Blog posts

Pączki – sprawdzony przepis

Pączki – sprawdzony przepis

Ciasta i desery, Ciastka

Jak zrobić puszyste i wyrośnięte domowe pączki – podajemy sprawdzony przepis i udzielamy kilku skutecznych porad. Pyszne, pachnące i lekkie jak piórko pączki smażone na smalcu, to doskonały słodki kąsek nie tylko na tłusty czwartek! Warto zrobić pączki samodzielnie. Dla satysfakcji, dla zapachu jaki się roznosi podczas ich smażenia, dla rodziny i wspólnej pracy w kuchni przy ich przyrządzaniu.

 

Jak zrobić dobre ciasto na pączki – sprawdzony przepis

 

– Składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową.

– Polecamy użyć drożdży świeżych, a nie suszonych.

– Mąka tylko typ 550

– Do ciasta dodajemy tylko żółtka jajek. Białko spowoduje, że pączki szybciej czerstwieją.

– Nie przesadzajmy z cukrem, który dodajemy do ciasta. Większa ilość niż podana w przepisie spowoduje, że pączki szybciej się przypalą. Poza tym mniej słodkie ciasto to mniej kalorii oraz mocniej wyczuwalne nadzienie.

– Masło dodajemy wówczas, gdy ciasto jest już plastyczne, czyli po ok 10 minutach od wyrabiania. Jeśli dodamy masło wcześniej, zahamuje uwalnianie glutenu, a co za tym idzie ciasto nie będzie już takie puszyste i delikatne.

– Do ciasta dodajemy tylko spirytus. Nie polecamy wódki, ani octu.

– Ciasto możemy wyrabiać ręcznie, będzie to wymagało od nas trochę cierpliwości. Dlaczego? Mimo, że będzie nam się kleić do rąk, nie powinniśmy dosypywać do niego mąki. Więcej mąki spowoduje, że ciasto stanie się twarde, a co za tym idzie pączki będą słabo wyrastać. Skutkiem czego będą po usmażeniu twarde.

– W dobrze wyrobionym cieście będą widoczne pęcherzyki powietrza.

Pączki - sprawdzony przepis


– Do wyrośnięcia ciasto umieszczamy w misce i przykrywamy szczelnie folią spożywczą i grubym ręcznikiem. Folia uchroni ciasto przed wysychaniem, oraz para, która się pod nią wytwarza, ułatwia wyrastanie ciasta.

 

Jak długo rośnie ciasto na pączki ?

Ciasto na pączki- sprawdzony przepis, powinno rosnąć co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej. W tym czasie ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość. Następnie ciasto należy odgazować. Wykładamy je na miejsce, gdzie będziemy robić pączki i przerabiamy dwa – trzy razy, aby ponownie opadło.

Jak przechowywać ciasto na pączki? 

Jeśli pączków nie będziemy smażyć w dniu przygotowywania ciasta, możemy je przechować do następnego dnia. Takie ciasto zaraz po połączniu składników przekładamy do miski i przykrywamy szczelnie folią i pomijając proces wyrastania, wstawiamy do lodówki.

W dniu smażenia wyjmujemy ciasto, żeby w temperaturze pokojowej postało co najmniej 2 – 3 godziny. Dopiero wtedy możemy zacząć formować pączki.

Jak zrobić domowe pączki – sprawdzony przepis 

Składniki: 

  • mąka typ 550: 0,5 kg
  • żółtka jaj: 6 szt.
  • mleko ciepłe ( 32 – 35 stopni): 250 ml
  • masło: 100 g
  • cukier: 2 łyżki
  • cukier waniliowy: 2 łyżki
  • świeże drożdże: 50 g
  • spirytus: 3 łyżki
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia: 1,2 – 1,5 kg

Jak zrobić domowe pączki – sprawdzony przepis

Przygotowanie: 

Do mleka dajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i mieszamy do momentu, gdy wszystko się, rozpuści. Następnie zostawiamy, żeby drożdże zaczęły pracować.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Żółtka lekko ucieramy z drugą łyżką cukru i wlewamy do przesianej mąki wymieszanej ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy pracujące mleko z drożdżami, cukier waniliowy, spirytus i zagniatamy ciasto.
Po około 10 minutach wlewamy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią, ręcznikiem i odstawiamy na minimum 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Pączki - sprawdzony przepis

Jeśli ktoś dysponuje robotem kuchennym wyposażonym w hak, może sobie zdecydowanie ułatwić pracę. Po 10 minutach pracy, ciasto na pączki z pewnością będzie o wiele lepiej napowietrzone i wyrobione niż w przypadku, gdy zrobimy to ręcznie.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat delikatnie oprószony mąką lub przetarty olejem. Przez chwilę jeszcze wyrabiamy, rozklepujemy na placek
około 1,5 cm i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
Krążki przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Pączki - sprawdzony przepis
W rozgrzewamy tłuszcz. Temperaturę możemy termometrem, powinna mieć 170 – 175 stopni lub wrzucając kawałek ciasta. Jeśli pływa po wierzchu i zaczyna się rozrastać, to znaczy, że temperatura jest odpowiednia. Pączki smażymy wrzucając na tłuszcz stroną, która leżała na blacie do góry po kilka sztuk. Powinny jednak swobodnie w nim pływać i mieć zbyt ciasno. Wrzucenie zbyt wielu pączków na raz spowoduje poza tym obniżenie temperatury tłuszczu.
Smażymy na rumiano ok. 2 – 3 minuty na jedną stronę. Jeśli temperatura tłuszczu jest zbyt wysoka i pączki za szybko ” dochodzą”, zmniejszmy moc palnika, lub wrzucimy do tłuszczu połówkę obranego ziemniaka. Ziemniak też obniży temperaturę. Pamiętajmy, że jeśli pączki zbyt szybko się usmażą, mogą być w środku surowe. Dlatego gdy smażymy pierwszą stronę, przykryjmy garnek pokrywką. Drugą dosmażamy już bez.
Usmażone pączki wykładamy na ręczniki papierowe, aby obeschły z tłuszczu. Jeśli nasze pączki będziemy dekorować lukrem, należy to zrobić, kiedy są jeszcze gorące. Do posypania pudrem powinny lekko przestygnąć.
Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na słodkie desery. Polecamy: przepis na tradycyjne faworki bez obijania, pieczone mini pączki z budyniem oraz puszyste oponki dla zapracowanych.
Smacznego!
pączki - sprawdzony przepis
pączki - sprawdzony przepis
,

1 Comment

  1. Kazimierz
    9 lutego 2021 at 15:58
    Reply

    Brawo! Bardzo dobry materiał mało kto wie że tłuszcz dodaje się pod koniec i dlaczego tak się robi. Robią te przepisy i popychają dalej bez świadomości. To samo się tyczy smażenia pierwszej strony tej od spodu pączków pod przykryciem. A póżniej się dziwią dlaczego pączki dziurawe. Gratuluję kunsztu i wiedzy.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *