Przepis na soczyste kotlety siekane według szwagra Zbycha, to moja ulubiona wersja tych kotletów. Są one grubsze o tych, które do tej pory miałem okazję jeść. Mięso jest drobiowe, ale tylko z udek kurczaka i bez dodatku piersi. Dzięki temu, kotlety są dużo bardziej soczyste, a przez to, bez wątpienia o wiele smaczniejsze. Dodatkiem do masy są pieczarki, drobno pokrojona papryka i żółty ser. Cały zestaw powoduje, że są po prostu pyszne!
Na naszym blogu nie było dotychczas przepisu na kotlety siekane, mimo, że stały się one ostatnio dość popularne. Nadrabiamy więc zaległości i to mamy nadzieję, że w niezłym stylu! Jesteśmy bowiem zdania, że jak już coś robić, to robić dobrze 😊Zapraszamy zatem na przepis!
KOTLETY SIEKANE WEDŁUG SZWAGRA ZBYCHA
Składniki:
- udka z kurczaka: ok. 700 g
- papryka: 1 szt.
- pieczarki: 5 szt.
- żółty ser: 150 g
- jajka: 2 szt.
- mąka: ok. 3 łyżek
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
KOTLETY SIEKANE WEDŁUG SZWAGRA ZBYCHA
Wykonanie:
1. Mięso oddzielamy od kości i bardzo drobno kroimy.
2. Paprykę i ser kroimy w kostkę zbliżonej wielkości. Tak samo pieczarki.
3. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy jajka i mąkę. Ilość mąki zależy od konsystencji masy.
4. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy placki z dwóch łyżek masy. Delikatnie formujemy kotlet. Smażymy na wolnym ogniu ok. 5 minut z każdej strony. Przy smażeniu należy się wykazać cierpliwością, ponieważ kotlety mogą wyglądać, jakby chciały się rozpaść. Obracamy na drugą stronę przy pomocy łopatki.
Sekretem kotletów szwagra jest to, że po usmażeniu przekłada je do garnka, przykrywa pokrywką i zostawia na ok 10 minut, aby odpoczęły i „zamknęły się”.
Smacznego!