Blog posts

Lekkie ciasto jogurtowe na biszkopcie

Lekkie ciasto jogurtowe na biszkopcie

Ciasta i desery, Święta, Wypieki

Lekkie ciasto jogurtowe na biszkopcie, to nasza propozycja na pyszny i prosty deser na weekend. Łagodne, orzeźwiające ciasto z puszystym biszkoptem, delikatną jogurtową masą i przejrzystą galaretką. Idealne na spotkania do kawy i jako doskonały deser po obiedzie. Do udekorowania ciasta skusiła nas polewa czekoladowa bez czekolady. Bez wątpienia wyszedł bardzo ładny i wyjątkowo pyszny deser.

Mamy nadzieję, że każdy znajdzie w tym cieście coś dla siebie. Zamiast pieczenia spodu, śmiało można go zrobić z biszkoptów. Dzięki temu ciasto wykonasz jeszcze szybciej. 

Jeśli szukasz więc prostego przepisu na sprawdzony deser, czegoś na słodko na poprawę nastroju, lub ciasta dla niedzielnych gości, to zapraszamy! 

LEKKIE CIASTO JOGURTOWE NA BISZKOPCIE

Składniki:

Biszkopt:

  • jajka: 4 szt.
  • cukier waniliowy: 3 łyżki
  • mąka pszenna: 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka

Masa jogurtowa:

  • jogurt gęsty: 500 g
  • żelatyna: 4 łyżki
  • owoce
  • cukier do smaku
  • galaretka transparentna: 1 torebka
  • mleko: 0,5 szklanki

Polewa:

  • masło: 1 łyżka
  • kakao: 1 płaska łyżeczka
  • mleko: 1 łyżka
  • cukier puder: 1 łyżka

LEKKIE CIASTO JOGURTOWE NA BISZKOPCIE


LEKKIE CIASTO JOGURTOWE NA BISZKOPCIE

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i ubijamy, aż się rozpuści. 

2. Zmniejszamy obroty i dodajemy po żółtku, ciągle mieszając. 

3. Do masy jajecznej partiami dodajemy mąkę z proszkiem, ciągle mieszając. 

4. Formę 24/24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Równamy, wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. 

5. Do mleka dodajemy żelatynę i odstawiamy, aby namokła. Następnie podgrzewamy i zostawiamy, aż się rozpuści. 

6. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z zaleceniami producenta.

7. Do jogurtu dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści. Nie przestając miksować, cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Masę wylewamy na zimny biszkopt. 

8. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę jogurtową, a następnie zatapiamy w niej ulubione owoce i odstawiamy do stężenia.

9. Składniki na polewę rozpuszczamy. Gdy zacznie tężeć, polewamy ciasto cienkim strumieniem, robiąc dowolne wzorki.

Smacznego!

LEKKIE CIASTO JOGURTOWE NA BISZKOPCIE


Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *