Blog posts

Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem

Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem

Kolacja, Kurczak, Obiady

Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem, to idealny przepis dla wszystkich którzy szukają pomysłu na dość szybki i syty obiad. To sprawdzony przepis na pyszny obiad z wykorzystaniem fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej. Mamy nadzieję, że ta lekko pikantna patelnia z kurczakiem, makaronem, fasolką oraz pysznym sosem pomidorowym spełnia wszystkie oczekiwania, aby nakarmić Ciebie i Twoją rodzinę z pomocą kilku prostych składników!

Ten pomysł na obiad z fasolką szparagową sprawdzi się nie tylko w sezonie na to pyszne i popularne u nas warzywo. Do przygotowania możesz użyć też fasolki mrożonej lub pasteryzowanej. Dzięki temu, danie jest praktycznie całoroczne. U nas bardzo często pojawia się na stole jako kolacja na ciepło np. w długie zimowe wieczory. Którą fasolkę bardziej polecamy? My wolimy żółtą, ale zielona również się świetnie sprawdzi.

Jak widać fasolka szparagowa przepisy, to nie tylko fasolka w bułce tartej lub fasolka na zimę do słoików. Szukasz pomysłów na inne obiady w tym tygodniu? Spróbuj jak smakuje nasza cukinia pieczona w piekarniku, a także kurczak z ryżem i warzywami z patelni. Zobacz również, czy znasz pyszną zupę z fasolki szparagowej? Jeśli zastanawiasz się więc nad tym: Co zrobić z fasolki szparagowej na obiad? lub Co zrobić z fasolki szparagowej i kurczaka? Zapraszamy na przepis i liczymy, że będzie częstym gościem na Waszych stołach 🙂 Polecamy!

Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem 


Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem 

Składniki 

  • filet z piersi kurczaka: 300 g
  • fasolka szparagowa: 250 – 300 g
  • makaron wstążki: 200 g
  • przecier pomidorowy: 250 ml
  • papryka słodka: 1 łyżeczka
  • papryka ostra: 1/3 łyżeczki
  • czosnek: 3 ząbki
  • suszona bazylia: 1 łyżeczka
  • suszone oregano: 1 łyżeczka
  • cukier: 1/3 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia: 1 łyżka

Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem 


Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem 

Przygotowanie 

Czysty i suchy filet z kurczaka pokrój w niewielkie kawałki. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, ostrą i dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw do zamarynowania na kilka minut.

Fasolkę dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój na dwie lub trzy części, w zależności od długości fasolek. Ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Podmaż na nim pokrojony filet z kurczaka na złoty kolor.

Dodaj przecier pomidorowy, bazylię oregano oraz cukier. Na średniej mocy palnika doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Dodaj makaron oraz fasolkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pozostaw na patelni przez 3 – 5 minut na niskiej mocy palnika, aby makaron i fasolka się podgrzały. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Życzymy smacznego!

Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem 

Napisz komentarz