Omlet z szynką i serem, to świetny pomysł na pyszne i pożywne śniadanie z kilku prostych składników. We wpisie znajdziesz kompletny i bardzo prosty przepis krok po kroku jak wykonać to danie. Ten omlet na słono usmażysz tylko z jednej strony. Nie musisz się więc stresować rozpadnięciem omletu podczas obracania, co często się zdarza. Jak usmażyć omlet z szynką i serem?
Przepis na omlet z szynką i serem to idealna propozycja na pyszne danie ze świeżych jaj oraz odrobiny śmietany. W niektórych przepisach na omlet znajdziemy dodatek mąki, która powoduje lepsze wyrastanie przygotowanej masy jajecznej. Naszym zdaniem, mąka to składnik, który można spokojnie pominąć. Dobrze ubite białka i tak spowodują, że nasz omlet wyrośnie. Ktoś z Was zapewne powie, że po podniesieniu pokrywki omlet przecież nieco opadnie 🙂 Oczywiście, ale i tak otrzymujemy aromatyczny i bardzo delikatny omlet bez dodatku mąki.
Omlet przepis do przygotowania którego potrzebne Ci będą: jajka, śmietana, szynka, żółty ser oraz masło. To propozycja. Jeżeli chcesz otrzymać wysokobiałkowe danie o niskiej zawartości węglowodanów, pomiń żółty ser, a śmietanę zamień na łyżkę gęstego jogurtu naturalnego. Zostaw dobrej jakości szynkę, która wprowadzi nieco aromatu do Twojego omletu i będzie dodatkowym źródłem białka. Omlet na słono śmiało można polecić osobom stosującym dietę o wysokiej zawartości białka. Zapraszamy na przepis.
Omlet z szynką i serem
Składniki
- jajka w temperaturze pokojowej: 5 szt.
- śmietana 30 %: 2 łyżki
- sól: 1/3 łyżeczki
- szynka wędzona: 2 – 3 plasterki
- ser żółty: 4 plasterki
- masło: 1 łyżka
Omlet z szynką i serem
Przepis
Żółtka dokładnie oddziel od białek. Do żółtek dodaj 2 łyżki śmietany 30 % i dokładnie wymieszaj.
Białka z solą ubij na sztywno. Następnie przy pomocy łopatki bardzo delikatnie połącz białka z żółtkami.
Na patelni rozpuść masło, ale mocno jej nie nagrzewaj. Przełóż na patelnię masę i delikatnie rozprowadź po powierzchni. Podgrzewaj na wolnym ogniu. Kiedy boki zaczną się lekko ścinać, przykryj pokrywką na ok. 2 minuty.
Następnie zdejmij pokrywkę i na połowie omletu ułóż szynkę i przykryj ją serem. Przy pomocy łopatki złóż omlet na pół, przykrywając szynkę i ser. Przykryj ponownie patelnię i zostaw na delikatnym ogniu na ok. 2 – 3 do roztopienia się sera.
Ostrożnie zsuń omlet z szynką i serem na talerz i podawaj zaraz po przygotowaniu.
Polecamy nasz przepis na szybki obiad, czyli patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami, pyszna karkówka z pieczarkami i cebulą oraz placki ziemniaczane z twarogiem.
Życzymy smacznego!