Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem, to idealny przepis dla wszystkich którzy szukają pomysłu na dość szybki i syty obiad. To sprawdzony przepis na pyszny obiad z wykorzystaniem fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej. Mamy nadzieję, że ta lekko pikantna patelnia z kurczakiem, makaronem, fasolką oraz pysznym sosem pomidorowym spełnia wszystkie oczekiwania, aby nakarmić Ciebie i Twoją rodzinę z pomocą kilku prostych składników!
Ten pomysł na obiad z fasolką szparagową sprawdzi się nie tylko w sezonie na to pyszne i popularne u nas warzywo. Do przygotowania możesz użyć też fasolki mrożonej lub pasteryzowanej. Dzięki temu, danie jest praktycznie całoroczne. U nas bardzo często pojawia się na stole jako kolacja na ciepło np. w długie zimowe wieczory. Którą fasolkę bardziej polecamy? My wolimy żółtą, ale zielona również się świetnie sprawdzi.
Jak widać fasolka szparagowa przepisy, to nie tylko fasolka w bułce tartej lub fasolka na zimę do słoików. Szukasz pomysłów na inne obiady w tym tygodniu? Spróbuj jak smakuje nasza cukinia pieczona w piekarniku, a także kurczak z ryżem i warzywami z patelni. Zobacz również, czy znasz pyszną zupę z fasolki szparagowej? Jeśli zastanawiasz się więc nad tym: Co zrobić z fasolki szparagowej na obiad? lub Co zrobić z fasolki szparagowej i kurczaka? Zapraszamy na przepis i liczymy, że będzie częstym gościem na Waszych stołach 🙂 Polecamy!
Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem
Składniki
- filet z piersi kurczaka: 300 g
- fasolka szparagowa: 250 – 300 g
- makaron wstążki: 200 g
- przecier pomidorowy: 250 ml
- papryka słodka: 1 łyżeczka
- papryka ostra: 1/3 łyżeczki
- czosnek: 3 ząbki
- suszona bazylia: 1 łyżeczka
- suszone oregano: 1 łyżeczka
- cukier: 1/3 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
- olej do smażenia: 1 łyżka
Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem
Przygotowanie
Czysty i suchy filet z kurczaka pokrój w niewielkie kawałki. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, ostrą i dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw do zamarynowania na kilka minut.
Fasolkę dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój na dwie lub trzy części, w zależności od długości fasolek. Ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Podmaż na nim pokrojony filet z kurczaka na złoty kolor.
Dodaj przecier pomidorowy, bazylię oregano oraz cukier. Na średniej mocy palnika doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Dodaj makaron oraz fasolkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pozostaw na patelni przez 3 – 5 minut na niskiej mocy palnika, aby makaron i fasolka się podgrzały. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Życzymy smacznego!