Blog posts

Obiad gaździny dla całej rodziny

Obiad gaździny dla całej rodziny

Grzyby, Kurczak, Obiady, Wieprzowina, Z patelni, Ziemniaki

Placek ziemniaczany, kotlet schabowy oraz kapusta zasmażana to pyszne trójwarstwowe danie, czyli obiad gaździny dla całej rodziny. Klasyczne składniki w nietuzinkowym zestawieniu, tworzą bez wątpienia wyjątkowo swojskie połączenie smaków. Zestaw jest bardzo prosty i elastyczny, ponieważ schab możesz zastąpić np. piersią z kurczaka lub innym ulubionym mięsem. Podstawą są placki ziemniaczane oraz przesmażona kapusta z grzybami. 

Jest to bez wątpienia jedno z lepszych połączeń smakowych ze swojskich składników, jakie mieliśmy okazję zrobić. Pomysł zaczerpnęliśmy ze strony ŚLĄSKIE SMAKI. Koncepcja połączenia prostych, bardzo polskich produktów w zaprezentowany sposób bardzo nas zaintrygowała. Po przygotowaniu danie okazało się wyjątkowo pyszne i niezwykle aromatyczne. Mamy nadzieję, że Wam również się spodoba i zwycięży smak, a nie tylko liczenie kalorii 😉🙂

OBIAD GAŹDZINY DLA CAŁEJ RODZINY


OBIAD GAŹDZINY DLA CAŁEJ RODZINY

Składniki na 4 porcje

Placki ziemniaczane:

  • ziemniaki: 0,5 kg
  • cebula: 1 szt.
  • jajko: 1 szt.
  • sól: 1/3 łyżeczki
  • czarny pieprz: 1/4 łyżeczki

Kapusta zasmażana:

  • kapusta: mała główka
  • pieczarki: 150 g
  • słonina: 150 g
  • marchew: 1 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • mąka: 1 łyżka
  • ulubione przyprawy

Kotlety schabowe:

  • schab: 4 kotlety
  • bułka tarta
  • mąka
  • jajka
  • smalec do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

OBIAD GAŹDZINY DLA CAŁEJ RODZINY


OBIAD GAŹDZINY DLA CAŁEJ RODZINY

Wykonanie:

1. Kotlety rozbijamy, a następnie przez godzinę marynujemy w jajkach, soli i pieprzu. 

2. Przygotowujemy i smażymy tradycyjne placki ziemniaczane, mając na uwadze, żeby były nieco większe od kotletów schabowych. 

3. Kapustę przygotowujemy według tego PRZEPIS – u. Dodajemy do niej zrumienione na patelni grzyby. 

4. Kotlety obtaczamy w mące, jajku oraz bułce i smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.

5. Układamy kolejno: placek ziemniaczany, następnie kotlet schabowy i na końcu łyżkę lub dwie kapusty. Podajemy na ciepło. 

INNE NASZE PROPOZYCJE NA SWOJSKIE DANIA:

ŚWIEŻONKA

STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE

ZIEMNIAKI CZOSNKOWE Z PIEKARNIKA

PIEROGI Z BIAŁYM SEREM

Smacznego!

OBIAD GAŹDZINY DLA CAŁEJ RODZINY

OBIAD GAŹDZINY DLA CAŁEJ RODZINY

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *