Blog posts

Kurczak z ryżem i warzywami

Kurczak z ryżem i warzywami

Jednogarnkowe, Kolacja, Kurczak, Obiady, Warzywa, Z patelni

Kurczak z ryżem i warzywami, to idealny przepis na bardzo łatwe i szybkie danie z patelni. To pomysł na fit obiad lub kolację z kurczakiem z wykorzystaniem kilku prostych składników, które z pewnością masz pod ręką. Zapewne tak jak my, musisz czasem przygotować obiad dla 3 – 4 osób w pośpiechu. Ten przepis jest właśnie do takich zadań! Poza tym jest obfity i zdrowy. Pierś z kurczaka, cebula, czosnek oraz chrupiąca papryka i brokuły. Razem z ryżem tworzą pyszny obiad bezglutenowy!

Przepis na kurczaka z ryżem i warzywami możesz rzecz jasna zmodyfikować i użyć np. innych warzyw. Ryż możesz ugotować wcześniej i dzięki temu zaoszczędzić jeszcze więcej czasu. Brokuły polecamy ugotować na parze, będą o wiele lepsze niż te z wody i zachowają piękny kolor. Fit obiad kurczak z ryżem i warzywami, to z pewnością godny zainteresowania pomysł na danie dnia, nie tylko na co dzień, ale również na niedzielę. U nas bardzo często gości także jako ciepły posiłek na wieczór.

Pierś z kurczaka z ryżem i warzywami to jeden z wielu przepisów, jakie znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym z wykorzystaniem mięsa drobiowego. Zobacz nasz pomysł na pyszne roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami. Poznaj także przepis na pałki kurczaka z ziemniakami z patelni. Polecamy też soczyste kotlety z udka kurczaka w chrupiącej panierce. Jak zrobić pierś kurczaka z ryżem i warzywami? Zapraszamy na przepis!

Kurczak z ryżem i warzywami


Kurczak z ryżem i warzywami

Składniki: 

  • filet z kurczaka podwójny: 1 szt.
  • cebula: 1 duża lub 2 mniejsze
  • papryka czerwona: 1 szt.
  • brokuł: 1 szt.
  • kawałek pora (zielona część)
  • czosnek: 3 – 4 ząbki
  • ugotowany na sypko ryż: 3 szklanki
  • papryka słodka: 1 łyżeczka
  • olej: 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Kurczak z ryżem i warzywami


Kurczak z ryżem i warzywami przepis

Przygotowanie:

Potrzebne Ci będą

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na parze lub klasycznie w wodzie.

W czasie gdy gotuje się brokuł, na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w niewielką kostkę cebulę. Smaż na średniej mocy palnika, aż się zeszkli nie zapominając o mieszaniu 🙂

Dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż, cały czas mieszając. Następnie pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną w kostkę (3 x 3 cm) pierś z kurczaka. Smaż ok 5 minut również często mieszając. Pod koniec dodaj pokrojonego w plasterki pora.

Dodaj ugotowany ryż i paprykę słodką. Wymieszaj. Na koniec dodaj brokuły oraz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Podawaj na gorąco.

Życzymy smacznego!

Kurczak z ryżem i warzywami

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *