Blog posts

Puree ziemniaczane

Puree ziemniaczane

Grill, Obiady

Jak zrobić kremowe puree ziemniaczane, które za każdym razem będzie wyglądać idealnie? Czy rodzaj ziemniaków i sposób wykonania ma duży wpływ na efekt końcowy? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w naszym sprawdzonym przepisie krok po kroku. Mamy nadzieję, że od dziś Wasze puree zawsze będzie pyszne i aksamitne 🙂

Pyszne maślane puree to nie tylko tłuczone lub gniecione ziemniaki. To bez wątpienia wyjątkowy dodatek do dań mięsnych, np. kotleta schabowego, piersi z kurczaka, czy też zupy np. ogórkowej. Znam też osoby, które jedzą puree jako samodzielne danie. Poza tym jesteśmy pewni, że przepis na dobre puree ziemniaczane uratował nie jeden rodzinny obiad.

Najlepszym rodzajem ziemniaków na puree są te z dużą zawartością skrobi ( typ C ), jak Bryza lub Tajfun. Taki rodzaj daje zawsze lekkie i puszyste puree, a takiego przecież właśnie oczekujemy. Warto też pamiętać, żeby nie „przepracować” ziemniaków, ponieważ wtedy mogą stać się zbyt rzadkie i maziste, a to również nie będzie fajne. Zapraszamy na przepis!

Puree ziemniaczane

PUREE ZIEMNIACZANE

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 – 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koperek

Puree ziemniaczane


PRZEPIS NA PUREE ZIEMNIACZANE

PRZYGOTOWANIE:

 Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i stawiamy z powrotem na małym palniku, żeby dobrze odparowały.

 Zdejmujemy z ognia. Do ziemniaków dodajemy 2 łyżki masła i dokładnie ubijamy tłuczkiem. Nie używamy miksera! Jeśli ktoś woli bardziej maślany smak może dodać jeszcze jedną łyżkę masła.

 Teraz do ziemniaków dodajemy małymi partiami mleko i zagniatamy, aż mleko całe mleko się wchłonie.

Puree doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Świetnie komponuje się z nim koperek, który warto dodać. Jeśli ktoś lubi, może dodać też czosnek. Puree będzie jeszcze bardziej kremowe, jeśli dodamy do ziemniaków śmietany 30%, zamiast mleka. Można również ją wymieszać pół na pół z mlekiem. Pamiętajmy tylko, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Życzymy smacznego!

Puree ziemniaczane

 

 

1 Comments

  1. Tomasz Wostal
    17 września 2020 at 6:50 am

    Szybko i skutecznie.Niepowtarzalny kremowy smak z nutką koperku.U nas zawsze dodajemy jeden ząbek czosnku dla wyrazistości smaku.

Napisz komentarz