Pyszne, niezwykle aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu koperty z kapusty z wiejskim nadzieniem. To nasza propozycja na bardzo ekonomiczne danie i połączenie smaków w taki sposób. Zrobiliśmy bardzo prosty, ale niesamowicie polski ziemniaczany farsz, do którego dodaliśmy pyszne skwarki, cebulkę i pachnący koperek. Razem z kapustą i chrupiącą panierką tworzy wyjątkowe połączenie.
Do naszych kopert wykorzystaliśmy kapustę włoską, ale tak samo dobrze sprawdzi się klasyczna kapusta biała. Od zawsze takie proste, swojskie dania cieszą się wśród nas powodzeniem. Chcemy, żeby w polskiej kuchni było jak najwięcej naszych tradycyjnych smaków. Takich, do których lubimy wracać na co dzień i od święta. Zapraszamy na przepis.
KOPERTY Z KAPUSTY Z WIEJSKIM NADZIENIEM
Składniki:
- kapusta włoska lub biała: 8 liści
- ziemniaki gotowane: 1 kg
- cebula: 1 szt.
- słonina: 100 g
- koperek posiekany : 2 łyżki
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Panierka:
- jajka: 3 szt.
- bułka tarta
KOPERTY Z KAPUSTY Z WIEJSKIM NADZIENIEM
Wykonanie:
1. Z kapusty odrywamy liście, ścinamy grube żyły i obgotowujemy przez 5 minut.
2. Słoninę kroimy w drobną kostkę i wytapiamy, aż powstaną chrupiące skwarki, które oddzielamy od tłuszczu.
3. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na łyżce smalcu, aż się zrumieni. Do gorącej cebulki dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Doskonale się sprawdzą ziemniaki, które zostały nam np. z wczorajszego obiadu.
4. Do ziemniaków dodajemy odsączone skwarki (bez tłuszczu) i koperek. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Na każdym liściu kapusty układamy prostokąt z farszu, a następnie zwijamy boki tworząc ładną kopertę.
6. Każdą panierujemy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor z obu stron. Na koniec osuszamy na ręcznikach papierowych i podajemy na ciepło. Danie jest tak pyszne, że nie potrzebuje żadnych dodatków.
Smacznego!
Maria
30 czerwca 2022 at 3:28 ampodałabym sos z grzybów leśnych świeżych lub suszonych .