Danie dla całej rodziny z jednego naczynia, czyli klasyczny obiad jednogarnkowy – kopytka w pysznym sosie. To godna uwagi propozycja na szybki i smaczny obiad, bez wielkich, kulinarnych wyzwań. Za to efekt, przerośnie oczekiwania, ponieważ kopytka w tym sosie są przepyszne. Sos jest mięsny, z dodatkiem grzybów i cebuli. Pachnie nim w całym domu, a jeśli uchylicie w kuchni okno, to i na podwórku sąsiadów 😊.
Kopytka możecie zrobić, lub – jeśli brakuje czasu – kupić gotowce. W wielu miejscach można już spotkać kluski o bardzo przyzwoitym składzie. Nie trzeba się ich bać! 😉 Nasza propozycja obejmuje również wersję do słoików. Jeżeli mamy trochę czasu, możemy sobie zrobić taki obiadek „na potem” i w chwili konieczności tylko odgrzać.
Zapraszamy na ten prosty pomysł na obiad z patelni i życzymy przyjemnej pracy w kuchni, ponieważ to naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu danie.
OBIAD JEDNOGARNKOWY – KOPYTKA W PYSZNYM SOSIE
Składniki:
Sos:
- łopatka wieprzowa: 0,5 kg
- grzyby leśne mieszane lub pieczarki: 600 – 700 g
- cebula: 1 szt.
- smalec: 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Kopytka – przepis —> KLIK
OBIAD JEDNOGARNKOWY – KOPYTKA W PYSZNYM SOSIE
Wykonanie:
1. Drobno pokrojoną cebulę podsmażmy na tłuszczu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Lekko obsmażamy, aby swoim aromatem nie zdominowało grzybów. Podsmażone mięso podlewamy wodą i dusimy ok. 20 minut lub do momentu, aż łopatka będzie al dente.
2. Następnie do mięsa dodajemy czyste i pokrojone grzyby. Dusimy kolejne 15 – 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy też zabielić śmietaną, ale jeśli ma to być sos do słoika odradzamy.
3. Do gotowego sosu dodajemy ugotowane kopytka i delikatnie mieszamy. Ewentualnie jeszcze raz doprawiamy. Gotowe.
Smacznego!