Blog posts

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Dania bez mięsa, Grzyby, Obiady, Warzywa

Pyszne kotlety z gotowanego kalafiora, to idealny pomysł na łatwy w przygotowaniu dodatek do obiadu. Złota, chrupiąca skórka idealnie komponuje się z miękkim i delikatnym wnętrzem. Kotlety kalafiorowe, to idealny sposób na dodatkową porcję warzyw podczas posiłku. Kotlety doskonale smakują z sosem tzatziki, oraz z klasycznym sosem tatarskim. Jeśli szukasz więc sposobu na włączenie większej ilości warzyw do swojej diety, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Kalafior to jedno z naszych ulubionych warzyw. Jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać w wielu potrawach i zawsze smakuje znakomicie. Kotlety kalafiorowe idealnie wpisują się w letnie menu, które o wiele częściej zawiera świeże warzywa oraz posiłki na ich bazie.

Kotleciki z kalafiora, to również świetny sposób na wprowadzenie warzyw do diety dzieci, które jak wszyscy doskonale wiemy, mają na nie tzw. wielkie zęby:) Kalafior to przecież wyjątkowo zdrowe warzywo, które warto podać w postaci kotletów. A tym samym zadowolić „wrażliwe podniebienia naszych dzieci”. Przepis na kotlety z kalafiorem, to jeden z wielu pomysłów na to pyszne warzywo, które znajdziesz na naszym Blogu. Sprawdź też przepis na kalafiora zapiekanego z serem i szynką, a także zobacz jak zrobić kalafiora pieczonego w panierce. Poznaj także inne nasze propozycje na pyszne obiady. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić kotlety kalafiorowe, u nas znajdziesz dokładny przepis krok po kroku. Zapraszamy!

Kotlety z kalafiora gotowanego


Kotlety z kalafiora

Składniki: 

  • kalafior: 1 szt.
  • jajka: 3 -4 szt.
  • mąka jaglana: 3/4 szklanki
  • koperek: 1/2 pęczka
  • czosnek: 3 ząbki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Kotlety z kalafiora gotowanego


Kotlety z kalafiora przepis

Przygotowanie: 

Różyczki kalafiora ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do wystudzenia.

Chłodnego kalafiora rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. My nie robimy tego mocno, lubimy kiedy w kotletach wyczuwalne są wyraźnie kawałki kalafiora. Następnie dodaj jajka, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Na patelnię wlej niewielką ilość oleju. Formuj niewielkie kotlety i smaż na średniej mocy palnika przez ok 4 – 5 minut z obu stron, aż kotlety ładnie się zrumienią.

Po usmażeniu przełóż na ręczniki papierowe.

Polecamy podać kotlety z sosem tzatziki. W takim połączeniu smakują rewelacyjnie.

Życzymy smacznego!

Kotlety z kalafiora gotowanego

Napisz komentarz