Bardzo proste w wykonaniu kotlety z białej kiełbasy surowej. To pomysł na szybki obiad z białą kiełbasą, który powinien przypaść do gustu szczególnie słomianym wdowcom 🙂 Kotlety są nie tylko wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Doskonale smakują, są soczyste i bardzo aromatyczne. Idealne rozwiązanie na pyszne i proste kotlety wieprzowe. Jeśli lubisz szybkie, nieskomplikowane dania mięsne, ten przepis powinien Cię z pewnością zainteresować.
Kotlety z białej kiełbasy przepis dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na to: Co zrobić z białej kiełbasy? Dobrze wyrobionej oraz doprawionej białej kiełbasy nie musisz już dodatkowo przyrządzać. Nie wymaga też dodania jajek, ani bułki tartej. Wystarczy, że pozbawisz kiełbasę osłonek i uformujesz kotleciki. Jeśli szukasz innych przepisów na białą kiełbasę, polecamy białą kiełbasę pieczoną z cebulą. Idealnie smakują również pierogi wielkanocne z białą kiełbasą. Jak zrobić kotlety z białej kiełbasy? Zapraszamy na przepis 🙂
Kotlety z białej kiełbasy
Składniki:
- biała kiełbasa surowa: 4 szt.
- smalec do smażenia
Przepis na kotlety z białej kiełbasy
Przygotowanie:
Kotlety polecamy przygotować z domowej kiełbasy surowej. Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz dokładny przepis, jak domowym sposobem wykonać pyszną białą kiełbasę.
Kiełbasę domowej roboty wyjmujemy z osłonek.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu. Dłonie maczamy w wodzie, formujemy z mięsa niewielkie kotlety i smażymy na złoty kolor z obu stron jak tradycyjne mielone.
Jeśli kiełbasę kupisz w sklepie i po wyjęciu z osłonek okaże się, że nie jest kleista i spójna, radzimy zrobić próbę z małym kotletem. Jeśli w trakcie smażenia kotlet zacznie pękać i rozpadać się, to znaczy, ze mięso jest zbyt suche. Należy do niego dodać jajko i dokładnie wymieszać. A następnie smażyć kotlety jak wyżej.
Podajemy z chrzanem, sosem chrzanowym lub buraczkami. Naszym zdaniem rewelacyjnie smakują również z ćwikłą.
Takie kotlety to również sposób na wykorzystanie kiełbasy, której niedługo kończy się termin przydatności do spożycia. Nigdy nie ryzykujmy spożywaniem kiełbasy białej po tej dacie.
Życzymy smacznego!
Dekolo
23 marca 2021 at 1:47 pmŚwietny pomysł na Świąteczny obiad. Czy można smażyć na oleju?
KuchniaNaWypasie
24 marca 2021 at 12:56 pmSmażone na oleju też będą dobre, ale z pewnością nieco inne w smaku.
MJProject
23 marca 2021 at 4:51 pmPowiedział bym, że wyglądem nie jeden by się oszukał, bo są łudząco podobne do steków. Bardzo ciekawy pomysł, muszę sam zobaczyć i posmakować.
Aga
3 kwietnia 2021 at 7:57 pmMoja teściowa dodaje białą kiełbasę z ryżem jako farsz do gołąbków