Blog posts

Makaron z dynią

Makaron z dynią

Dania bez mięsa, drugie danie, Jednogarnkowe, Kolacja, Obiady

Kremowy, maślany, pachnący czosnkiem i parmezanem makaron z dynią pieczoną. Prosty przepis na pyszny bezmięsny, jesienny obiad. Dzięki kremowej konsystencji i wyważonym smakom, to idealne danie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Jeśli jesteś entuzjastą makaronów i masz ochotę na pyszny, aromatyczny obiad z doskonałym sosem, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Uzupełnij go o własne ulubione składniki i dodaj szpinak, kurczaka lub boczek.

Dynia jest kluczowym składnikiem, dzięki któremu sos otrzymuje bogatą konsystencję bez nadmiaru kalorii. Smak dyni jest subtelny, co sprawia, że jest danie idealnym pomysłem na przemycenie porcji tego zdrowego warzywa na talerz. Dzięki temu makaron z sosem dyniowym, to doskonała propozycja dla grymaśnych smakoszy, którzy nie przepadają za warzywami. Jeśli natomiast należysz do osób lubiących wyraźny smak dyni, dodaj przypraw, które to podkreślą, np. imbir lub cynamon.

Ten pomysł na makaron z prażonymi pestkami dyni, to nasz ulubiony przepis na pyszne domowe danie z wykorzystaniem tego jesiennego warzywa. Do przepisu możesz użyć dowolnego makaronu, ale naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się tagliatelle lub papardelle. Parmezan lub grana padano, to przyjemny, aromatyczny dodatek, który idealnie dopełni smak tego dania. Jeśli chcesz, możesz go oczywiście pominąć. Szukasz pomysłu na obiad z dynią dla całej rodziny? Zapraszamy na przepis!

Makaron z dynią 


Makaron z dynią 

Składniki: 

  • makaron tagliatelle lub papardelle: 250 g
  • dynia pokrojona w kostkę: ok. 500 g
  • masło: ok. 50 g
  • czosnek: 2 ząbki
  • pestki dyni: 2 – 3 łyżki
  • starty parmezan lub grana padano: 3 – 4 łyżki
  • olej: 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • pół cytryny


Makaron z dynią – przepis 

Przygotowanie: 

Dynię obierz i pokrój w małą kostkę. Przełóż do miski, dodaj łyżkę oleju oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Ułóż dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.

Podczas pieczenia dyni ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Makaron odcedź, ale zostaw ok. 2 szklanki wody z gotowania.

W rondelku rozpuść i zrumień masło.

Gdy dynia się upiecze, zachowaj połowę najładniejszych kawałków do dekoracji. Drugą połowę zmiksuj na gładką masę wraz z rozpuszczonym masłem oraz sokiem z połowy cytryny.

Pestki dyni podpiecz w piekarniku na blasze przez ok. 6 – 8 minut. Dopraw solą.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmaż tak, aby go nie przypalić. Następnie dodaj puree z dyni oraz szklankę wody z gotowania makaronu. Zostaw na niskiej mocy palnika i gotuj do momentu, aż powstanie rzadki sos.

Następnie dodaj ugotowany makaron i przy pomocy szczypiec dokładnie wymieszaj z sosem. Makaron wchłonie dość sporo sosu, dlatego jeśli wystąpi taka konieczność dodaj jeszcze wody z jego gotowania. Pod koniec dodaj upieczone kawałki dyni i wymieszaj.

Przełóż makaron na talerz, udekoruj prażonymi pestkami oraz świeżo startym serem.

Zobacz również nasz przepis na pyszny przecier z dyni na zimę, a także na pieczoną dynię Hokkaido. Polecamy też sprawdzony pomysł na przepyszny sernik z dynią.

Życzymy smacznego!

Makaron z dynią 

Makaron z dynią 

Napisz komentarz