanawiasz się jak zrobić kluski z serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego, sprawdź nasz dzisiejszy przepis! Polecamy!

Kluseczki z serka homogenizowanego


Kluseczki z serka homogenizowanego 

Składniki: 

  • serek homogenizowany: 200 g
  • jajko: 1 szt.
  • mąka ziemniaczana: ok. 1 szklanki

Kluseczki z serka homogenizowanego


Kluski kładzione z serka homogenizowanego przepis

Przygotowanie:

Do wykonania tego przepisu potrzebne będą: miska, widelec, łyżeczka oraz garnek o pojemności 2 litrów. Nasza szklanka ma 250 ml.

Kluski są z serka homogenizowanego 200 g i wyszło ich około 2 porcji. Jeśli chcesz zrobić więcej, odpowiednio zwiększ ilość serka oraz pozostałych składników.

Do miseczki wbij jajko i roztrzep widelcem. Dodaj serek homogenizowany i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj połowę mąki i wymieszaj. Gdy mąka się wchłonie, dodaj pozostałą ilość i ponownie dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

W garnku zagotuj ok. 1,5 litra wody. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj 3/4 łyżki soli i zmniejsz moc palnika tak, aby woda tylko mrugała.

To jest moment, gdy możesz już wrzucać kluski. Łyżeczkę zanurz w gorącej wodzie. Nabieraj po ok. 1/2 – 3/4 łyżeczki ciasta i kładź na gotującą się wodę. Tak postępuj z każdą porcją, aż do wyczerpania ciasta.

Wolno gotuj ok. 4 – 5 minut od momentu wypłynięcia kluseczek na wierzch. Następnie kluski wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i podawaj z ulubionym dodatkiem.

Ważna wskazówka. Jeśli nie masz wystarczającej wprawy, możesz zrobić tzw. test jednej kluski. W tym celu włóż do wody jedną kluseczkę i spójrz jak się zachowuje podczas gotowania. Jeżeli się nie rozpada, to znaczy, że ciasto ma właściwą konsystencję i możesz kontynuować gotowanie. Gdyby okazało się, że kawałki ciasta odrywają się od kluski, należy dodać jeszcze nieco mąki.

Kluski z serka homogenizowanego 

Pomysłów na wykorzystanie klusek z serka jest z pewnością wiele. Nam najbardziej smakują w połączeniu z musem owocowym i w ogóle z owocami. Ale nie ma tu przez nas narzuconej kulinarnej konstrukcji ich podania. Niejednemu zapewne będą smakować w wersji na słodko, natomiast innym w wariancie wytrawnym. Mimo tego, że serek homogenizowany kojarzy się nam jako słodki deser, to już zrobione z niego kluski wcale niekoniecznie. Dlatego kluski z serka homogenizowanego to elastyczna przyjemność, która zawsze może smakować inaczej. Wystarczy zmienić dodatek, aby dziś cieszyć się kluseczkami z przyrumienioną bułką i masełkiem, a jutro z miodem i dżemem. W każdej wersji są pyszne, podobnie jak nasze świąteczne kluski z makiem lub kluski ruskie z twarogu i mąki ziemniaczanej.

Kluski na serku homogenizowanym 

Podczas wyszukiwania przepisów natkniesz się na dwa rodzaje klusek z serka homogenizowanego: z jajkiem lub bez. Jaka jest różnica? Zasadnicza. Przede wszystkim: jajko jest spoiwem, które trzyma całe ciasto i zapobiega jego rozpadnięciu podczas gotowania klusek. W drugiej kolejności, to ponownie dodatek jajka powoduje, że kluski na serku homogenizowanym są miękkie, ponieważ ciasto potrzebuje zdecydowanie mniej mąki. I w końcu, jeśli zdecydujesz się nie dodać jajka, a ciasto przygotujesz tylko z dwóch składników, czyli mąki i serka, kluski na pewno wyjdą twarde. Dlatego z naszego punktu widzenia dodanie jajka wydaje się koniecznością. Podobnie jak w przepisie na kluski z ciasta parzonego z serem oraz na pieczone pierogi w kruchym cieście.

Smacznego!

Kluseczki z serka homogenizowanego

Kluseczki z serka homogenizowanego

Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz