Blog posts

Kotlet pożarski

Kotlet pożarski

drugie danie, Kuchnie świata, Kurczak, Obiady, Święta, Z patelni

Pożarski, czyli pyszny, bardzo delikatny kotlet z drobno siekanego mięsa z kury lub cielęciny. Idealny pomysł na kotlety w panierce, które będą doskonałą alternatywą dla klasycznych mielonych. W przepisie wykorzystaliśmy mięso z udek z kury, które naszym zdaniem sprawdza się do tych kotletów idealnie. Mięso z udka jest o wiele bardziej soczyste niż mięso z piersi. Dzięki większej ilości tłuszczu, masa lepiej się wyrabia i potrzebuje dużo mniej bułki tartej. Kotlety pożarskiego, to jedno z naszych ulubionych dań mięsnych!

Według różnych doniesień kotlet pożarski oryginalny przepis przygotowywany był z włożoną w mięso kostką. Dzięki temu przypominał prawdziwe udko kury. Kostka podczas smażenia rozgrzewała się, co mogło mieć również pozytywny wpływ na smak i wnętrze kotleta. W naszym domu, kotlet pożarski zawsze był z kostką. W samej historii powstania przepisu na to danie pojawiają się czasem spore rozbieżności, wiec nie będziemy drążyć tematu. Najważniejsze, że kotlet jest pyszny!

Przepis na kotlety pożarskie, to bardzo ekonomiczna propozycja na danie mięsne. To również godny uwagi pomysł dla wszystkich, którym znudził się już nieco tradycyjny kotlet mielony. Z podanych składników przygotujemy sześć dość dużych kotletów, które sprawdzą się idealnie jako dodatek do pieczonych ziemniaków w mundurkach lub puree ziemniaczanego. Jak zrobić dobre kotlety pożarskie? Czym różni się kotlet pożarski od mielonego?

Kotlet pożarski


Kotlet pożarski

Składniki: 

  • udko z kury: 4 szt.
  • kajzerka namoczona w mleku: 1 szt.
  • jajka: 1 szt.
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • lodowata woda: 1/3 szklanki

Kotlet pożarski


Kotlet pożarski przepis 

Sposób przygotowania: 

Mięso z udek oddzielamy od kości. Kostki odkładamy na bok.

 

Następnie bardzo drobno siekamy mięso wraz ze skórą. Mięso można również zmielić na sicie z największymi otworami, ale z mięsa siekanego kotlety wyjdą zdecydowanie bardziej soczyste i smaczniejsze. Do wykonania kotletów pożarskiego możemy również wykorzystać pierś z kurczaka (z kury). Oczyszczoną pierś należy przygotować w podobny sposób, co udka.

Mięso przekładamy do miski. Dodajemy wodę oraz sól i bardzo dobrze wyrabiamy. Wyrabianie powinno przebiegać do momentu, aż mięso zrobi się kleiste. Odstawiamy na 15 – 20 minut.

Następnie do masy dodajemy jajko, namoczoną i lekko odciśniętą bułkę oraz pieprz i ponownie wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt rozrzedzona, dodajmy nieco bułki tartej. Wyrabiamy na masę, z której będziemy mogli formować kotlety.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.

Nabieramy odpowiednią ilość masy, w środek wkładamy kosteczkę i formujemy kotlet przypominający udko. Lekko obtaczamy w bułce i smażymy na niskiej mocy palnika na złoty kolor. Następnie obracamy, przykrywamy i smażymy drugą stronę również na małym ogniu. Kotlet warto jeszcze kilka razy obrócić, tak, aby mięso dobrze się usmażyło szczególnie w okolicy kosteczki. Najlepiej sprawdzić to, krojąc jednego kotleta na pół. Kotlety zdejmujemy i osuszamy na ręcznikach papierowych.

Tak postępujemy z każdą następną partią kotletów. Po każdym smażeniu warto nieco uzupełnić poziom klarowanego masła.

W niektórych książkach kucharskich można spotkać kotlety pożarskie przepisy, w których mięso obtoczone jest w drobno pokrojonych i podprażonych grzankach. Jeśli chcesz skorzystać z tej wersji, potrzebna będzie Ci bułka pokrojona w kromkę (ok. 5 – 6 kromek). Należy je pokroić w kosteczkę i podprażyć na suchej patelni, aby zrobiły się chrupiące. Uformowane kotlety obtacza się w grzankach, lekko wciskając je w masę i smaży jak powyżej.

Sprawdź również nasze przepisy na kotlety marmurkowe, czyli mielone inaczej, a także na piersi z kurczaka w ziemniaczanej panierce. Polecamy też pyszne kotlety mielone z kurczaka.

Życzymy smacznego!

Kotlet pożarski

Kotlet pożarski

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *