Blog posts

Kremowe puree ziemniaczane

Kremowe puree ziemniaczane

Grill, Obiady, Ziemniaki

Jak zrobić kremowe puree ziemniaczane, które za każdym razem będzie wyglądać idealnie? Czy rodzaj ziemniaków i sposób wykonania ma duży wpływ na efekt końcowy?

Pyszne maślane puree to nie tylko tłuczone lub gniecione ziemniaki. To bez wątpienia wyjątkowy dodatek do dań mięsnych, np. kotleta schabowego, piersi z kurczaka, czy też zupy np. ogórkowej. Znam też osoby, które jedzą puree ziemniaczane jako samodzielne danie. 

Najlepszym rodzajem ziemniaków na puree są te z dużą zawartością skrobi ( typ C ), jak Bryza lub Tajfun. Taki rodzaj daje zawsze lekkie i puszyste puree, a takiego przecież właśnie oczekujemy. Warto też pamiętać, żeby nie “przepracować” ziemniaków, ponieważ wtedy mogą stać się zbyt rzadkie i maziste, a to również nie będzie fajne.

KREMOWE PUREE ZIEMNIACZANE 

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 – 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koperek

KREMOWE PUREE ZIEMNIACZANE

Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i stawiamy z powrotem na małym palniku, żeby dobrze odparowały.

2. Zdejmujemy z ognia. Do ziemniaków dodajemy 2 łyżki masła i dokładnie ubijamy tłuczkiem. Nie używamy miksera! Jeśli ktoś woli bardziej maślany smak może dodać jeszcze jedną łyżkę masła. 

3. Teraz do ziemniaków dodajemy małymi partiami mleko i zagniatamy, aż mleko całe mleko się wchłonie.

4. Puree doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Świetnie komponuje się z nim koperek, który warto dodać. Jeśli ktoś lubi, może dodać też czosnek. Puree będzie jeszcze bardziej kremowe, jeśli dodamy do ziemniaków śmietany 30%, zamiast mleka. Można również ją wymieszać pół na pół z mlekiem. Pamiętajmy tylko, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Smacznego! 

Puree ziemniaczane


 

 

1 Comment

  1. Tomasz Wostal
    17 września 2020 at 06:50
    Reply

    Szybko i skutecznie.Niepowtarzalny kremowy smak z nutką koperku.U nas zawsze dodajemy jeden ząbek czosnku dla wyrazistości smaku.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *