Blog posts

Kraszanka, czyli pyszne ziemniaki z patelni

Kraszanka, czyli pyszne ziemniaki z patelni

Jednogarnkowe, Kuchnia regionalna, Obiady

Danie to figuruje w zestawieniu tradycyjnych potraw Gminy Czyże na Podlasiu. Między innymi wśród takich klasyków jak solianka, kołduny czy kartoflaniki. Kraszanka to bardzo prosty w wykonaniu i niezwykle aromatyczny obiad z podsmażonych na boczku i cebuli ziemniaków. Danie jest szybkie w przygotowaniu. Wystarczy podsmażyć boczek, a następnie dodać pokrojone w cienkie talarki ziemniaki oraz cebulę. Jedyną dodatkową przyprawą oprócz soli i pieprzu jest tylko ziele angielskie. Potem wystarczy wszystko poddusić ok. 20 minut i gotowe! Kraszanka doskonale smakuje z surówką z kiszonej kapusty lub ogórkiem kiszonym.

Zachęcamy wszystkich do sprawdzenia innych naszych przepisów na proste potrawy z ziemniaków. Min. pyszne tarte ziemniaki z kurczakiem i serem, bardzo aromatyczne faszerowane ziemniaki z piekarnika, oraz bardzo chętnie oglądany przepis na puszyste placki ziemniaczane.

Kraszanka, czyli pyszne ziemniaki z patelni


Kraszanka, czyli pyszne ziemniaki z patelni

Składniki: 

  • ziemniaki: 0,5 kg
  • boczek surowy wędzony: 300 g
  • cebula: 2 szt.
  • ziele angielskie: 2 kulki
  • sól i pieprz do smaku

Kraszanka, czyli pyszne ziemniaki z patelni


Kraszanka, czyli pyszne ziemniaki z patelni

Wykonanie:

1. Z boczku usunąć ewentualne chrząstki lub kości oraz skórę. Następnie pokroić go w takie plastry, aby uzyskać ok 1 cm paski. Wrzucić na zimną patelnię i podsmażyć z każdej strony. Boczek powinien się ładnie zrumienić.

2. Umyte surowe ziemniaki pokroić w cienkie talarki, podobnie cebulę. Dodać do boczku, wrzucić ziele angielskie i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut. Trzeba pamiętać, aby ziemniaki co pewien czas zamieszać. Powinny się z każdej strony zrumienić. Najlepiej to robić silikonową łopatką lub drewnianą łyżką, wtedy ich nie uszkodzimy i danie będzie ładnie się prezentować.

3. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Można posypać pokrojoną natką pietruszki lub koperkiem. Podawać z ulubioną surówką lub ogórkiem kiszonym.

Smacznego!

Kraszanka, czyli pyszne ziemniaki z patelni

3 Comments

  1. Już sam widok tego dania zachęca .Szybkie naprawdę proste i wyśmienite dla podniebienia .Mógł bym jeść bez końca z dodatkiem dobrego ogórka kiszonego .Dawno zapomniane , a kiedys tak często pichcone .

  2. KS
    24 stycznia 2022 at 7:54 pm

    Czy zamiast boczku można użyć kiełbasy?

    • KuchniaNaWypasie
      31 stycznia 2022 at 9:39 am

      Tak, można użyć kiełbasy, ale jeśli będzie z małą ilością tłuszczu, to warto wcześniej podsmażyć odrobinę słoniny.
      Pozdrawiamy 🙂

Napisz komentarz