Blog posts

Paluszki z ciasta francuskiego

Paluszki z ciasta francuskiego

Przekąski, Wędlina, Z piekarnika

Idealny pomysł na szybką i smaczną imprezową przekąskę, czyli paluszki z ciasta francuskiego z żółtym serem i boczkiem. Doskonała propozycja na domowego Sylwestra, Andrzejki oraz inne przyjęcia i spotkania w gronie przyjaciół. Paluszki możesz również dowolnie modyfikować i przygotować je w wersji bezmięsnej, np. ze szpinakiem lub domowym pesto. Przepis na paluchy z ciasta francuskiego na słono dzięki swojej uniwersalności sprawdzi się więc na każdej imprezie i świetnie dostosuje do upodobań gości.

Paluchy z ciasta francuskiego przepis, z którym każdy z pewnością sobie poradzi. Proste składniki oraz dość łatwe wykonanie przekonują do skorzystania z tego pomysłu. Warto poszukać dobrej jakości ciasta francuskiego, co nie jest takie łatwe. Jeśli w składzie jest masło, a nie tłuszcz palmowy, to już możemy mówić o sukcesie.

Domowe paluszki serowe z gotowego ciasta francuskiego, to również świetny dodatek do barszczu czerwonego i piwa. Jeśli szukasz innych przepisów z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, zobacz również nasze pomysły na: ciasto francuskie ze szpinakiem i serem, kiełbaski w cieście francuskim oraz mazurek kajmakowy na cieście francuskim. Paluchy z ciasta francuskiego – jak zrobić? Zapraszamy na nasz sprawdzony przepis!

Paluszki z ciasta francuskiego


Paluszki z ciasta francuskiego

Składniki: 

  • ciasto francuskie: 1 arkusz
  • boczek wędzony: 100 g
  • żółty ser: 100 g
  • jajko: 1 szt.

Paluszki z ciasta francuskiego


Paluszki z ciasta francuskiego 

Przygotowanie: 

Ciasto francuskie najlepiej wyjąć z lodówki bezpośrednio przed przystąpieniem do pracy.

Boczek pokrój w małą kosteczkę. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Arkusz ciasta francuskiego przekrój wzdłuż na pół, a następnie podziel na jednakowej wielkości prostokąty. Polecamy paski nie węższe niż 3 cm, ponieważ mniejsze będzie trudno zwijać.

Pokrojone ciasto posyp boczkiem oraz startym serem.

Każdy kawałek ciasta zwiń w spiralkę tak, aby nadzienie znalazło się wewnątrz.

Przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Pamiętaj o zachowaniu odległości pomiędzy poszczególnymi paluszkami, ponieważ w piekarniku urosną i jeśli będą zbyt blisko siebie, posklejają się.

Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 15 – 20 na środkowym ruszcie.

Życzymy smacznego!

Paluszki z ciasta francuskiego

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *