Danie to figuruje w zestawieniu tradycyjnych potraw Gminy Czyże na Podlasiu. Między innymi wśród takich klasyków jak solianka, kołduny czy kartoflaniki. Kraszanka to bardzo prosty w wykonaniu i niezwykle aromatyczny obiad z podsmażonych na boczku i cebuli ziemniaków. Danie jest szybkie w przygotowaniu. Wystarczy podsmażyć boczek, a następnie dodać pokrojone w cienkie talarki ziemniaki oraz cebulę. Jedyną dodatkową przyprawą oprócz soli i pieprzu jest tylko ziele angielskie. Potem wystarczy wszystko poddusić ok. 20 minut i gotowe! Kraszanka doskonale smakuje z surówką z kiszonej kapusty lub ogórkiem kiszonym.
Zachęcamy wszystkich do sprawdzenia innych naszych przepisów na proste potrawy z ziemniaków. Min. pyszne tarte ziemniaki z kurczakiem i serem, bardzo aromatyczne faszerowane ziemniaki z piekarnika, oraz bardzo chętnie oglądany przepis na puszyste placki ziemniaczane.
Kraszanka, czyli pyszne ziemniaki z patelni
Składniki:
- ziemniaki: 0,5 kg
- boczek surowy wędzony: 300 g
- cebula: 2 szt.
- ziele angielskie: 2 kulki
- sól i pieprz do smaku
Kraszanka, czyli pyszne ziemniaki z patelni
Wykonanie:
1. Z boczku usunąć ewentualne chrząstki lub kości oraz skórę. Następnie pokroić go w takie plastry, aby uzyskać ok 1 cm paski. Wrzucić na zimną patelnię i podsmażyć z każdej strony. Boczek powinien się ładnie zrumienić.
2. Umyte surowe ziemniaki pokroić w cienkie talarki, podobnie cebulę. Dodać do boczku, wrzucić ziele angielskie i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut. Trzeba pamiętać, aby ziemniaki co pewien czas zamieszać. Powinny się z każdej strony zrumienić. Najlepiej to robić silikonową łopatką lub drewnianą łyżką, wtedy ich nie uszkodzimy i danie będzie ładnie się prezentować.
3. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Można posypać pokrojoną natką pietruszki lub koperkiem. Podawać z ulubioną surówką lub ogórkiem kiszonym.
Smacznego!
wirtualne-biura.com
27 listopada 2020 at 6:20 amJuż sam widok tego dania zachęca .Szybkie naprawdę proste i wyśmienite dla podniebienia .Mógł bym jeść bez końca z dodatkiem dobrego ogórka kiszonego .Dawno zapomniane , a kiedys tak często pichcone .
KS
24 stycznia 2022 at 7:54 pmCzy zamiast boczku można użyć kiełbasy?
KuchniaNaWypasie
31 stycznia 2022 at 9:39 amTak, można użyć kiełbasy, ale jeśli będzie z małą ilością tłuszczu, to warto wcześniej podsmażyć odrobinę słoniny.
Pozdrawiamy 🙂