Blog posts

Kurczak w galarecie ze słoika

Kurczak w galarecie ze słoika

Kanapki, Kurczak, Obiady, Przetwory

Aromatyczny, delikatny i niesamowicie soczysty kurczak w galarecie ze słoika. Znakomity na klasyczne kanapki, przekąskę i szybki obiad. Bez wątpienia to wyjątkowo pyszna, domowa konserwa ze słoika, której nie może zabraknąć także w Twojej lodówce! Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt zaskoczy Ciebie i Twoją rodzinę. 

Domowa wędlina jak i różnego rodzaju gulasze, konserwy oraz tuszonki w słoikach zyskują coraz większe grono sympatyków. Ponieważ są swojskie, pięknie pachną oraz doskonale smakują. Pomysły i przepisy na nie są zazwyczaj bardzo proste i nie wymagają dużego zaangażowania w kuchni. Za to potem możemy cieszyć się doskonałym smakiem prawdziwego mięsa, a nie MOM – u oraz wiadra polepszaczy i zagęszczaczy.

Zapraszamy zatem na przepis i mamy nadzieję, że coraz więcej z Was zacznie przyrządzać tego typu konserwy w domu, bo to naprawdę dobra inwestycja. 

KURCZAK W GALARECIE ZE SŁOIKA


KURCZAK W GALARECIE ZE SŁOIKA

Składniki na 5 słoików o poj. 330 ml:

  • udka z kurczaka z wolnego wybiegu: 2 kg
  • majeranek: 2 łyżki
  • czosnek: 4 ząbki
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony: 0,5 łyżeczki
  • sól: 1 łyżeczka
  • liść laurowy: 5 szt.
  • pieprz kulki: kilkanaście szt.
  • folia aluminiowa

Oraz:

  • włoszczyzna jak do rosołu
  • woda

KURCZAK W GALARECIE ZE SŁOIKA

Wykonanie:

1. Z czystych udek oddzielamy mięso od kości. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Posypujemy pieprzem, solą, majerankiem oraz rozgniecionym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na ok 1 godzinę do zamarynowania. 

KURCZAK W GALARECIE ZE SŁOIKA


2. Kości wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę i gotujemy bulion. Delikatnie doprawiamy. 

3. Wyparzamy słoiki i do każdego wrzucamy liść laurowy, kilka kulek pieprzu. Potem wkładamy mięso, dość mocno je ugniatając. Następnie każdy słoik przykrywamy szczelnie kawałkiem folii aluminiowej dociskając brzegi.

4. Słoiki stawiamy na blachę i wkładamy do zimnego piekarnika (środkowa pólka), który ustawiamy na 150 stopni i pieczemy 2 godziny. Następnie wyjmujemy, uzupełniamy słoiki przecedzonym, gorącym bulionem. Na koniec mocno zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia. 

Słoiki należy przetrzymywać w lodówce. Jeśli chcemy w innym chłodnym miejscu należy je poddać procesowi tyndalizacji. 

KURCZAK W GALARECIE ZE SŁOIKA

INNE NASZE POMYSŁY NA DANIA DO SŁOIKÓW:

CZOSNEK MARYNOWANY 

OBIAD Z SOSEM A’LA STROGANOW

ŻEBERKA W KAPUŚCIE

PYSZNY PRZECIER Z DYNI NA ZIMĘ

Smacznego!

KURCZAK W GALARECIE ZE SŁOIKA

Napisz komentarz