Blog posts

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Dla dzieci, Napoje, Warzywa

Domowy przepis na tradycyjny, orzeźwiający kompot z rabarbaru, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub jako pyszny owocowy napój bez cukru. Jest lekko cierpki i ma idealną równowagę słodyczy, która pochodzi z dodatku polskiego miodu. To świetna propozycja na zdrowe zaspokojenie pragnienia w upalne dni! Do przygotowania kompotu według naszego przepisu będziesz potrzebować tylko 3 składników, dużego garnka oraz sitka!

Pamiętaj, aby znaleźć jak najbardziej różowe łodygi rabarbaru, jakie tylko możesz. Dzięki temu przygotujesz piękny, różowy kompot rabarbarowy i będziesz się zastanawiać, czym go zabarwić! Jeśli jednak masz bardziej zielone pędy, z naszego przepisu dowiesz się jakie znamy proste i naturalne sposoby uzyskania bardziej wyraźnego koloru kompotu! Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że nasze szybkie i łatwe wykonanie przypadnie Wam do gustu! Polecamy!

Kompot z rabarbaru


Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • świeży rabarbar: 600 – 800 g
  • woda: 1,5 litra
  • miód wielokwiatowy do smaku

Kompot z rabarbaru


Kompot z rabarbaru – przepis 

Przygotowanie: 

Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy w 2 cm kawałki. Następnie przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niskiej mocy palnika z lekko uchyloną pokrywką ok. 5 – 6 minut. Wyłączamy palnik, garnek przykrywamy i zostawiamy na 20 – 30 minut.

Zawartość garnka przecedzamy następnie przez gęste sitko, delikatnie odciskamy łyżką rozgotowane pędy, tak, aby ich kawałki nie przedostały się do kompotu. Lekko ciepły kompot dosładzamy według uznania miodem. Kompot możemy podać z dodatkiem cytryny, cynamonu lub mięty.

Tak jak pisaliśmy we wstępie, najładniejszy kolor kompotu uzyskamy z rabarbaru malinowego. Jeśli mamy zielony i po ugotowaniu napój wyszedł bardzo blady, a bardzo zależy nam na pokręceniu koloru, możemy dodać nieco kompotu z wiśni lub z innego czerwonego owocu. Znamy też osoby, które stosują trick polegający na dodaniu kawałka obranego buraka do gotującego się rabarbaru. Nadaje on podobno całej mieszance koloru, a osoby, które wykorzystują tę technikę, zapewniają, że dodatek buraka nie zmienia smaku kompotu. Przyznamy się, że lekkim dystansem podchodzimy do tego sposobu barwienia kompotu z rabarbaru, ale być może się sprawdza.

Zobacz również nasz przepis na pyszne ciasto z rabarbarem i truskawkami, na pyszną domową lemoniadę rabarbarową oraz na ciasto z rabarbarem i kruszonką. Przepyszna jest również nasza drożdżówka z rabarbarem i kruszonką, a także ciasto leniwej gospodyni z truskawkami.

Życzymy smacznego!

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.