Aromatyczny, delikatny i niesamowicie soczysty kurczak w galarecie ze słoika. Znakomity na klasyczne kanapki, przekąskę i szybki obiad. Bez wątpienia to wyjątkowo pyszna, domowa konserwa ze słoika, której nie może zabraknąć także w Twojej lodówce! Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt zaskoczy Ciebie i Twoją rodzinę.
Domowa wędlina jak i różnego rodzaju gulasze, konserwy oraz tuszonki w słoikach zyskują coraz większe grono sympatyków. Ponieważ są swojskie, pięknie pachną oraz doskonale smakują. Pomysły i przepisy na nie są zazwyczaj bardzo proste i nie wymagają dużego zaangażowania w kuchni. Za to potem możemy cieszyć się doskonałym smakiem prawdziwego mięsa, a nie MOM – u oraz wiadra polepszaczy i zagęszczaczy.
Zapraszamy zatem na przepis i mamy nadzieję, że coraz więcej z Was zacznie przyrządzać tego typu konserwy w domu, bo to naprawdę dobra inwestycja.
KURCZAK W GALARECIE ZE SŁOIKA
Składniki na 5 słoików o poj. 330 ml:
- udka z kurczaka z wolnego wybiegu: 2 kg
- majeranek: 2 łyżki
- czosnek: 4 ząbki
- pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony: 0,5 łyżeczki
- sól: 1 łyżeczka
- liść laurowy: 5 szt.
- pieprz kulki: kilkanaście szt.
- folia aluminiowa
Oraz:
- włoszczyzna jak do rosołu
- woda
KURCZAK W GALARECIE ZE SŁOIKA
Wykonanie:
1. Z czystych udek oddzielamy mięso od kości. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Posypujemy pieprzem, solą, majerankiem oraz rozgniecionym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na ok 1 godzinę do zamarynowania.
2. Kości wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę i gotujemy bulion. Delikatnie doprawiamy.
3. Wyparzamy słoiki i do każdego wrzucamy liść laurowy, kilka kulek pieprzu. Potem wkładamy mięso, dość mocno je ugniatając. Następnie każdy słoik przykrywamy szczelnie kawałkiem folii aluminiowej dociskając brzegi.
4. Słoiki stawiamy na blachę i wkładamy do zimnego piekarnika (środkowa pólka), który ustawiamy na 150 stopni i pieczemy 2 godziny. Następnie wyjmujemy, uzupełniamy słoiki przecedzonym, gorącym bulionem. Na koniec mocno zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Słoiki należy przetrzymywać w lodówce. Jeśli chcemy w innym chłodnym miejscu należy je poddać procesowi tyndalizacji.
INNE NASZE POMYSŁY NA DANIA DO SŁOIKÓW:
PYSZNY PRZECIER Z DYNI NA ZIMĘ
Smacznego!